SON DAKİKA! Taşeron İşçiler için kritik tarih! Taşeron İşçi İçin Geri Sayım!

Yaklaşık 1 milyon taşeron işçinin sorunlarını çözecek düzenleme için geri sayım başladı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi. Taşeron işçilerle ilgili açıklamalarda bulunan Arslan, şunları söyledi:

"Biz yaklaşık 2 yıl önce sayın Başbakanımızın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile çalışma başlattık. Bu çalışma, hizmet alımında taşeron dediğimiz alanlarda çalışan işçilerle ilgili ne yapılabilir, nasıl bir çözüm bulunabilir? Bu çalışmalar Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.

Umarım kendisinin (Bakan Faruk Çelik) de ifadesi Nisan ayında Meclis'te görüşülmeye başlanacak."

Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! TBMM Genel Kurulu'nda Taşeron İşçi Kadro Sorunu Görüşüldü (17.02.2014)

AK Parti'li Kaçar: "Taşeron işçilerin sorunlarına ciddi anlamda neşter vuracak, kıdem tazminatı, çalışma koşulları ve örgütlenme hakkıyla ilgili önemli kazanımlar getirecek çalışma tamamlandı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı" HDP'li Önder: "Taşeron işçilik sizler için kar kapısı, emekçiler için şer.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, taşeron işçilerin sorunlarına ciddi anlamda neşter vuracak, kıdem tazminatı, çalışma koşulları ve örgütlenme hakkıyla ilgili önemli kazanımlar getirecek çalışmanın tamamlandığını ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi. 

TBMM Genel Kurulu'nda CHP, taşeron işçilerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak getirdi. CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, kamuda taşeron işçiliğe imkan olduğunu, ancak AK Parti'nin bunu genel uygulama haline getirdiğini ifade etti. 

AK Parti iktidarında çalışanları köleleştirme, antisendikal yapı oluşturma ve ücretleri bastırma arzusunun tam olarak gerçekleşmeye başladığını savunan Çetin, "Taşeron sistemi, örgütlü yapıları tehdit ettiği için sizin gibi yaptığından korkan siyasal iktidarların işine geliyor" dedi.

İktidarın taşeronların haklarına göz atmasını isteyen Çetin, "Havuzunuza para akıtan patronların, ortaçağ koşullarında işçi çalıştırarak zenginleşen işverenlerin isteklerine boyun eğeceğinize, iktidar oluşunuzun felsefesini açıklarken 'emeğin hakkı, alınteri kurumadan verilecek' demiştiniz..." diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de taşeron uygulamasının istisna olarak başladığını ve 2002'de 350 bin olan taşeron işçi sayısını bugün 1 milyon 700 bine ulaştığını belirtti.

Taşeronlaşmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk imzaladığı yasa olduğunu ifade eden Önder, "Taşeronluk sizler için kar kapısı, emekçiler için şer kapısına döndü. Bu uygulama iş cinayetlerinin üzerine örtülmüş faşizan örtüdür" dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise taşeronlaşmadaki yaygınlaşmayla güvenceli istihdamın yok edildiğini dile getirdi.

Taşeron işçilerin seslerini çıkaramadığını, maaşlarını düzenli alamadığını anlatan Kalaycı, "Bu insan ticareti, köle sistemi değil mi? Taşeron işçiler kölelikten bıktı. Yıllarca çalışmalarına rağmen maaşları asgari ücret düzeyinde" diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise muhalefet partilerinin belediyelerinde de taşeron uygulaması olduğunu söyledi. 

Emeğin kutsal olduğuna ve korunması gerektiğine inanan siyasi kadro olduklarını belirten Kaçar, "Taşeron işçilerle ilgili Çalışma Bakanlığı bünyesinde ilgili sosyal taraflarla yürütülen çalışma tamamlanmış durumda. Taşeronların sorunlarına ciddi anlamda neşter vuracak, gerek kıdem tazminatı gerek çalışma koşulları gerek örgütlenme hakkıyla ilgili önemli kazanımlar getirecek çalışma tamamlandı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı" dedi.

Kaçar, düzenlemenin en kısa sürede Meclis'e geleceğine ve yüzbinlerce çalışanın mağduriyetinin son bulacağına dair inancını dile getirdi. 

CHP'nin grup önerisi reddedildi. 


Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! Disk 10 Kentte Eylem Yapacak (13.02.2014)

DİSK, hastane yönetimlerini toplu sözleşme masasına çağırmak için yarın 10 kentte 16 hastanede eylem yapacak.

DİSK, hastane yönetimlerini toplu sözleşme masasına çağırmak için yarın 10 kentte 16 hastanede eylem yapacak. DİSK'ten yapılan açıklamada, yasalar, istatistikler, taşeron çalışma düzeni ile sendika ve toplu sözleşme hakkının gasp edildiğini belirterek, 31 Ocak 2014 günü ilan edilen fiili toplu sözleşme sürecinin ilk adımlarının yarın işyerlerinde atacaklarını bildirdi. DİSK, yarın hastane yönetimlerini toplu sözleşme masasına çağırmak için 10 kentte 16 hastanede eylem gerçekleştirecek.


Taşeron İşçi Haberleri - Taşeron İşçilere Kadro Çalışmasında Son Durum - Taşeron İşçi 4C Kadro Haberleri (08.02.2014)

Taşeron İşçilere kadro verilecek mi? Taşeron İşçilere kadro çalışması ne durumda? Taşeron İşçi 4C Yasası nedir? Taşeron işçiler ile ilgili haberler burada...

Büyük kısmı Karayolları Genel Müdürlüğü olmak üzere kamu kurumlarında çalıştırılan 600 bin dolayındaki taşeron işçinin kadro umudu suya düştü. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in önceki gün yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında tüm taşeron işçilerin kadroya alınmasının söz konusu olmadığını söylediği öğrenildi. Kadroya sadece, açtıkları davayı kazanan 5 bin 700 dolayındaki işçinin alınması bekleniyor. 

Edinilen bilgilere göre, Bakan Çelik başkanlığında yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında taşeron ve esnek çalışma konusunda işçi sendikaları birlikte hareket ederek, kamudaki taşeron sorununun çözülebilmesi için tüm işçilerin kadroya alınmasını istediler. Çelik ise 600 bin kişinin kadroya alınmasının mümkün olmadığını ama devleti milyarlarca lira sorumlulukla karşı karşıya bırakan bu sorunun çözülmesi için sendikaların önerilerini sordu. Karşılıklı olarak sunulan koşullarda anlaşma sağlanamadı. 

Hükümetin, pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli düzenlemeler yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, taşeron işçi için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçilerle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor. 

Kıdem tazminatı sorununu şimdilik beklemeye alan hükümet, çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaştı. Edinilen bilgiye göre torba kanunda taşeron işçilikle ilgili önemli düzenlemeler bulunuyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmını bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler de söz konusu. 

KAMUDAKİ TAŞERON İŞÇİLERE KADRO ÇALIŞMALARI

Kamudaki taşeron işçiliğin önündeki en büyük sorunlardan biri de muvazaa kararları. Taşeron işçi mahkemeye gitmesi halinde asıl işveren ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bununla ilgili olarak mahkemelerin vermiş olduğu çok sayıda karar bulunuyor. Bu sorunun çözümü için de taraflar iki alternatif üzerinde duruyor. Kamuda bu şekilde bulunan işçilerle sulh yoluna gidilmesi düşünülüyor. Eğer burada çözüm olmazsa sayıları yaklaşık 10 bini bulan işçinin kadroya alınması planlanıyor. Yetkililer tarafından kadro konusunun da ciddi bir şekilde ele alındığı belirtiliyor. 

EVDE ÇALIŞANA SİGORTA 

Bir diğer çalışmada evde çalışan temizlikçi, hizmetli gibi süreksiz işçi diye tabir edilen işçilere sigorta müjdesi var. Konuyla ilgili hazırlanan yasal düzenlemeye göre, süreksiz işçiler 10 günün altında kaç gün çalışıyorsa çalışsın eğer 15 günlük prim öderse devlet bunu 30 güne tamamlayacak. 

Öte yandan Geçtiğimiz yıllarda işsizlere rehberlik etmesi maksadıyla uygulamaya konulan İş ve Meslek Danışmanları Projesi, fiyaskoyla karşı karşıya. Atama bekleyen binlerce kişi bulunmasına rağmen sınav hâlâ yapılıyor ve sistem, sertifikalı 'işsiz' danışmanlar üretmeye devam ediyor. Son yılların popüler mesleklerinden biri, İş ve Meslek Danışmanlığı (İmd). Avrupa'da yıllardır var olan, Türkiye'de ise yeni oturtulmaya çalışılan bir sistem. Çalışma hayatına yeni başlayacaklar, işsizler, meslek edinmek, değiştirmek ve ilerlemek isteyenler için danışman yetiştirilmesini öngörüyor. 2011'de yine işsiz olan lisans mezunu gençlere fırsat olarak uygulamaya koyuldu. 2012'de yapılan ilk atamayla birlikte 4 bine yakın lisans mezunu Türkiye İş Kurumu'nda (İŞKUR) iş ve meslek danışmanı olarak istihdam edildi. Bu süreçten sonra sertifika almaya hak kazanan binlerce kişiyi ise kötü bir sürpriz bekliyordu. Zira o tarihten sonra ikinci bir atama yapılmadı. Mağduriyetlerini anlatmak isteyen İş ve Meslek Danışmanları, Cumhurbaşkanı'ndan, Başbakan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan (ÇSGB) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na kadar çalmadık kapı bırakmadı. Hatta sıkıntıları gündeme taşımak maksadıyla sanat ve spor dünyasının tanıdık simalarından bile yardım istediler. Halihazırda çözüm adına atılmış herhangi bir adım yok

BAKAN ÇELİK'TEN TAŞERON İŞÇİ 4C KADRO AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin kamu kurum ve kuruluş kadrolarına atanmalarına yönelik bakanlıkça yürütülen bir çalışma bulunmadığını bildirdi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün, taşeron işçilere ilişkin soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı, "Kamu kurum ve kuruluşlarınca hizmet alımı yoluyla çalıştırılan taşeron firma işçilerinin asıl işveren olan kamu kurum ve kuruluşlarının işçisi sayılmalarına veya kamu kurum ve kuruluş kadrolarına atanmalarına yönelik olarak bakanlığımızca yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" dedi.


Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! Hdp'li Tüzel, Taşeron İşçilerin Sorunlarını Gündeme Taşıdı (10.02.2014)

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, düzenlediği basın toplantısı ile taşeron işçilerin sorunlarını gündeme taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, düzenlediği basın toplantısı ile taşeron işçilerin sorunlarını gündeme taşıdı. TBMM'de taşeron işçi temsilcileri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Levent Tüzel, taşeron işçilere büyük yükümlülükler getiren, anayasal ve yasal hakları ellerinden alınan, hiçbir haklarının verilmediği bir sözleşmenin şirketler tarafından dayatıldığını söyledi. İşçilerin artık tahammüllerinin kalmadığını belirten Tüzel, "Çalıştıkları iş kollarındaki sendikal hakları gasp edilmektedir. Karayolları ve hastanelerde çalışan işçilerin sendikal talepleri Bakanlık tarafından kabul edilmiş değil. Başbakan ve bakanlar, bir işçi ailesi nasıl yaşar, ne yer ne içer, hangi güçlüklerle hayatlarını sürdürürler bunu görsünler ve ona göre yasal düzenlemeleri hazırlasınlar" dedi. Tüzel, mahkeme kararlarının uygulanarak anayasal hakların yerine getirilmesini istedi.

İşçilerin insanlık onurunun derdine düştüğünü söyleyen Taşeron İşçiler Dayanışma Derneği Başkanı Cemal Bilgin ise, "Çalıştığımız kurumlarda ayrımcılığa, haksızlığa uğruyoruz. Hangi kuruma gidersek, 'hükümette, adalette bizden' diyor. İşte mahkeme kararları, neden uygulanmıyor. Biz AK Parti hükümetine bir reçete ve taktir belgesi veriyoruz" diye konuştu.

Dernek yöneticisi Saime Dilmaç da, "Önce insanları insan yerine koyacaksınız, sonra işçi yerine koyacaksınız. Taşeron hiçbir zaman yakınlarının cenazesine katılamamıştır, çocuğunu ya da kendisini hastaneye götürememiştir. Nasıl olur da bu ülkede adaletin verdiği kararlar uygulanmaz. Biz hakkımızı nerede arayacağız?" ifadelerini kullandı. 


Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! Taşeron İşçilerinden Mumlu Eylem (06.02.2014)

Şanlıurfa'da, kamu kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler, kadro taleplerini dile getirmek için hastane bahçesinde mumlu eylem yaptı.

Şanlıurfa'da, kamu kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler, kadro taleplerini dile getirmek için hastane bahçesinde mumlu eylem yaptı. Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları ve Hastanesi bahçesinde akşam saatlerinde toplanan 20 taşeron işçi, kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi için mumlu eylem yaptı. Kadro taleplerini içeren pankart ve dövizler taşıyıp, sık sık slogan atan işçiler adına (KAŞİP) Kamu Şirket Personelleri Derneği Genel Başkanı Hakan Aydın, yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:

"Bu gün burada eylem yaptığımız için utanıyoruz. Taşeron işçilik sistemi hukuka aykırı insani ve vicdani olmayan bir sistemdir. Bu sistem içerisinde işten atılmalar çok kolay oluyor. Türkiye'de taşeron işçilerini koruyan ciddi bir yasama organı yoktur. Bu ülkenin kadroları nereye gidiyor. Bir kaç gün önce çocuk hastanesinde yönetimin itirazlarına rağmen işten çıkarılan kardeşlerimizin bu sistemin kurbanları olduğunu hepinize duyurmak istiyoruz. Bu eylemi yaptığımız için güvenlik personellerin fotoğraf çekip işçileri fişliyor."

