Taşköprü Belediyesi tarafından 8 ay önce yapımına başlanılan ve yüzde 70'i tamamlanan ve bölgede öncü olan Atık Su Arıtma Tesisi'nde sona yaklaşıldı.
Tesisi gezen Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ve Belediye Meclis üyeleri ise yetkililerden bilgi aldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, "Kastamonu'da tek olan bu proje ile Gökırmak Vadisi kurtulmuş olacak. Biz bu bağlamda Kastamonu'da bir ilki başardık. Atık Su arıtma Tesisi'mizin inşaat seviyesi de şuanda yüzde 70 seviyelerinde. Yaklaşık 6 ay sonrada marşına basılacak. Müteahhit firma taahhüdünün önünde çalışıyor. 12 ayda işletme garantisi var. Bu arıtma tesisinde aynı zamanda gübre de üreticilecek. Çiftçimiz olsun, park bahçelerde olsun bu gübre kullanılacak" dedi.
Şehir şebekesindeki kanalizasyon atıkları arıtma tesisinde belli fermantasyonlarda ayrıştırıldıktan sonra temiz su olarak Gökırmak'a akacak diyen Arslan, "Projenin mantığı bu. Bu konu yasal sorumluluğu da gerektiren bir proje. Bu projenin keşif bedeli 8 milyon TL iken ihale bedeli 4 milyon 950 bin TL artı KDV. Bu paranın da yüzde 50'sine BELDES'ten hibe sağladık. Yüzde 50'sinde de İller Bankası'ndan kredi kullandık. Fakat bu yüzde 50'yi de Çevre Bakanlığı'ndan hibe almak yoluyla karşılamak için çalışıyoruz. Bu en son teknoloji ile yapılan proje Kastamonu'nun ilk ve önemli bir arıtma tesisi. 6 ay içerisinde inşaat süresi bitecek olan projenin müteahhit firma tarafından 12 ay işletilmesinin ardından 2014 yılının başında tesis aktif olarak hizmete geçecek" şeklinde konuştu.
Arslan, ayrıca normal şartlarda Çevre Bakanlığı tarafından da 2014 yılına kadar bütün belediyelerde atık su arıtma tesisi olma zorunluluğunun getirildiğini de dile getirdi.
Taşköprü'ye bağlı Aşağı Emerce köyü sınırları içinde yapılmakta olan Atık Su Arıtma Tesisi'nin müteahhitliğini ise Esen İnşaat firması yürütüyor.
(AD-SA-Y)

05.12.2012 13:27:59 TSI

Editör: Wan Haber