Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Aralık ayı meclis toplantısına katılarak iş dünyasına kurumunun sağladığı hibe destekler hakkında bilgi verdi.
Kurumun 8. Proje başvuru çağrı ilanının çıkmış olduğunu ve başvuruların 15 Ocak 2013 de sona ereceğini ifade eden Bozali, "İş dünyasının Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun hibe fonlarından yararlanması en büyük dileğimizdir. Trabzon İl Koordinatörlüğümüze müracaat eden bütün işadamlarının projelerine yardımcı oluyoruz. 8. proje Başvuru Çağrı ilanı için az süre kaldı ama kurumumuz sürekli yeni proje başvuru çağrı ilanına çıkacaktır" dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, TTSO'da kurumun 8. Proje Başvuru Çağrı ilanı için şöyle bilgi verdi: "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 20 ilde 23 Kasım 2012 itibarı ile 8.Proje çağrısına çıkmış bulunmaktadır.8.Proje Çağrısının genel bütçesi 295.134.385 avro olup, Trabzon'da uygulanan tedbir ve alt tedbirlerle ilgili illerin toplam bütçesi 169.865.577 avrodur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 20 ilde 23 Kasım 2012 itibarı ile 8. proje çağrısına çıktı."
TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali yaptığı açıklamada; 8.Proje Çağrısının genel bütçesinin 295.134.385 avro, Trabzon'da uygulanan tedbir ve alt tedbirlerle ilgili illerin toplam bütçesinin ise 169.865.577 avro olduğunu söyledi.

PROJE İÇİN EN UYGUN DÖNEM
Bozali, 169.865.577 avroluk bütçeden hak ettiği payı Trabzon'a almak istediklerini, bunun için yatırım yapacak hemşehrilerinin bu taleplerini ertelememelerini, proje sunmak için bütçe ve zaman itibarı ile en uygun dönem olduğunu belirtti. Bozali, 8. Çağrı dönemi kapsamında, hazırlanacak olan projelerin 17 Aralık 2012 tarihinde 09.00'dan itibaren İl Koordinatörlüğüne teslim edilebileceğini, projenin son teslim tarihinin 15 Ocak 2013 saat 21:00 de sona ereceğini, bu tarihten sonra gelecek projelerin işleme alınamayacağını belirtti.
TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu çağrı kapsamında sunulacak projelerin yatırım süreleri başvuru tek taksit olarak planlanmış ise; yatırım süresi ve Ödeme Talebi Paketinin hazırlanıp kuruma sunulması toplamda beş ayı geçmemesi, başvuru birden fazla taksitli olarak planlanmış ise ilk taksit için Ödeme Talebi Paketinin hazırlanıp Kuruma sunulması ilk beş ay içerisinde olmalı; Yatırım en geç 1 Eylül 2014 tarihinde tamamlanmalı ve son Ödeme Talebi Paketi bu tarihten önce kuruma sunulmalıdır"
Ayrıca başvuru sahibi tanımındaki işletme büyüklüğü ve çalışan sayısındaki en fazla 10 kişinin altında ve işletme cirosu en fazla 1 milyon iken, kişi sayısı en fazla 50 kişinin altında ve işletme cirosu da en fazla 5 milyona kadar yükseltildiğini belirten Bozali, artık küçük ve orta ölçekli işletmelerinde kurumuma proje sunabileceklerini kaydetti.

