Van’ın en önemli özelliklerinden biri olan tarihi Van evleri hızlı betonlaşma ve yetkililerin ilgisizliği nedeniyle bitme noktasına geldi. Konuya duyarsız kalan Van Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ise Van Kalesi’ne yaptığı sembolik Van Evi ile bu tarihi mirası korumaya çalıştığını iddia ediyor.

Bir dönem Van kent mimarisinin en önemli özelliklerinden olan tarihi Van evleri son yıllarda hızla tükendi. Betonlaşmanın artması, çarpık kentleşme, kentsel dönüşüm projeleri ve yap-sat şirketleriyle birlikte tarihi Van evleri özellikle Van merkezde adeta bitme noktasına geldi. Özellikle 2011 yılında yaşanan büyük depremin ardından Van kent merkezinde tarihi Van evi kalmadı.

“TARİHİ VAN EVLERİ VAN’IN KENT KİMLİĞİDİR”

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran İMO GM Onur Konuğu Üyesi Şemsettin Bakır, tarihi Van evlerinin korunmasına ilişkin defalarca Van Valiliğini uyardıklarını ancak Valiliğin ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün turist kaygısıyla Van Kalesine yapılan sembolik Van evinden başka bir şey yapmadığını söyledi. Tarihi Van evlerinin Van’ın öz kimliğini gösteren en önemli miras olduğunu ancak bu tarihin bilinçli olarak yok edildiğini kaydeden Bakır, “Bu halkın değerleri maalesef kentsel dönüşüm adı altında yok edilmektedir. Konuya defalarca gündeme getirmemize rağmen gereken tedbirler alınmadı. Van’da kent kimliğinin en önemli unsurlarından biri olan tarihi Van evi kalmadı. Tarihimiz yok ediliyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

“KÜRDİSTAN’IN TARİHİ BİLİNÇLİ OLARAK YOK EDİLİYOR”

Eko-Genç Aktivisti Cevahir Yiğit Böke ise şunları söyledi: “Aslında bu sadece Van ile alakalı değil, Kürdistan’ın her yerinde tarihi yapılar ciddi tahribatlara uğruyor. Van’da durum daha da vahim. Bu da asimilasyon politikasının bir devamı. Asimilasyon sadece dil üzerinde yapılan bir şey değil. Bir halkın doğası, tarihi de yok ediliyor bu asimilasyon politikalarıyla. Bazı tarihi Van evleri var ama kendi haline terk edilmiş. Şu anda o evleri koruyacak bir mekanizma bile yok. İçler acısı durum. Artık Van’da bu anlamda yeni nesile bırakabileceğimiz hiç bir şey yok. Bu utancı gidermek için sembolik olarak bir şeyler yapılabilir. Van evlerinin kalıntıları var. Bunlardan bir şeyler çıkarılabilir. Yapılmaması utanç verici.” 

Kaynak: Oktay Candemir - ANF

Editör: Wan Haber