Taşeron işçiler, açıklamanın ardından sessizce dağıldı. 


Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! Ağrı'da Taşeron İşçilerin Açlık Grevi Bitti, Oturma Eylemi Başladı (12.02.2014)

Doğubayazıt'ta bir taşeron firmada çalışan 37 taşeron işçi, işten çıkarıldıkları gerekçesiyle 6 gündür sürdürdükleri açlık grevini, oturma grevine çevirdi.



Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bir taşeron firmada çalışan 37 taşeron işçi, işten çıkarıldıkları iddiasıyla başladıkları ve 6 gündür sürdürdükleri açlık grevine son vererek, oturma eylemine başladı.

GREV ŞEKLİ DEĞİŞTİ

Çalıştıkları firmanın Aras EDAŞ'ın elektrik arızası için çıktığı ihaleyi kaybetmesinin ardından 37 olan taşeron işçi sayısının 20'ye düşürülmesi üzerine şirkete ait arıza, bakım ve onarım binasında açlık grevi başlatan taşeron işçiler, 6. günde soğuk hava ve sağlık problemleri nedeniyle açlık grevini bitirdi. Taşeron işçiler, şehir merkezinde kurdukları çadırda oturma eylemi yapmaya başladı.

TEKRAR AÇLIK GREVİNE BAŞLANABİLİR

Taşeron işçilerden Nuri Yıldız, "Polis birkaç kez gelip binayı boşaltmamız konusunda uyardı. Biz de zorluk çıkarmadık. Sonuçta emekçiyiz. Açlık grevini dün gece bitirdik. Şimdilik şehir merkezine kurmuş olduğumuz çadırımızda oturma eylemine devam ettireceğiz. Cuma gününe kadar bir çözüm yoluna gidilmezse süresiz açlık grevi başlatacağız" dedi.


Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! Edaş Taşeron İşçilerinden Eylem (06.02.2014)

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. (EDAŞ) bünyesinde çalışan taşeron işçiler, işten çıkarılacaklarını iddia ederek yürüyüş düzenleyip basın açıklaması yaptı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. (EDAŞ) bünyesinde çalışan taşeron işçiler, işten çıkarılacaklarını iddia ederek yürüyüş düzenleyip basın açıklaması yaptı. Birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, belediye çalışanları, muhtarlar ve vatandaşların da destek verdiği Aras EDAŞ çalışanları, Büyük Ağrı Caddesi üzerindeki İnzibat Köprüsü'nden Hükümet Konağı'na kadar yürüdüler. Burada taşeron işçiler adına bir açıklama yapan Nuri Yıldız, Aras EDAŞ bünyesinde çalışan arıza onarım bakım taşeron işçileri olarak seslerini duyurmak istediklerini belirterek, "Yıllardır Aras EDAŞ'ın kendi asıl işi olan arıza onarım bakım işi hukuksuz bir şekilde taşeronlar üzerinden yürütülmekte. Bizler de taşeron firmalarda çalışmaktayız. Taşeron sistemi enerji gibi ağır ve tehlikeli bir işkolunda bizlere güvencesizliği, yoksulluğu ve ölümü dayatmaktadır. Her 1-2 yılda bir tekrarlanan ihaleler sonucunda her defasında işten çıkarılmakla tehdit ediliyor, her defasında hukuksuz sözleşmelere imza attırılıyor, her defasında senetler ve ibranameler imzalıyoruz. Her defasında giden şirketler de, yeni gelen şirketler de yıllık izin hakkımızı, fazla mesai ve bayram ücretlerimizi yok etmenin hesabını yapıyor. Köle gibi çalıştığımız işimizde tehdit edilerek yıllardır zamsız, fazla mesai ücreti almadan, bayram mesaisi ücreti almadan, yol yemek parası almadan çalışmaktayız. Önümüzdeki ay işi devralacak olan şirket işyerlerimize gelerek kadroların daraltılacağını söylüyor. Yani işten çıkarmalar yapılacak. Zincirleme iş akdimizin devam etmesi ve davasını takip ettiğimiz muvazaa tespitinin diğer illerde var olan örnekleri göstermiştir ki bizler Aras EDAŞ'ın taşeron işçileriyiz. Yani işten çıkarmalar keyfi ve hukuksuzdur. Bu işten çıkarmalar ayrıca yöre halkını mağdur etmektedir. Gece kırsal alanlara hizmet verilmezken, uygulanmak istenen sistemle akşam 18.00'den sonra hizmet verilmeyecektir. Bu da zaten yörenin çok zor şartlarda yaşamını idame ettirmeye çalışırken daha büyük sıkıntılar getirecek ve halk hak ettiği hizmeti alamayacaktır. Yıllardır maaşımız hiç değişmiyor. Yol yemek parası bizlere ödenmiyor. Taşeronlaştırmanın verdiği güvencesizlik hissiyatı şirketler tarafından avantaja çeviriyor. Maaşımız ve geleceğimiz taşeronun iki dudağı arasına bırakılıyor. Ama iş kanununun 2. maddesi bütün yükümlülüklerin asıl işverende, yani Aras EDAŞ'ta olduğunu belirtmektedir. Ayrıca iş kanunun 41, 42 ve 43. maddelerinde yer alan mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili emredici hükümler de senelerdir olduğu gibi bize dayatılan yeni sözleşmede de ihlal edilmektedir" dedi. Yapılan açıklamaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. 


Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! Taşeron İşçilerden Maaş Eylemi (13.02.2014)

Sivas Numune Hastanesinde temizlik personeli olarak görev yapan yaklaşık 100 taşeron işçi, maaşlarının 11 gündür ödenmediğini söyledi.

