Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.
Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan kentte, Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile kültürel mirası özgün kimliğine kavuşturan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Bey Mahallesini çekim merkezi konumuna getirdi. Tarihi dokuyu koruyarak geleneksel Antep evlerinin gelecek nesillere aktarılması için özverili bir çalışma başlatan ve bunu başarıyla tamamlayan belediye, Gaziantep genelinde yaklaşık bin 500 civarında tarihi yapı ve mekanı restore ederek büyük bir başarıya imza attı.
Gaziantep'in tam merkezinde ve tepenin üzerine konuşlanan Bey Mahallesi, adeta Gaziantep'in yaşam biçimini ortaya koyuyor. Gaziantep'e özgü kesme taşlardan ve dar sokaklardan oluşan Bey Mahallesi'nde evlerin yan yana olması, Gazianteplilerin komşuluk ilişkilerini de ortaya koyuyor. İsmini 1578 yılında kurulan Bey Camii'nden alan Bey Mahallesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün de nüfusa kayıtlı olduğu mahalle olarak, Atatürk'ün nüfus belgesinde yer alıyor.
Bey Mahallesi'nde 200 tarihi Antep evini restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını hatırlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Bey Mahallesi'nin hem Antep savunmasına şahitlik yaptığını hem de Atatürk'ün nüfusa kayıtlı bulunduğu mahalle olduğunu, bu mahallede Atatürk'ü anlatan bir anı evi yapmak için çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Kale ve etrafındaki restorasyon çalışmalarından da bahseden Dr. Asım Güzelbey, hem tarihi yapıları restore ettirdiklerini hem de park ve yeşil alan yaptıklarını belirterek, "Bugün Gaziantep tek başına bir turizm kenti oldu. Kalenin etrafında 20-30 tane Gaziantep plakalı olmayan otobüs veya minibüsleri görebiliyorsunuz. İnsanlar akın akın Gaziantep'in kalesini, tarihi yapılarını, Zeugma, Gezegenevi ve Bilimevi'ni görmeye geliyorlar. Grup grup insanlar Bey Mahallesi'ndeki tarihi Antep evlerini geziyor. Aynı zamanda Gaziantep'in eşsiz lezzet değerleri olan kebabını, lahmacununu, baklavasını da yiyorlar" şeklinde konuştu.
(HD-SO-Y)

07.01.2013 17:35:23 TSI

Editör: Wan Haber