İstanbul Ortaköy'de Galatasaray Üniversitesi'nde yangın çıktı.

Deniz kenarında bulunan ve İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ve İletişim Fakülteleri hocalarının odalarının olduğu büyük tarihi binanın üçüncü katında çıkan yangında alevler çatının bir bölümünün çökmesine neden oldu.

Yaklaşık 45 ,tfaiye ekibi yangını söndürmeye çalışıyor. Yangının çıkma nedeni henüz bilinmiyor. Denizden de yangını söndürme çabaları sürüyor.

Sky Türk'ün haberine göre, yangından çevredeki binalar da etkilendi. NTV muhabirinin canlı bağlandığı da yayında, dumandan etkilenenler olduğu belirtildi. İTÜ öğretim üyesi Abdurahhman Kılıç, dış duvarların kalabileceğini ama içerinin tamamen yanmış olabileceğinii söyledi.

Denizden ve karadan müdahale

Üniversitenin bulunduğu cadde trafiğe kapatıldı. Çırağan Caddesi dumanlı kaplandı.

NTV'ye konuşan GSÜ öğretim üyesi Özlem Danacı Yüce, yangın çıktığında okulda çalışmakta olduğunu söyledi, olayı şöyle anlattı:

"19.00 civarında sanırım, bir öğretim görevlisinin odasının kapısının altından dumanlar çıktı. Yangın çıktığı anlaşılınca, bina tahliye edildi. İlk müdahaleyi okul güvenliği yaptı.

"İtfaiye müdahale etti. Soğutma çalışmaları yaptılar. Yangın söndürülmüş gibi gözüküyordu ama sanırım başka yerlere de sıçardı. İtfaiyelerin sayıları arttı.

"Helikopter aracılığıyla müdahale edilmesi istendi. Gece görüşü olan helikopterleri olmadığı için yardım edemeyeceklerini söylediler. Sonra denizden müdahale edildi.

"Can kaybımız yok ama tarihi ahşap binamız şu an çıtır çıtır yanıyor. Bilmiyorum altyapı eksikliğinden mi kaybediyoruz böyle tarihi binalarımızı."

NTV'ye bağlanan GSÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, son dönemlerde tarihi binalarda çıkan yangınların düşündürücü olduğunu yanan binanın restore edilerek yeniden okul olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Ortaylı, yanan bölümde yer alan altı bin kitaplık kütüphanede başka yerde bulunamayacak kitapların da mevcut olduğunu sözlerine ekledi.

NTV'ye bağlanan GSÜ rektörü Ethem Tolga, yangının bir öğretim üyesinin odasında çıktığını itfaiye ekipleri geldiğinde yangının söndürüldüğünü ancak çatıda tekrar yangının başladığını bunun elektrik kontağından çıkmış olabileceğini söyledi.

Binanın tarihi

Galatasaray Üniversitesi'nin yanan binası, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı'nın müştemilatıdır.

Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından 1871'de inşa edilen ve resmi adı "İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı" olan bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldı.

Daha sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edilen bina 1992'den beri üniversite olarak kullanılıyor. bianet

Editör: Wan Haber