Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden kalma 200 yıllık tarihi ev restore edilmeyi bekliyor.
Çay ilçesinin ilk yerleşim yeri olan Yaka Mahallesi'nde bulunan ve Büyük Taarruz'un başladığı dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün konaklayarak, Çay halkı ile görüştüğü tarihi cumbalı ev restore edilmeyi bekliyor. Tarihi evin sahibi Ceylan Hatemoğlu evin kendisine dedesinden kaldığını söyleyerek, binanın Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında Macar asıllı bir usta tarafından inşa edilmiş 200 yıllık tarihi bir bina olduğunu ifade etti.
Osmanlı dönemine ait tarihi binayı kendi imkanlarıyla restore ettirmek istediğini ancak restorasyon fiyatı çok yüksek olduğu için yaptıramadığını belirten Hatemoğlu, "Tarihi binanın korunmaya alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaatta bulundum. Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescillendi. Ancak gerekli müracaatlar yapıldığı halde ödenek sağlanamadığı için tarihi binanın restorasyonu yapılamayarak çürümeye terk edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve yetkililerden bu binanın restorasyonunun yapılması için gerekli desteğin verilmesini istiyorum" diye konuştu.
(AK-MRV-SK-Y)

15.01.2013 14:52:50 TSI

Editör: Wan Haber