Tarım sigortası poliçe tanzimlerinin başladığı belirtilip, çiftçilerin son günü beklememesi istendi.
TARSİM Malatya Bölge Müdürü Sabri Akın yaptığı açıklamada, 2013 yılı poliçe tanzimlerinin başladığını ifade ederek, tarım sigortasının değişen iklim şartları ve beklenmedik doğal afetler sebebiyle artık bir ihtiyaç olduğunu belirtip, üreticileri sigortalarını zamanında yaptırmaları konusunda uyardı.
Akın, sigorta yaptırma sürecinin son derece kolay olduğunu belirterek, üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'ne başvurmalarını, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırmalarını ya da kayıtlarını güncellemeleri gerektiğini, sonrasında ise, yetkili sigorta acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırabileceklerini bildirdi. Sabri Akın, poliçe tanzim sürecinin başladığını, köy bazlı belirlenen son poliçe kabul tarihlerine TARSİM'in web sitesi www.tarsim.gov.tr üzerinden ulaşılabileceğini ve başvuruların son güne bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
2012 yılında Devlet Destekli Tarım Sigortaları'nda tüm yurt genelinde olduğu gibi kendi bölgelerinde de son derece başarılı sonuçlar elde edildiğinin altını çizen Akın, 2012 yılında Malatya Bölge Müdürlüğü'ne bağlı illerde elde edilen üretim ve hasar verilerine değindi ve sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bölge Müdürlüğümüze; Ardahan, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illeri bağlıdır. 2012 yılında, bu illerde ve bu illere bağlı ilçelerde poliçe sayısı 30 bin adedi aşmış, sigortalı alanlar 500 bin dekara yaklaşmış, büyükbaş hayvan sayısı 30 bin adedin, küçükbaş hayvan sayısı ise 40 bin adedin üzerinde seyretmiştir. Sigortalı kümes hayvanlarının adedi de 90 bin civarındadır. Geçtiğimiz yıl sigortalı üreticilerden toplanan prim 27 milyon TL'ye yakınken, üreticiye ödenen tazminat miktarı 28 milyon TL'dir. Üreticilerimizin tarım sigortalarını her geçen yıl daha fazla benimsemesi, sistemin giderek büyüyerek, üreticiye çok daha iyi fırsatlar, ödeme koşulları ve geniş teminatlarla hizmet verebilecek düzeye ulaşması bizleri mutlu etmektedir. Aynı gelişimin, yoğun eğitim faaliyetleri ve tanıtım çalışmalarıyla 2013 yılında da devam edeceğine inancımız tamdır."
Sabri Akın ayrıca, ödeme esnasında üreticiye çok çeşitli ödeme ve indirim kolaylıklarının sunulduğunu; dolu paketinde üreticinin ödeyeceği primin yarısının, don paketinde ise primin üçte ikisinin devlet tarafından karşılandığını da sözlerine ekledi.
(NA-SO-Y)

14.01.2013 13:42:08 TSI

Editör: Wan Haber