Sivas Numune Hastanesi'nde temizlik personeli olarak görev yapan yaklaşık 100 taşeron işçi, maaşlarının 11 gündür ödenmediğini belirterek tepki gösterdi. Sivas Numune Hastanesi'nde asgari ücret karşılığı çalışan 205 temizlik personeli her ayın 1'inde ödenen maaşlarını bu ay alamadı. Hastane morgunun önünde toplanan yaklaşık 100 temizlik personeli yaptıkları açıklama ile bu duruma tepki gösterdi. Grup adına konuşan temizlik personeli Lütfi Tavuz "Maaşlarımızı zamanında alamadığımız için burada toplandık. İdarecilerimizden birisi karşımıza çıkıp bize bu konu hakkında açıklama yapmıyor. Sürekli geçiştiriyorlar. Ayın 1'inde maaşımızı almamız gerekirken bugün ayın 11'i oldu. Bütün arkadaşlarımız ev geçindiriyor. Hepimizin çeşitli sıkıntıları var. Maaşlarımızı alamadığımız için bu sıkıntılarımızı gideremiyoruz. Bugünlerde gelen elektrik faturalarımızı ödeyemiyoruz. Maaşlarımızı hastane idaresi şirket adına yatırıyor. Şirket bizim hesaplara geçiyor. Ama bu arada oluşan 11 günlük boşluk bizi bayağı bir sıkıntıya soktu. dedi. Taşeron işçilerden Bekir Toksun ise, her ay böyle sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, Çoğumuz asgari ücretle ev geçindiren insanlarız. Hepimizin sıkıntıları var. Bugün bir elektrikçi geldiği zaman biz maaşımızı almadık, elektriği kesmeyin diyemiyoruz. Herkesin bildiği gibi çoğu arkadaşımız kredi çekmiştir, nihayetinde asgari ücretle çalışıyoruz. Banka icra gönderdiği zaman bana icra gönderme diyemezsin. 11 gün dile kolay. Şirkete sorduğumuzda da, evrakları tamamlayamadıklarını söylüyorlar. Bahaneleri bu. dedi. Diğer işçiler ise alkışlarla tepkilerini gösterdiler. Konuyla ilgili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile yapılan görüşmede, temizlik şirketinin 4 kez yanlış fatura kestiği ve evrakları eksik getirdiği için taşeron işçilerin maaşlarında gecikme olduğu ifade edildi.


Taşeron İşçi Son Dakika Haberleri! İşten Çıkarılan Taşeron İşçiler Açlık Grevine Başladılar (11.02.2014)

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde elektrik dağıtım şirketi bünyesinde taşeron firmaya bağlı olarak çalışan işçiler, işten çıkarılınca açlık grevi başlattı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde elektrik dağıtım şirketi bünyesinde taşeron firmaya bağlı olarak çalışan taşeron işçiler, işten çıkarılınca açlık grevi başlattı. Doğubayazıt'ta ihaleyi alan taşeron firma tarafından işten çıkarılan 37 taşeron işçi, çadır kurup açlık grevine başladı. İşçilerden İbrahim Gerez, birilerinin bu olaya bir an önce el atması gerektiğini belirterek, "Açlık grevimizin 4. günü. Yarından itibaren ailelerimizle birlikte açlık grevine devam edeceğiz" dedi. Belediye ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle bazı vatandaşlar da işçilere destek vererek, yaşanan duruma tepki gösterdi. 


Taşeron İşçiler, Kadro Taleplerine Destek İstendi

KAŞİP Genel Başkanı Hakan Aydın ve dernek şube başkanları, Ankara'ya giderek Bakanlık yetkilileri ve milletvekilleri ile görüştü.

KAŞİP Genel Başkanı Hakan Aydın ile İzmir Şube Başkanı Mustafa Can, İstanbul Koordinatörü Figen Akgün, Balıkesir Şube Başkanı, Adıyaman Şube Başkan Yardımcısı Fadıl Erdem, Bingöl Şube Başkanı Sami Uçak, Osmaniye İbrahim Canpolat ve Erzurum Yavuz Seyrekbasan taşeron işçilerin hükümetten yana beklentilerini Başkent Ankara'da Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yanı sıra siyasi partilerin Grup Başkan Vekillerine ve bakanlara aktardı.

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ile mecliste görüşen KAŞİP yetkilileri, taşeron işçilere kadro yolunun açılabileceği düzenlemeler hakkında bakanlar kurulunda destek istedi.

Ardından ikinci bir durak olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşen yetkililer burada da benzer sıkıntıları dile getirerek, kadro sorunun aşılması konusunda Bakan Yıldız'ın yardımını talep etti.

Çalışma Bakanlığında da taşeron işçilerin sorunlarını tekrar masaya yatıran ve çözüm önerileri sunan dernek yetkilileri daha sonra Meclisteki tüm partilerin grup başkanvekilleri ile bir araya gelerek taşeron işçilerin sorunlarını siyasilerin çözmesi gerektiğini aktardı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkan Vekili Oktay Vural görüşmeler sırasında yaptığı değerlendirmesinde "Taşeron işçilerin sorunları ile yakından ilgileniyoruz ve bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. KAŞİP'in bu tür komisyonlarda yer almasını bizler de istiyoruz" diyerek taşeron işçi temsilcilerine tam destek verdiğini ifade etti.

Taşeron işçi temsilcileri ziyaretlerine daha sonra Ak Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın ve Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekilleri ile devam etti. 

Taşeron İşçi Son Dakika! Madenciler TTK Genel Müdürlüğüne Eyleme Gitti (18.02.2014)

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğünde çalışan maden işçileri, taşeronlaşmayı protesto için TTK Genel Müdürlüğüne gitti.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde çalışan maden işçileri, taşeronlaşmayı protesto için TTK Genel Müdürlüğü'ne gitti. TTK'da çalışan 150 işçi, 8 otobüs ve minibüsle Ereğli'den hareket etti. Gece vardiyasından çıkan maden işçileri otobüslere binerek Kandilli Tepesi mevkisinde toplandı. Burada işçileri bilgilendiren Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, TTK Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıp oturma eylemi gerçekleştireceklerini ifade etti. Yıllardır taşeron sisteminin gelmemesi için yetkilileri uyardıklarını ancak buna rağmen bu uygulamaya devam edildiğini belirten Mutlu, bunun için genel müdürlüğe tepki göstereceklerini söyledi. Mutlu, konuşmasında şunları söyledi: "Gece vardiyasının çıkışı ile gitmeyi uygun gördük. Neden? Gündüz vardiyasını oraya götürürsek mesai bitmiş olacak, Genel Müdürlükte ne genel müdür ne genel müdür muavini ne de çalışan hiçbir yetkiliyi bulamayacaktık. Gece vardiyası ile gidelim ki tüm yetkililere sesimizi duyuralım istedik. Şimdi oraya gideceğiz. Genel Müdürlüğün önünde hep beraber Genel Başkanımızla, Genel Merkez yönetimiyle, diğer şube başkan ve yöneticilerimizle beraber bir basın açıklaması yaparak taşeronun gelmemesi için gereken tepkiyi ortaya koyacağız."

Taşeronun gelmemesi gerektiğini yıllardır anlattıklarını belirten Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anlatmaya devam ediyoruz. Dilimiz döndüğünce, gücümüz yettiğince anlatmaya devam edeceğiz. Şimdi oraya gittiğimiz de basın açıklamamızı yaptıktan sonra yarım saat oturma eylemi yapacağız. Genel Müdürlüğe tepkimizi göstereceğiz. Yetkililere, bizi yönetenlere tepkimizi sonuna kadar göstereceğiz. İnşallah gerekli mesajları veririz. Onlar gerekli mesajları alır."

