Haber: Salih SERTKAL

Van'ın Edremit ilçesine bağlı Dilkaya (Xorkom) köyünde bulunan MÖ 3000 yılına dayanan tarihi Dilkaya Höyüğü, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yapılan kazılarda ortaya çıkan insan iskeletlerine ait kafataslarındaki "Pencere açma ameliyatı" ile ilk beyin ameliyatının yapıldığı yer olarak da tarihe geçen ve Urartulara ait bulguların da ortaya çıkarıldığı höyük, koruma altına alınmadığı ya da restore edilmediği için her geçen gün yok olmaya doğru gidiyor. Dilkaya Höyüğü, Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün resmi envanterinde bulunuyor; ancak hiçbir koruma tedbiri alınmadığından höyük definecilerin uğrak yeri oldu. Definecilerin yaptığı kazılardan kaynaklı höyükte büyük bir tahribat yaratılırken, höyüğün Van Gölü sahilindeki kısmı ise önlem alınmadığından göl sularının aşındırılmasıyla zarar görüyor. 

'İleriki zamanlarda koruma mümkün olabilir'

Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün envanterinde yer almasına rağmen höyüğün korumaya alınmamasına ilişkin görüştüğümüz Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri, höyüklerin korunmasına ilişkin "Proje yetiştiremiyoruz" dedi. Yetkililer, Türkiye'de çok sayıda höyüğün olduğunu; her höyüğü koruma şanslarının olmadığını savunarak, ileriki zamanlarda bunun mümkün olabileceğin söyledi. 

1984'te araştırma sonuçları ortaya çıkardı

1984 yılında Ege Üniversitesi, Van Müzesi ve Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi'nin ortak çalışmaları sonucu, MÖ 3000 yılından Ortaçağ'a kadar yerleşim alanı olarak kullanılan Dilkaya Höyüğü'nde birçok tarihi bulguya ulaşılmıştı. Höyükte, 40 yaşındaki iki erkek iskeletinin kafatasında trepenasyon yani "Pencere" açma ameliyatı delikleri belirlenmiş ve bu tarihin ilk beyin ameliyatının yapıldığı yer olarak tespit edilmişti. DİHA

Editör: Wan Haber