Çiftçileri tarım sigortası yaptırması hususunda duyarlı olmaya davet ettiklerini belirten Besni İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul, "Üreticilerimiz mağdur olmamak için yetiştirdikleri ürünlerini sigortalatmaları menfaatlerine olacaktır" dedi.
Tarımsal sigorta başvurularının 9 Ocak itibariyle başladığını belirten Kösekul, "Sigorta kapsamında teminat altına alınacak risklerin, Bitkisel ürünler için dolu, don, sel, taban suyu baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın riskleri olup, hayvanlar için ise; genel şartlar dışında istisnalar hariç, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale, her türlü kazalardan, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, her türlü doğal afetler ve güneş çarpmaları, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen, ölüm ve mecburi kesim riskleri ile teknik şartlar çerçevesinde süt sığırları için yavru atma riski sigorta kapsamındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürününü sigorta yaptıran çiftçilerin sigorta maliyetlerinin yüzde 50'sini hibe etmek suretiyle desteklemektedir. Ürününü sigorta yaptıran çiftçilerimiz her hangi bir doğal afet ile karşılaşmaları durumunda tüm zararı sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bu sebeple çiftçilerimiz her hangi bir afet zararı karşısında mağdur olmamaları için ürünlerini sigortalatmalılar" dedi.
Tarım sigortası konusunda çiftçinin giderek bilinçlendiğini ifade eden Kösekul, "Sigorta yaptıran çiftçi sayısı her geçen gün artmakta. Tarım sigortaları ile ilgili son dönemlerde yapılan çalışmalarda büyük aşama kat edildi ve bu konuda kesilen poliçe sayısı her geçen gün artıyor. Çiftçilerimiz ne kadar tedbir alırlarsa alsınlar doğal afetlere karşı yapılacak bir şey yok. Bu nedenle çiftçinin korunabilmesi için en etkili yöntem, tarım sigortasıdır. Risk altında bulunan ve bin bir güçlükle üretimi gerçekleştirilen tarımsal ürünlerinizi bir gecede kaybetmek istemiyorsanız, devletin sağladığı bu imkanlardan yararlanarak tarım sigortasını yaptırması gerekiyor. Ödemelerin ise hasat sonrası Sigortalı tarafından ödenecek olan primin yüzde 25'i peşin alınırken, kalan prim tutarı da en geç hasat sonunda 1 ay içinde tahsil edilir" diye konuştu.
(RK-ÖK-Y)

14.01.2013 12:22:56 TSI

Editör: Wan Haber