Yapılan açıklamanın ardından "Susma haykır, taşerona hayır" şeklinde slogan atan işçiler otobüslere binerek Zonguldak'a gitti.

 

*************** TAŞERON İŞÇİLER ARŞİV HABERLERİ

Ocak sonu ya da şubat ortasına kadar Torba Yasa'ya bir madde eklenerek ya da Bakanlar Kurulu kararı ile kadro izni çıkacak

Kamuda sayıları 600 bine yaklaşan taşeron işçilere kadro yolu açıldı. Edinilen bilgiye göre konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşüldü ve karara bağlandı.

Ocak sonu ya da şubat başında taşeron işçilerin kadroya alınması planlanırken bunun için gerekli olan yasal düzenlemenin ya Torba Yasa'ya konularak ya da Bakanlar Kurulu kararı ile gündeme geleceği öğrenildi.

Yıllardır tartışma konusu olan kamuda çalışan taşeron işçiler ile ilgili, yerel seçimlere 3 aydan az bir süre kala ciddi bir adım atılıyor. Kamuda çalıştığı halde kamudaki haklardan yararlanmayan taşeron işçilerle ilgili pazarlıklar uzun süredir devam ediyordu.

KIDEMLERİ NE OLACAK?

Bu işçilerin bir bölümü taşeronun değil kamunun işini yaptıklarını öne sürerek dava açmış ve büyük çoğunluğu da bu davaları arka arkaya kazanmıştı. İşte dava açıp kazananların kamuda kadrolu olarak işe alınacağı konuşulurken, tamamı için böyle bir çalışma gündeme geldi.

Kamuda sağlık, temizlik, güvenlik ve dağıtım alanlarında çalışan taşeron işçilerin kadroya geçişi sırasında birikmiş kıdemlerinin ne olacağı ise henüz netlik kazanmadı. Geçişin kıdem tazminatları ile mi yoksa, kıdemler silinerek mi yapılacağı konusunda görüşmeler sürüyor. Kamu ciddi bir yük olarak gördüğü kıdem tazminatlarını üstlenmeme eğiliminde.

TORBA YASA GELİYOR

Bu ay geniş kitleleri ilgilendiren yasal düzenlemeler de gündemde. Genel Sağlık Sigortası borcu olan yaklaşık 4 milyon kişi ile Bağ-Kur borcu olan 3 milyona yakın esnafı ilgilendiren af düzenlemesinin bu ay torba yasa tasarısına konularak Meclis'e sunulması bekleniyor. Yine taşeron işçilerin haklarını iyileştirecek yasal düzenlemeye son şeklinin de bu ay verilmesi planlanıyor. Çocuk teşviği ve evleneceklere çeyiz yardımı da bu ay sonuçlanması beklenen düzenlemelerden...

TAŞERON ÇİLESİ SONUNDA BİTİYOR

Hükümet ile sendikalar arasında yapılan son Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'na taşeron işçilerin sorunları damgayı vurmuştu. Sendika yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik'in tarafların alt işverenlikle ilgili görüşlerini aldığını, Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapıp taraflara göndereceğini açıklamıştı. Taşeron işçileri için hazırlanan yeni yasa taslağının son şeklinin bu ay ortaya çıkması bekleniyor. İzinlerinden maaşlarına kadar 1 milyonun üzerindeki taşeron işçilerin haklarında bir iyileştirme yapılacak.


600 bin taşeron işçiye müjde

Kamuda çalışan 600 bin taşeron işçisine müjde. Çalışma Bakanı Çelik, kamuda asgari ücretin olmaması gerektiğini belirterek, toplu sözleşme zammından taşeron işçilerinin de yararlandırılacağını söyledi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücrete yapılan zam ile düşük asgari ücret seviyesinden artık ortalama asgari ücret seviyesine gelindiğini söyledi. Asgari ücretin 'bundan aşağısı teklif edilemez ücreti' olduğunu belirten Bakan Çelik, bunun geçim ücreti olarak ele alınmaması gerektiğini kaydetti.

ÇALIŞMA VAR
Kamuda, asgari ücretin bir geçim ücreti olarak algılanmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Yapılan ihalelerde işçilik maliyetlerinin asgari ücretin üzerine hesap edilmesi, bizi rahatsız etmekte. Bununla ilgili şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumartesi günü bir kez daha ilgili ekonomi bakanlarımızla bir araya geleceğiz. Şu anda kamuda 600 bini aşan taşeron işçisi var. Kamuda emeğin istismarını önleyici korumaların olması gerekiyor. Eğer kamuda 3 yıllığına bir ihale yapılmışsa, 3 yıllığına neden toplu sözleşme farkı taşeron işçisine yansıtılmasın."

MAAŞA TEHLİKE AYARI
Çelik, 'tehlikeli, çok tehlikeli ve az tehlikeli' işlerin bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "İş Sağlığı Güvenliği Yasası'nda belirlediğimiz 3 çeşit iş var. İnsanların eğitim durumları var. Tüm bu argümanları 4C'lilerde uyguladık. Bakanlık olarak tüm bu artı değerler çerçevesinde çalışanlara yaklaşımın doğru olacağı inancındayız."

KIDEM TAZMİNATI FONU RAFA KALKTI
Çalışma Bakanı Çelik, kıdem tazminatı konusu kamuoyunda farklı yerleştiği için bu konuda cesur bir adımın atılamadığını belirterek, "Konu yeni bir bahara kalmış bulunuyor" dedi.

AB'NİN ÜSTÜNDE
Asgari ücrete yapılan yüzde 11'lik artışın son derece önemli ve yüksek bir artış olduğunu dile getiren Bakan Çelik, "Satın alma paritesi bakımından 11 AB ülkesinden daha yüksek bir asgari ücret belirlendi. Milli gelir açısından mukayese ettiğiniz zaman en tepe noktasındayız" dedi. Çelik, asgari ücrete 2002'den bugüne yüzde 360'lık bir artış gerçekleştirildiğini, reel artışın da yüzde 74'lere vardığını anlattı.

4C'LİYE KADRO TAMAM
4C'lilere müjde geldi. "Bu yıl hayata geçirilecek" dediği 4C'lilere kadro konusunda müjdeli haberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik verdi. Kamu-Sen heyeti, memura ek gösterge, 4C'lilerin durumu ve çalışma hayatıyla ilgili taleplerini Çelik'e iletti. Bakan Çelik, 4C'lilerin kadroya alınması konusunda çalıştıklarını, sendikalarla mutabakata varılan tüm konuları içeren bir kanun tasarısı hazırlayacaklarını, 4C'lilerin de belli bir maaş skalasında, iş güvencesine kavuşturulmaları için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk'un "Tekrar bir araya gelecek miyiz?" sorusu üzerine Çelik, sendikaları bilgilendireceklerini, çalışmaların kanunlaşması için gayret göstereceklerin söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici personele yönelik kararnamede, fazla mesai ücreti, aile yardımı ödeneği verilmesinin yolu da açıldı. Artı 800 puanlık ek gösterge talebi ise kabul görmedi.

