Tarihçi Cezmi Yurtsever, Tarsus'taki Roma dönemine ait lahit mezarın, 1870 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) kaçırıldığını iddia etti. Yurtsever, lahitin tekrar Türkiye'ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e çağrıda bulundu.
Tarihçi Cezmi Yurtsever, ABD'nin New York kentinde bulunan 'Metropolitan Sanat Müzesi'nin koleksiyon arşivinde yaptığı araştırmalar sırasında, Tarsus'taki Roma dönemine ait lahit mezarın, yasal olmayan yollarla bu ülkeye kaçırıldığı bilgisine ulaştığını ileri sürdü. Lahitin, ABD'li konsolosluk memurları tarafından kaçırıldığını savunan Yurtsever, "Metropolitan Müzesi 169. salonda teşhir edilen Roma Lahit mezarı M.S 2. yüzyıla ait ve üzerindeki figürler ile arkeoloji dünyasında bir eşi daha bulunmayan eserler arasında gösteriliyor. Roma lahit mezarı, Tarsus'un antik Roma dönemi tarihini de aydınlatacak özellikler taşıyor" dedi.
Yurtsever, lahitin kaçırılması ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve 19. yüzyıl ortalarında Adana eyaletinin en önemli siyasi misyon merkezi Tarsus şehri idi. Yabancı konsolosluklar burada hizmet veriyordu. ABD'nin Tarsus'ta konsolosluk açması 1860'lı yıllara denk geliyor. ABD Konsolosluğu'nda görevli memurlardan Abdo Debbas'ın organize ettiği kaçak kazıda, lahit mezarının bulunmasının ardından, mezar sandığın içine koyularak, çok sayıda öküzün çektiği bir araba yardımıyla Mersin limanına getirildi. Lahit mezar, buradan buharlı bir gemi ile ABD'ye kaçırıldı. Sonrasında 1870 yılında kurulma çalışmaları süren New York Metropolitan Müzesi'ne satıldı. Müzenin koleksiyon envanter defterine 'Roma dönemi eserler 70.1' numara ile kaydedilen tarihi eser, Metropolitan Müzesi'nde Roma döneminin en önemli tarihi eserleri arasında sergileniyor."
Yurtsever, yasal olmayan yollarla kaçırıldığını düşündüğü lahit mezar için Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e de seslendi. Yurtsever, eserin Türkiye'ye getirilmesi için Çelik'ten destek vermesini istedi.
(SZP-AKL-Y)

31.01.2013 10:02:25 TSI

Editör: Wan Haber