Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 'Tarihe Gülümseyen Mersin' projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, aralarında tarihi Valilik Binası'nın da bulunduğu 4 binanın restorasyonlarının 2013'ün ikinci yarısında tamamlanacağını bildirdi.
Güzeloğlu, Mersin Valiliği tarafından hayata geçirilen 'Tarihe Gülümseyen Mersin' projesi çerçevesinde yürütülen çalışmalarda gelinen son noktayı değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. Mersin HiltonSA Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, projenin üst kurulunda yer alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, merkez Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Gök ile ilgili kurum müdürleri katıldı.
Toplantıda, Mersin Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunan tren istasyonundan Kültür Merkezi'ne kadar olan alandaki tarihi binaların restore edilerek yeniden kullanıma açılmasını amaçlayan projenin son durumu hakkında bilgi veren Vali Güzeloğlu, 'Tarihe Gülümseyen Mersin' projesinin Mersin için gecikmiş ama geç kalınmaması gereken çok önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Projenin başlangıcında her konuda ve her boyutta inanılmaz proje olduğunu belirten Güzeloğlu, "Artık bunların uygulamaya geçmesi ve hayata geçirilmesi de elzemdi. Belki de amacımızın ve hedefimizin bu olması gerekirdi. Bu noktada sürdürülebilir bir yaklaşım ve bununla ilgili bakış açısı, iş birliği, güç birliği ve gönül birliği tesis edildi" diye konuştu.
"TAM BİR İŞBİRLİĞİ SERGİLENİYOR"
Projenin hayata geçirilmesinde kentte tam bir işbirliği sergilendiğini ifade eden Güzeloğlu, en büyük desteği de Mersin halkının verdiğini kaydetti. Bu konuda bir çalışma planı olduğunu dile getiren Güzeloğlu, "Bu plan temelde kültür ve turizm alanında yapılan çalışmaları içeriyor. En önemli olanı kültürel varlıklarımızın restore edilmesi, fonksiyon verilmesi ve öncelikle kültür değerleri olarak sonra da turizme, ekonomik bir değer olarak da kente kazandırılmasıdır. İkincisi, Mersin için Türk ve dünya kültür tarihi ve varlıkları için çok büyük zenginlik olan ören yerlerinin kazı ve kurtarma çalışmaları ve bu varlıkların bugünün dünyasıyla buluşturulmasıdır" ifadelerini kullandı.
Güzeloğlu, kentin tanıtılması, zenginliklerinin anlatılması, yerli ve yabacı turiste ulaştırılması noktasında bir plan dahilinde Mersin Valiliği ve tüm birimlerin gerekli yerlerde tanıtım bütünlüğü içerisinde olduğunu söyledi. "Bundan yorulmayacağız" diyen Güzeloğlu, tanıtımın bir günden yarına sonuç alınacak bir mesele olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Tanıtım bıkmadan, usanmadan, yorulmadan aynı amaca dönük, kararlı, sabırlı adımları atmak ve sonunda hedefe ulaşmak demektir. Bu yolun sonunda Mersin bilinmelidir ki, Türk ve dünya turizm değerlerinin en öncelikli yerinde pozisyonunu alacaktır. Bize düşen, artık geç kalmadan ve herkesin katkısını sağlayarak yol almaktır."
"DÖRT TARİHİ BİNAYI 2013'ÜN İKİNCİ YARISININ BAŞINDA BİTİRİYORUZ"
Çalışmalar kapsamında restorasyonu devam eden tarihi Valilik binası, mülga Kültür Müdürlüğü binası, 8 parsel binası ve eski Ziraat Bankası binasının son durumlarını da ayrıntıları ile anlatan Güzeloğlu, Atatürk Caddesi ve Ulu Cami'nin bulunduğu alanda, sokak ve alan iyileştirmelerinin başlatılması talimatını verdiklerini bildirdi. Tarihi Valilik binasının güçlendirilmesi gereği ortaya çıktığı için bitişinin 2013'ün ortaları veya sonuna doğru gerçekleşeceği bilgisini veren Güzeloğlu, binanın denizle ulaşım ve kente giren her kesimle ilişkisi kapatılmış bir durumda olduğunu belirterek, denize doğru önünün açılması için önerilerde de bulundu. Şu anda kullanılan mevcut Valilik binasının yan bina kalacak şekilde ön blokunun yıkılarak parka dönüştürülmesi veya tamamının kaldırılması önerilerinde bulunan Güzeloğlu, konunun tartışmaya açılmasını istedi.
Eski Ziraat Bankası binasını da bu yılın Temmuz ayında bitirmeyi planladıklarını kaydeden Güzeloğlu, "Bu binanın alt katı sergi salonu, üst katı kabul, söyleşi, konser ve yönetim birimi olarak belirlenmiştir. Yanında 150 kişilik sanat ve çocuk filmlerinin ücretsiz ve sürekli olarak gösterileceği bir cep sineması tasarlanıyor. İl Kütüphanesi'nin arkasında bulunan 8 parsel binasının bitiş tarihini de Ağustos 2013 olarak belirledik. Çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Mükemmel bir Akdeniz sosyal tesisi çıkacak. Uluslararası profesyonel bir firmanın burayı üstlenmesi için çalışmalar sürüyor. Mülga Kültür Müdürlüğü binasında yine Kültür Müdürlüğü yer alacak. Burada ayrıca, kentin ve kültürel değerlerin tanıtımı yapılacak. Bu binamızı da Haziran 2013'te bitireceğiz" dedi.
(KYM-Y)

13.02.2013 13:14:08 TSI

Editör: Wan Haber