Taşeron işçileri yeni taşeron yasası ile neler bekliyor?

Taşeron için çalıştıkların kurumda sözleşme talep ettiklerini fakat taşeron yasasının taşeron çalışanlar için bu taleplerini yerine getirmediği gibi taşeron çalışanları için olumsuz yanları bulunduğunu belirten KAŞİP başkanı yeni sendika mı kuralım diye sordu.

Türkiye’de sayıları milyonlarla ifade edilen taşeron işçilerin sendikalaşmanın yanı sıra siyasi parti kurarak hak arayışına gireceği seçeneği konuşuluyor.

TAŞERON İŞÇİYİ BEKLEYEN TEHLİKE?
Sendikalara üye oldukları takdirde iş akitleri tek taraflı olarak feshedilen taşeron işçiler Ülkemizde dernekleşme modeliyle Türkiye’de hak aramayı başlattı. Kitlesel hareketliliği ile dikkat çeken Kamu Şirket Personelleri Derneği Genel Merkezi (KAŞİP) düzenlemenin olumsuz yanlarını görmeye başladıklarını belirtti.

TAŞERON İŞÇİLER NE İSTEDİ?
Kaşip genel başkanı N.Hakan Aydın yaptığı açıklamada “ Biz 4857 sayılı iş hukukunda muvazaa durumları olması hasebiyle taşeron işçilerin yeni bir taşeron işçi yasası ile değerlendirilip kurumlarla sözleşme yapılmasını ve taşeron işçiye bir statü tanınmasını en başından yani 12.01.2012 tarihinde belirttik. Lakin o vakit bir düzenleme yapılması gerektiğine karar veren hükümet kanadı 14 maddelik bir sorun çözme taslağı düşünerek bir süreç başlattı. Biz de bu sürece destek verdik kaşip olarak.


Çeşitli çalışmalar sayın Başbakanımızın da katıldığı çeşitli çalışma meclisi ve çalıştaylar yapıldı. Biz sendikal haklar, iş güvencesi, statü, maaşlarda düzenleme, mesai saatlerinde ve fazla mesai ücretlerinde düzenleme, banka promosyonu hakkı tanınması, yıllık izinlerde uygulamanın yasada belirtildiği gibi olması hanım kardeşlerimizin süt izinlerinin yasadaki gibi kullandırılması babalık izninin tanınması, askerliğe gidenlerin dönüşte işlerine geri alınması, kıdem tazminatı hakkının güvenceye alınması, 5188 sayılı iş hukukuna dayalı çalışan güvenlik personelinin polis statüsünde değerlendirilmesi gerektiği ile ilgili gelişmeler beklerken birkaç madde üzerinden tamamen işveren lehine ve kuralsız çalışmayı destekleyen birkaç madde lik bir düzenleme ile karşı karşıyayız” dedi.

YENİ DÜZENLEME EMEĞİ ÖLDÜRECEK!
Kaşip genel başkanı Hakan Aydın sözlerine şöyle devam etti, “Yeni düzenlemede taşeron işçinin asıl sorumlusu eskiden olduğu gibi kurum değil şirket olacak. Yani 4857/2. madde değiştirilecek. Bu vesile ile iş müfettişlerinin muvazaa kararı alma yetkisi düşürülmüş olacak. İşçi ile ilgili sorunlarda sorumluluk iş mahkemelerine verilecek iş mahkemeleri yasaya göre davranmak zorunda olduğu için artık kuralsız çalışma meşrulaştırılmış olacak.

Kıdem tazminatı fonu ile çalışan işçi haklarını aldığı için iş güvencesi ortadan kaldırılacak. Doğrudan sendika üyeliği olmazsa işçilerin önüne ciddi bir örgütlenme yasağı yasa ile sağlanmış olacak. İhale süreleri 3 ile 5 yıl arasında olsa bile en ufak bir sorunda asıl işveren şirketler olacağı için iş hayatı iki dudak arasına tam anlamıyla düşmüş olacak. Kaldı ki bu fonda işçinin kıdem tazminatı hakkı ayda 30 gün iken 20 güne düşürülmüş olacak. Bu fondan 15 yıl boyunca yararlanma imkanı olmayacak. Eski haklar fona devredilirken birçok işçinin hakkı küçültülmüş olacak” dedi.

TAŞERONLUK MEŞRULAŞACAK!
“İki maddede bile kamu alanında çalışan taşeron işçiye böyle büyük zararlar veren bir düzenleme ile karşı karşıyayız” diyen Kaşip Genel Başkanı Hakan Aydın sözlerine şöyle devam etti, “Taşeron işçi 4857 sayılı iş hukukundan müstesna tutulup yeni bir ad yeni bir çalışma ile yasal güvenceye alınmalı. Eğer bu yapılmazsa özel sektörde çalışan 10 milyon işçinin de sorunlarını çözmek hep zorlaşacak. Çünkü taşeron işçi örgütlü mücadele içinde ve sendikaların hükümete hükümetin de sendikalara götürdüğü talepler taşeron işçi derneklerinin yani kaşip’in redlerine takılmakta. Sendikalar da konu ile ilgili ne yapacağını şaşırmış durumda. Taşeron işçi devletin işini yaptığı için haklı olarak devlet güvencesinde olmayı istemekte. Öte yandan iki madde ile taşeron işçinin iş hayatı sömürülüp emeğine balta vurulacak ücret düzenlemesi olarak ne yapılır bilinmez ama diğer maddeler nasıl çıkarsa çıksın bu olumsuzlukları ortadan kaldıramayacak” dedi.

YOKSA TAŞERON İŞÇİ KENDİ SENDİKASINI MI KURMALI?
Aydın, “ Artık sendikal süreç kaçınılmazdır. 7 Kasım itibariyle ülkemizde e-sendika modeli uygulamaya konulacak. Bu taşeron işçi için örgütlenme açısından güzel bir fırsattır. Türkiye’de bu fırsatı en iyi ve örgütlü kullanması gereken camia taşeron işçidir. Haklarını almak istiyorsa yüreğini koymalıdır. Zaten noter ücretleri de ortadan kalkacak yapılacak tek şey birbirine sahip çıkarak birbiri ile gönül köprüsü oluşturan derneklerini yani bütün kaşipleri sendikal mücadeleye dökmeli genişletmeli ve katmalıdır. Burada taşeron işçi bize sendikalaşın talimatı verirse biz birkaç gün içinde alt yapıyı başlatırız. Artık bu sisteme daha bir üst basamakta dur deme mücadelesini veririz. Tabi buradan sendikal değil de siyasal bir talep gelirse Türkiye geneline hitap edecek bir siyasal mücadele başlatabileceğimizden şüphe edilmesin. Kaldı ki buna farklı katmanları da katarız” diyerek sözlerini noktaladı.

