Hakkari’nin il statüsünden düşürülmesini öngören tasarı mecliste görüşülürken, tasarıya yönelik tepkiler devam ediyor. Tasarı bir yandan Ankara’da bulunan Hakkari grubu tarafından protesto edilirken, bir yandan da Hakkari İl Kalsın Koordinasyonu kentin tarihi medresesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrısı yaptı.

Öğle saatlerinde Biçer Mahallesi’nde bulunan ve 1701 yılında Hakkari Emiri İbrahim Han Bey tarafından yaptırılan iki katlı tarihi Meydan Medresesi’nde bir araya gelen Hakkari İl Kalsın Koordinasyonu üyeleri, bir basın açıklaması yapıldı.

Burada konuşan Hakkari Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Yaşar Kaplan, Hakkari’nin Ortadoğu’nun en kadim kenti olduğunu savunarak, “Hakkari’nin ismi tarihi bir bölge olarak Musul’un kıyısından Van Gölü kıyılarına ve Dicle nehrinden Urmiye kıyılarına kadar dağlık geniş bir alan için kullanılan bir isimdir. Bu idare merkezinde onlarca medrese ve cami kurulmuştur. Burada ilim ve irfan görülmüş. Şu anda içinde bulunduğumuz Meydan Medresesi, 1701 yılında Hakkari Emiri İbrahim Han Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu medresede çok değerli alimler yetişmiştir. Peygamber aşkı diye bilinen Molla Hüseyin Batei bu medresede okumuş ve Kürtçe mevlidi şerifi bu medresede yazmıştır. Bunun dışında Şevki-i Hani, Mela Yasinê Hani gibi birçok değerli alim de bu medresede yetişmiştir. Bizim Sayın Cumhurbaşkanına istirhamımız şudur ki, Hakkari isminin tarihten silinmesi doğru değildir. Çünkü kadim bir şehrin kültürünün tarih sahnelerinden silinmesine ön ayak olunması ileride çok büyük facialara neden olacaktır. Dolayısıyla devletten isteğimiz, Hakkari’nin il olarak kalması ve Hakkari’nin sahip olduğu bu kadimliğin bu tarihi eserlerin medrese ve hamamların restore edilerek kentin otantiğini, kadimliğini gelecek nesillere aktarmak olmalı” dedi.  İHA

Editör: Wan Haber