Mersin'in Tarsus ilçesinde 9 yıldan bu yana gerçekleştirilen 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve kültür yarışmasının finalinde Sağlıklı köyünden 170 puanla Naime Aktaş birinci oldu.
75. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen Tarsus finali yarışmasında konuşan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Mersin Valiliği koordinasyonunda SODES kapsamında finanse edilen 'Tarımın Sultanları' kadın çiftçi eğitim projesi 24 köyümüzün 150 kadın çiftçimizi proje dahil edildiğini söyledi.
Tarsus İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, 1 merkez olmak üzere toplam 11 köyden toplam 12 köyden yarışmacının finale katıldığını söyledi.
Erdoğan, ilerleyen günlerde 'Tarımın Sultanları' kapsamında kadın çiftçileri teknik geziler düzenleyeceklerini sözlerine ekleyen Erdoğan, 'Tarsus çiftçisinin başarısının haklı konumundaki yerinin görünmeyen gücünü oluşturan kadın çiftçilerimizin, gayretlerinin ve başarısının ön plana çıkarılması, kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızın sosyal ve ekonomik statüsünün daha da yükseltilmesi, onların tarımsal kalkınma içindeki rollerinin daha da arttırılması gayesiyle; Mersin Valiliği koordinasyonunda SODES kapsamında finanse edilen 'Tarımın Sultanları' kadın çiftçi eğitim projesi 24 köyümüzün 150 kadın çiftçimizi proje dahil ettik. 'Eğitim her şeyin başıdır' düşüncesiyle yaklaşık 8 aylık süresi olan projenin 4 aylık bir çalışma sonucu tarımdan hayvancılığa, gıda güvenliğinden-ev ekonomisine, dengeli beslenmeden-organik tarıma kadar farklı konularda kadın çiftçilerimiz eğitime tabi tutuldu. Bu süreç yaklaşık 4 ay kadar devam edecektir. Eğitime katılan değerli kadın çiftçilerimiz ile birlikte eğitimin yanı sıra, Tarsus'umuzun önemli tarihi ve kültürel yerleri gezilerek, sosyal entegrasyon sağlanırken, ileriki günlerde teknik gezilerle çiftçilerimizin hedeflerinin artırılması düşünülmektedir" diye konuştu.
Daha sonra söz alan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, bilgi kültür yarışmasına köylü erkeklerinde katılması gerektiğini söyleyerek, 'Kadınlarımızın her geçen gün bilinçleniyor olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum. Ülkemizin bir çok yerinde kadınlar her kurumda idareci olarak yer alıyor ve almaya da devam ediyor. Erkeklerinde bilgi ve kültür yarışmasına dahil edilmesine talep ediyorum. Yarışmaya destek olmaya da hazırız' diye konuştu.
Yarışma sonunda Sağlık köyünden 170 puanla Naime Aktaş birinci, Yaramış köyünden Dilay Güngör 160 puanla ikinci ve Karadirlik köyünden 130 puan Elif Taş üçüncü oldu.
Yarışmanın birincisi Mersin'de önümüzdeki günlerde Mersin il finali için yarışacak.
Yarışmada ilk üçe girenlere tam, yarım ve çeyrek altın verilirken, diğer katılımcı yarışmacılara ise çeşitli ödüller verildi.
Ayrıca çeşitli tarım ve gıda firmaları, açtıkları stantlarla ürünlerini tanıtırken, yarışmada emeği geçenlere plaket verildi.
Yarışmaya Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Gülek Belediye Başkanı Tekin Çelik, Bahşiş Belediye Başkanı Mustafa Sarı, Yeşiltepe belediye başkanı Fikri Tüten, Atalar Belediye Başkanı Erden Zaman çok sayıda meslek odası başkanı ve köylüler katıldı.
(ERY-Y)

06.02.2013 16:59:33 TSI

Editör: Wan Haber