Şimdi merak edilen konu şu; “Taşeron işçi sendikalaşma mı yoksa siyasal mücadele mi gidecek?”

İŞ GÜVENCESİ NEDEN YOK ?
Öte yandan, “ Kıdem tazminatı ve diğer maddeler düzenlenirken iş güvencesi konusuna hiç değinilmedi. Bir açık bir yanlış var. Bu kasıtlı yapıldı ise hükümet taşeronlaşmayı kötü niyetle meşrulaştırmak mı istiyor anlamına gelir. Ama iş güvencesi unutuldu deyip düzenlemeye iş güvencesinin katı şekli ile işlenmesi iyi niyetli olduğuna işaret eder. Tabi her halükarda taşeron işçi kurumlarla sözleşme istediği için bu düzenleme kabul edilmeyecektir ve hesabı sandığa kalacaktır” diyen Aydın evlerine ekmek bile götürmekte zorlanan tüm taşeron işçilerin gelecek müjdeli haberlerle sevindirilmesini beklediklerini ifade etti.

Taşeron işçiye Kadro mu geliyor

MECLİS GÜNDEMİNE GELMESİ BEKLENİYOR

Bakanlık bu büyük sorunların bir an önce çözülmesi için kararlı gözüküyor. Bu sorunların çözüleceği ve taşeron işçilerine yeni haklar tanıyan düzenlemenin yeni yılın ilk günlerinde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

TAŞERON İŞÇİSİ ASIL İŞVERENİN KADROSUNA GEÇİRİLMİYOR

Alt işveren ilişkisinin muvazaalı kurulması halinde şu anki uygulamaya göre taşeron işçileri sözleşmenin başından itibaren asıl işverenin işçisi sayılıyor. Ancak bu yönde mahkeme kararlarının bile uygulanamadığı görülüyor. Yeni düzenleme ile muvazaalı alt işveren ilişkisinde taşeron işçilerine kendisi ile aynı işi yapan emsal işçinin haklarının tümünün ödenmesi hakkı getiriliyor. Yani taşeron işçisi asıl işverenin kadrosuna geçirilmiyor, ancak asıl işverende aynı işi yapan işçi hangi haklara sahipse taşeron işçisine de aynı hakların verilmesi sağlanıyor.

TAŞERON SİSTEMİNDE SORUNLAR NELER?

Taşeron işçilerinin en büyük problemleri; yıllık ücretli izne hak kazanamama, ücretlerin tam ve zamanında ödenmemesi, kıdem tazminatını alamama, ihalelerin kısa süreli yapılmasıyla çok sık iş yeri değiştirmeleri ve sendikal örgütlenme imkanının bulunmaması. Bu sorunların yanı sıra taşeron işçilerinin çoğu zaman yasal çalışma sürelerinin çok üzerinde çalıştıklarını ve fazla mesai alamadıklarını, sık sık bağlı oldukları şirket değiştiği için şirket değişimlerinde 1 2 aylık ücretlerini alamadıklarını görüyoruz. Dolayısıyla taşeron sisteminde sorunlar çok büyük.

EN AZ 3 YILLIK SÖZLEŞME

Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre, işçi ücret ve sosyal haklarının geliştirilmesinin önündeki en büyük engellerden birinin "kamu ihale mevzuatı" olduğu vurgulanarak, mevzuatta yapılacak değişikliklerle işçi haklarının geliştirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda yapılacak düzenlemeler şöyle sıralandı:

Mevcut durumda; kamuya hizmet alımları genellikle bir yılın altındaki sürelerle yapılıyor. Yapılacak değişiklikle; süreklilik arz eden hizmetlerin sözleşmesi en az 3 yıllık dönemi kapsayacak.

Mevcut durumda; işçi ücretinde, her ihalede asgari ücret esas alınıyor. Yapılacak değişiklikten sonra; taşeron işçilerin ücreti, sektördeki ortalama ücretin altında olamayacak.

Mevcut durumda; asgari ücret artışı olursa alt işverene fiyat farkı verilmiyor. Yapılacak değişiklikten sonra ise; toplu iş sözleşmesine taraf olunması halinde alt işverene de fiyat farkı verilecek.

YÜZBİNLERCE TAŞERON İŞÇİSİNE KADRO MÜJDESİ

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma Bakanı Çelik'in yeni düzenlemeyle kamudaki taşeron işçi uygulamasını azaltmayı, 586 bin çalışana kadro vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Sosyal güvenlik alanında yapılacak yeni düzenlemeleri görüşmek amacıyla toplanan üçlü danışma kurulunda, kamuda çalışan taşeron işçilerin devlette kadroya alınması konusunun gündeme geldiği bildirildi.

Görüşmeleri Bugün'e değerlendiren Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in taşeronlaşmaya ilişkin yeni düzenlemeyle kamuda taşeron işçilik uygulamalarına sınırlama getirmek istediğini kendilerine söylediğini bildirdi.

Tüm işçiler için emsal

Arslan, Çelik'in halen taşeron işçilere yaptırılan işlerin doğrudan kadrolu kamu işçisine yaptırılması hedefini de aktardığını belirtti. Çelik'in taşeron işçilik konusunda yeni önerilerle geldiğini, bu önerileri 'değerlendirilebilir' bulduklarını belirten Arslan, şunları söyledi: "Taşeron işçilik mevzuatının tanım bölümündeki 'işin gereği' ifadesi çıkarılıyor. 'Sadece teknolojik ve uzmanlık gerektiren işlerde alt işverene verilebilir' deniyor.

Bu bizim talebimizi karşılamıyor. İzlenimimiz şu ki; Sayın Bakan alt işverenliği kamuda sınırlamak istiyor. Sayın Bakan bize, 'Daha önce kamuda çalışıp dava açan taşeron işçilerine kamuda kadro verilebilir, halen yaptıkları işi kamu işçisi olarak yapabilirler' dedi. Bize anlamlı geldi. Çok sayıda davayı kazanmış taşeron işçi var. Onlar için kadro deniyor. Ancak eğer bu hak verilirse kamuda çalışan tüm taşeron işçiler için bu durum emsal teşkil edebilir."