8. ÇAĞRIYA YENİ DEĞİŞİKLİKLERLE ÇIKILDI
IPARD Programında yapılan modifikasyon çalışmaları ile birlikte şehirde desteklenen tedbir ve alt tedbirlerde potansiyel başvuru sahipleri lehine bazı değişikliklerin gerçekleştiğini belirtti. Yapılan açıklamaya görebunlar şöyle:
Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması tedbirinde mevcut olan en az 100 ton/yıl, en fazla 800 ton yıl yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu kurulu işleme ifadesi ürün kapasitesine sahip olmalıdır şeklinde değiştirildi.
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbirinde desteklenen Arıcılık ile mevcut kovan aralığı 50-200'den 50-500 kovan aralığına yükseltilmiş, bal ve diğer arıcılık ürünlerinin işleme ve pazarlaması söz konusu olduğunda kovan sayısı şartının kaldırılması,
Aynı alt tedbirde desteklenen Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesi kaleminde mevcut olan örtü altı yetiştiriciliği alt sınırı 0.2 hektardan 1 hektara; açık alan yetiştiriciliği alt sınırı 1 hektardan 2 hektara çıkarılması,
Kırsal Turizm alt tedbirindeki mevcut olan 15 yatak üst sınırının 25 yatağa çıkarılması,
Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi alt tedbirindeki mevcut olan en fazla 50 ton olan su ürünleri yetiştiriciliğinin kapasitesi 200 tona yükseltilmesi ve yeni balık türlerinin eklenmesi gibi değişiklikler gerçekleşti. (Turna, tilapya, mersin balığı, yılan balığı, karayılan balığı, Amerikan yılan balığı) gibi.

BİLGİLENDİRİLME ARTARSA İŞ DÜNYASI DAHA ÇOK PROJE ÜRETECEKTİR
Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun iş dünyasına sağladığı desteklerin önemli olduğunun altını çizerek, iş dünyasının bu kaynağa az proje sunmasının bilgi eksikliğinden kaynaklanmış olacağını söyledi. TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali'nin TTSO meclisinde yaptığı bilgilendirmenin çok önemli olduğuna işaret eden Ulusoy, şöyle konuştu: "İş dünyası bundan sonra bu kaynakları değerlendirecektir. TKDK'yi proje açısından boş bırakmayacaktır. Ama bu kurum ile oda üyelerimize yönelik daha çok ve sık toplantı yaparak bilgilendirmeyi etraflıca yapmamızda fayda var"
Yönetim Kurulu Başkan Suat Hacısalihoğlu da, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na proje hazırlamada oda üyelerine destek verildiğini, oda bünyesindeki uzman kadroların başarılı projelerin hazırlanmasında öncülük yaptığını işletmelere ve kent ekonomisine katma değer kazandırdığını söyledi.
Başkan Hacisalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun 6. Proje başvuru çağrı ilanında kabul edilen tek projenin de odanın kuruluşu olan Trabzon ABİGEM tarafından hazırlanmış olduğunu söyledi. İşletmeleri TTSO'dan destek almaya davet etti. Hacısalihoğlu, şu bilgileri verdi: "ABİGEM uzmanlarından Uğur REİS Tarafından Sadıklar Soğuk Hava Tesisleri Ve Su Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti için hazırlanarak Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna sunulan Su Ürünleri Tesisi Modernizasyonu Projesi, 6.Çağrı döneminde Trabzon İlinde desteklenmeye uygun bulunan tek proje olarak onaylandı. Toplam bütçesi 1.984.000 TL olan ve % 50 oranında hibe sağlanan proje ile Trabzon ili Çağlayan Beldesinde Kurulu bulunan su ürünleri işleme tesisi modernize edilerek yeni şok üniteleri kurulması planlanmaktadır. Proje sözleşmesi Aralık ayı içerisinde imzalanarak proje faaliyetlerine başlanacaktır. Ülkemizdeki su ürünleri üretimlerine bakıldığında, toplam 644.492 tonluk üretimle, dünya su ürünleri üretiminin yüzde 0,7'sini ülkemiz karşılamaktadır. Su ürünleri arzının yüzde 71'i deniz balıklarından, yüzde 7'si diğer deniz ürünlerinde, yüzde 7'si su ürünlerinde ve yüzde 15'i de yetiştiricilikten elde edilmektedir. Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan balıkçılık sektörü, Sadıklar gibi ilimizin önde gelen balıkçılık firmaları ekonomik açıdan kentimizin kalkınmasına katkı sağlamaktadırlar."
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali'nin TTSO Meclis üyeleri ve iş dünyasına yaptığı sunum ve çağrı için teşekkür ederek plaket takdim ettiler.
(EK-HO-Y)

31.12.2012 14:14:55 TSI

Editör: Wan Haber