Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, tarımda yapılan toplulaştırmaların tarımsal verim için çok önemli olduğunu söyledi.
Muğlu, ülkemizde tarım arazilerinin çeşitli nedenlerle küçülmüş, parçalara bölünmüş olduğunu, verimliliği ve karlılığının olması gerekenden çok aşağılarda kaldığını ifade ederek, "İşletme büyüklüklerinin istenen değerlerin altına düşmesi, ekonomik tarım yapılmasını imkansız hale getirmektedir. Bunu önlemenin yolu öncelikle tarım arazilerindeki daha fazla parçalanmayı ve bozulmayı önleyici yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak, sonrasında da bugüne kadar oluşmuş küçülmelerin, parçalanmaların, düzensizliklerin, şekil bozuklukları gibi, iyileştirilmesidir. Bunu yapmanın yolu, arazi toplulaştırması dediğimiz çalışmanın yapılmasıdır. Arazi toplulaştırması, tarımsal arazileri niteliklerine göre sınıflandırarak, bir kişiye ait, farklı alanlardaki küçük arazi grupları yerine, o arazinin toplamını karşılayacak kadar, en az miktarda parça arazinin mümkün olursa tek bir parçanın, o kişiye verilmesidir. Böylece iş gücünden, akaryakıttan, tarla sınırlarındaki kayıplardan kar edilmiş olur, ayrıca toprağın işlenebilme süresi ve kalitesi artar. Yapılacak diğer iyileştirme sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi yatırımlar daha ucuza mal edilebilir. Arazi toplulaştırılması ile küçük arazileri birbirinden ayıran, kullanılmayan arazi şeritleri azaltılarak, bunlarında tarımda kullanılması sağlanmış olacak. Arazi toplulaştırması yapmak kolay değildir" dedi.
Ziraat Odası Başkanı Muğlu, Karaman'da arazi toplulaştırması yapılabilecek tüm belde ve köylerde 2012 yılı sonu itibari ile toplulaştırmanın tamamlanacağını tahmin ettiğini belirterek, "Bu konuda Türkiye geneli baz alındığında Karaman çok başarılı. Bu başarıda başta ilimiz milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün'ün büyük katkıları var ve emeği geçen herkese Ziraat Odası olarak teşekkür ediyorum Karaman kurak bir bölgede olduğu için ve bölünmüş arazilerin sorunları nedeniyle ortaya çıkan birçok zararın ortadan kaldırılması için arazi toplulaştırma soruna hızla çözüm olacak. Halen Karaman'da 90 bin hektar alanda arazi toplulaştırması yapılmış. Bu yıl içerisinde arazi toplulaştırması yapılabilecek tüm belde ve köylerimizde toplulaştırma ihaleleri yapıldı ve yıl sonu itibari ile toplulaştırılmış arazi alanının 140 bin hektara çıkması hedefleniyor. Böylece arazilerimizde kapalı devre ve damlama sulama yapılması imkanı ile fazla su ve enerji kullanımındaki israfı büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak" diye konuştu.
(MD-FM-Y)

10.12.2012 11:45:36 TSI

Editör: Wan Haber