Ortak hareket ediyoruz

Hak-İş Baş­ka­nı Ars­lan, ta­şe­ron iş­çi­lik ve es­nek ça­lış­ma ko­nu­sun­da DİSK ve TÜRK-İŞ ile or­tak ha­re­ket et­me ka­ra­rı al­dık­la­rı­nı be­lir­tir­ken, Ça­lış­ma Ba­ka­nı Çe­li­k'­in bu iki ko­nu­da da tıp­kı kı­dem­de ol­du­ğu gi­bi "uz­laş­ma­" ara­ya­ca­ğı­nı ken­di­le­ri­ne söy­le­di­ği­ni be­lir­ti.

Ars­lan, ta­şe­ron iş­çi­lik ko­nu­sun­da ulus­la­ra­ra­sı dü­zen­le­me­le­rin esas alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de eder­ken, ka­mu ta­şe­ron iş­çi­si­ne kad­ro yo­lu­nun açı­la­bil­me­si için ay­rı­ca İha­le Ya­sa­sı ve ka­mu­da ilk de­fa işe gi­ri­şi dü­zen­le­yen ya­sa­da de­ği­şik­lik ya­pıl­ma­sı ge­re­ke­ce­ği­ni söy­le­di.

Taşeron İşçilere Kıdem Tazminatı Müjdesi

Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatı ve taşeron işçilerin durumuyla ilgili yaptıkları çalışmaları sendikalarla paylaştı. Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatı ve taşeron işçilerin durumuyla ilgili yaptıkları çalışmaları sendikalarla paylaştı.

Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatı ve taşeron işçilerin durumuyla ilgili yaptıkları çalışmaları sendikalarla paylaştı. Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatı ve taşeron işçilerin durumuyla ilgili yaptıkları çalışmaları sendikalarla paylaştı. Önceki gün işçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geldiği Üçlü Danışma Kurulu'nda kıdem tazminatı, taşeron işçilerin durumu ve uzaktan çalışma modelleri masaya yatırıldı.

Çalışma Bakanlığı, bu üç konu ile ilgili yaptığı çalışmaları sendikalarla ve işveren temsilcileriyle paylaştı. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı ve taraflara sunduğu taslağa göre hükümet, kıdem tazminatında yeni model önerisini somutlaştırdı. Bireysel Kıdem Fonu Sistemi'yle tüm işçileri kapsayan, kazanılmış hakların korunduğu bireysel kıdem hesabına geçilecek. Öte yandan bakanlığın çalışmasına göre taşeron işçilerin ücretlerinde iyileştirmeye gidilecek. Bu amaçla işin ve işçinin niteliğine göre bir ücret skalası belirlenecek. Ayrıca, taşeron işçinin ücretinden asıl patron ve devlet sorumlu olacak.

Hükümetin işçi sendikaları ve işverenlere verdiği ön çalışma raporuna göre Bireysel Kıdem Fonu hesabıyla mevcut çalışan işçilerin kazanılmış ve gelecek hakları korunacak. Buna göre halen aktif çalışan yaklaşık 12 milyon kişi aynı sistemde devam edebilecek. Bireysel Kıdem Fonu yeni işe girenler için geçerli olacak. Kıdem primi, işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, Bireysel Emeklilik Sistemi içinde nemalandırılacak. Mevcut işçiler mevcut sistemde devam etme ya da yeni sisteme geçme hakkına sahip olacaklar. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe girenlerin ise yeni sisteme tabi olması zorunlu hale gelecek.

Yeni sistemde kıdem primini yatırmayan işveren için 5 puanlık prim teşvikleri başta olmak üzere istihdam teşviklerinden yararlanamayacak. Ayrıca işveren vaktinde yatırmadığı primi faiziyle birlikte ödemek zorunda olacak. Çalışma Bakanlığı'nın işçi ve işveren temsilcilerine yaptığı sunumda Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin en önemli kısımlarla ilgili ise bir bilgi yer almadı. Bu hususların başında halen bir yıl için 30 gün olan kıdem tazminatı hak kazanma oranlarının yeni sistemde nasıl olacağı geliyor. İşveren temsilcileri bu oranların 15 güne indirilmesini öneriyor.
 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaşama geçirmeyi planladığı düzenlemeye göre, ‘Taşeron işçiyi asgari ücretle çalıştırırım' dönemi sona eriyor.

İlk olarak 1 milyona yaklaşan kamudaki taşeron işçiler için geçerli olacak uygulamayla önce bir ücret skalası belirlenecek, ücretler de bu skalaya göre farklılaşmak zorunda kalacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sosyal taraflara sunup, yaşama geçirmeyi planladığı yeni düzenlemede, taşeron çalışanların mali ve sosyal haklarıyla ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor. Tüm taşeron çalışanların asgari ücretle çalıştırıldığı gerçeğinden yola çıkan bakanlık, bu konuda düzenleme yapmak istediğini taraflara iletti. Yapılacak çalışma ise, her geçen gün taşeronçalışmanın arttığı kamudan başlayacak. Son alımlarla beraber 1 milyon civarında olduğu belirtilen kamudaki taşeron işçiler için bir ücret skalası belirlenecek. İşlerin niteliğine göre yapılacak ücret skalası sayesinde, taşeron işçilerin hepsinin birden asgari ücret üzerinden maaş alması engellenmiş olacak. Bir başka deyişle kamuda tüm taşeron işçilerin ‘asgari ücretten' çalıştırılması dönemi sona erecek.

ÖZELE DE EMSAL ÜCRET
Taşeron işçiye maaş düzenlemesi, bununla sınırlı kalmayacak. Özel sektörde de taşeron işçiler için emsal ücret uygulaması geçerli olacak. Emsal ücrette, muvazaalı olarak taşeron çalıştırılması şartı aranacak. Bir başka deyişle, taşeron çalıştırılmaması gereken bir alanda taşeron çalıştılırsa ve bu durum tespit edilirse, taşeron işçinin aldığı ücret ve sosyal haklar orada aynı işi yapan kadrolu çalışanla eşit noktaya gelecek. Sosyal hakları da kadrolu çalışanla aynı olacak.

Kamu yükten kurtaracak
Bu durum sadece özeldeki taşeron işçileri değil, kamuyu da etkileyecek bir düzenleme. Çünkü son dönemde alınan yargı kararlarıyla, kamu kurumlarının taşeron çalıştırmaması gereken yerlerde taşeron kullanımına gittiği kesinleşti. Yargı kararları, bu çalışanların hepsinin kadrolu yapılmasını, bir başka deyişle taşeron işçilerin kamu işçisi olmasını öngörüyor. Bakanlığın öngördüğü düzenleme gerçekleşirse, bu çalışanlar kamu kadrosuna geçmeyecek, ancak alt işveren bu işçilerin haklarını kamudaki çalışanlarla eşit duruma getirmekle yükümlü olacak. Böylece kamu da, yargı kararlarıyla oluşan "taşeronların kadroya alınması" baskısından kurtulmuş olacak.

Editör: Wan Haber