Cumhuriyet Caddesi’ndeki Van’ın tarihi yapılarından TEKEL binası cafe olarak hizmet verecek. Van’ın en gözde mekanlarından olan Tekel binası artık cafe olarak misafirlerini ağırlayacak. Osmanlı’dan buyana Tekel’in de bulunduğu arsanın sahibi olan Aslan ailesi, hukuk mücadelesi veriyor. Gözler Yargıtay’da…

Gözler Yargıtay’da… 
Atalarından kalan arsaya sahip çıkan ve yıllardır hukuk mücadelesi veren Mesih Aslan, sona yaklaştı. Tekel binası satıldı ancak Aslan ailesinin mahkemeye itirazı üzerine satış iptal edildi. 40 yılı aşkın bir süredir emlak vergisini ödeyen aile, hakkını arıyor. Hak sahipliği meselesi çeşitli mahkeme aşamalarının ardından Yargıtay’a taşınmış durumda. Gözler Yargıtay’ın vereceği kararda. Aslan ailesi adaletin yerini bulmasını istiyor. 

Tekel Cafe açılacak 
Mesih Aslan, Tekel’in arka tarafındaki alanı şu anda otopark olarak işlettiklerini söyledi ve ekledi: “Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, binanın sit alanına girdiğini ancak kullanım hakkının bana ait olduğunu söyledi. Binaya dokunmayacağız, nasıl yapıldıysa öyle kalacak. İç ve dış taşları yıkayacağız ve Tekel binasını temizledikten sonra Tekel Cafe olarak hizmete açmayı düşünüyorum.” 

Tarihi bina restore edilecek 
“Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, Tekel binasını restore edecek. Restore zamanına kadar binayı nasip olursa geçici kafeyi işleteceğim. Yiyecek ve içecek sektöründeki dev firmalarının talepleri söz konusu. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra ise büyük firmalardan gelen talepleri değerlendireceğim ve kiraya vereceğim.” 

Tekel’in hikayesi 
Tekel binasının bulunduğu arsa Osmanlı döneminden beri Aslan ailesinin mülkiyetinde. Öyle ki ailenin elinde Osmanlı tapusu da bulunuyor. Seferberlik olunca aile göç ediyor ve arsa 20 yıl sahipsiz kalıyor. Devlet Tekel binasını 1950’de inşa ettikten sonra arsaya el koyuyor. Ardından 1990’da ek binalar yapıyor. Özelleştirmenin ardından ise Tekel binası metruk bir hale geldi. Van depremlerinde zarar gören yeni yapılar Aslan ailesi tarafından yıktırıldı. Tarihi Tekel binası ise halen ayakta duruyor. 

Tekel’in özelleşmesi süreci 
Özelleştirme süreci 1990′lı yıllarda başladı. IMF’nin talimatı ile Tütün Yasası, 2001′de çıkarıldı.1,7 milyar dolara British American Tobacco’ya satıldı.Firmaya 125 milyon dolar değerindeki tütün hediye edildi.Fabrikaların arsaları 4-5 milyar dolar değerindeydi. Ankara’daki ikiz kuleler 100 milyon dolara TOBB’a satıldı. İkiz kulelere 210 milyon dolar harcanmıştı.Tekel, bu satıştan 110 milyon dolar zarar etti. (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber