Kütahya Alipaşa Camii Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Özer, şehrin merkezi camilerinden olan Alipaşa Camiinin yaşanan cemaat yoğunluğundan dolayı ihtiyaca cevap veremediğini, gerekli tedbirlerin alınarak caminin Kütahya'ya yakışır şekilde düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.
Kütahya'nın tarihi ve merkezi camilerinden olan Alipaşa Camiinde yaşanan cemaat yoğunluğu zaman zaman sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Vakit namazlarında bile tıklım tıklım dolan caminin ihtiyaca cevap veremediğini Cuma günü Cuma Namazında dile getiren Cami İmam Hatibi Şükrü Uymaz'ın ifadelerinin ardından Alipaşa Camii Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Özer de bir açıklama yaparak Caminin Kütahya'ya yakışır şekilde düzenlenmesi ya da yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

"CAMİNİN SIKINTILARI AVLUDA BAŞLIYOR"
Camide yaşanan bazı sıkıntıları anlatan ve caminin cemaat yoğunluğuna cevap verebilmesi için kısa vadede yapılması gerekenleri sıralayan Dernek Başkanı Ahmet Özer, "Kütahya'mızın en merkezi camilerinden olan Alipaşa Camiinde yaşanan cemaat yoğunluğu nedeniyle zaman zaman sıkıntılar yaşanmakta. Vakit namazlarında bile dolup taşan caminin ihtiyaca cevap vermediğini söyleyebiliriz. Özellikle cami şadırvanının yetersizliğinden dolayı cemaatimiz abdest almakta sıkıntı çekiyor. Camimiz avlusunda bulunan tuvaletlerin bayan erkek girişlerinin tek olması sıkıntılar oluşturmakta. Buraya ikinci bir turnike yapılarak bu sıkıntı giderilebilir. Şadırvan eksikliği için de cami avlu duvarına mimarisi camimize yakışır abdest alma yerleri yapılması için çalışmalarımız Anıtlar Kuruluna takıldı. Yine camimize gelen bayan cemaatimizin abdest alma yer sıkıntısının yanı sıra camimize ait bir gasilhane bulunmamakta. Bunun için de bir çalışma yapılmalıdır" dedi.

"İHTİYACA CEVAP VEREMİYOR"
Cami içerisinin vakit namazlarında dolup taştığını ve cami içerisinin yetersiz kaldığını anlatan Dernek Başkanı Özer, "Alipaşa Camii kentin en merkezi camilerinden olduğu için vakit namazlarında bile tıklım tıklım dolmakta. Çoğu cemaatimiz namaz kılmak için yer bulamamakta. Özellikle bayan cemaatin de caminin ana caddeye bakan kısmındaki girişi kullanmasında sıkıntılar oluşuyor. Erkek cemaatle birlikte camiye gelen hanım kardeşlerimiz giriş çıkışlarda bu konuda sıkıntı yaşıyor. Caminin ana caddeye bakan kısmında sadece bayanların kullanabileceği bir girişin yapılması sorunu kısmen de olsa çözecektir. Diğer yandan caminin dışında kullanılmayan alanlar var. Bu alanlar camiye dahil edilerek cemaatin kullanabileceği alanlara dönüştürülebilir" diye konuştu.

"KALICI ÇÖZÜM İÇİN YENİ BİR CAMİ ŞART"
Yukarıda bahsettiği konuların cami için geçici çözümler olabileceğini kaydeden Ahmet Özer, "Sıraladığım sıkıntılar ve bu sıkıntılara önerdiğimiz çözümler geçici çözümler olacaktır. Kalıcı çözümler için daha önce dernek olarak hazırladığımız caminin komple yenilenmesi çalışması olacaktır. Mevcut ve ihtiyacı karşılayamayan cami gerekli izinler alınarak buradan kaldırılarak yerine Kütahya'ya ve kent merkezine yakışacak, en alt kısmı otopark, zemin kısmı işyerlerinden oluşacak ve üst kısmı da ihtiyaca binaen genişçe bir cami yapılmalıdır. Camimizin yanı başında bulunan türbeler ve kabirler de cami içerisine uygun bir alana alınarak muhafaza edilebilir. Yapılacak otopark kentin trafiğini rahatlatacağı gibi cami altına yapılacak olan işyerlerinin gelirleri de Kütahya'nın tüm camilerinin ihtiyacını karşılayacaktır. Bunun birçok örneği bulunmakta. Kayseri ve Sivas illerinde de Anıtlar Kuruluna ait olduğunu öğrendiğimiz camiler ihtiyaç üzerine kaldırılarak yerlerine daha geniş ve ihtiyaçlara cevap verebilen camiler yapılmıştır. Bu Kütahya'da neden yapılmasın? Bunun için siyasilerimizden, idarecilerimizden ve yetkili ve etkili insanlarımızdan destek bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Cami İmamı Hatibi Şükrü Uymaz da caminin yeterli genişlikte olmadığı için özellikle Cuma günleri hutbe okurken, cemaatin yazın sıcak altında kışın soğukta namaz kılmasından dolayı vicdan azabı çektiğini ifade ederken Cami Müezzini İbrahim Karateke de gerekli tedbirlerin alınmasının cami cemaatini rahatlatacağını söyledi.

ALİ PAŞA CAMİİ HAKKINDA
Cumhuriyet caddesi üzerinde, Gazi Kemal (Eski Şehreküstü) mahallesinde bulunmaktadır. Kagir, ahşap çatılı, kiremit örtülü, külliye halinde yapılmış olan yapının bugün medrese, sübyan mektebi ile eski şadırvanı ortada yoktur. Ahşap olduğu anlaşılan bu bölümler, yandıktan sonra bir daha ele alınmamış sadece camii bölümü yenilenmiştir. Kareye yakın dikdörtgen plan ile, buna batıdan bitişen ahşap eklerden meydana gelmektedir. Seyyit Süleymanağaoğlu Anadolu valisi Ali Paşa 1796' da yaptırmıştır. Kitabesi yoktur. Caminin çinilerle süslü mavi-beyaz kandil motifli orijinal bir mihrabı vardır. Bugünkü şekli Şeyh Hacı Ömer Efendi' nin öncülüğü ile halkın yardımları ile yüz sene kadar önce yapılmıştır.
(RD-EFE)

21.01.2013 12:45:17 TSI

Editör: Wan Haber