Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca, 1999 depreminden sonra Malatya'nın Beydağı eteklerine doğru kaydığını ifade etti.
Malatya Kent Konseyi Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu'nun "Malatya Tarihi Okulu" projesinin ilk dersi, Kent Konseyi toplantı salonunda verildi. Yoğun ilginin olduğu programa, Malatya tarihi konusunda araştırmalar yapan arkeologlar da katıldı.
Malatya Tarihi Okulu'nun ilk dersi, aynı zamanda Tarih Kültür Sanat Çalışma Grubu Temsilcisi olan Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca tarafından Neolitik Dönemde Malatya "İnsanlık Tarihi Sorunu" konusuyla başladı.
Proje hakkında genel bir bilgilendirme yapan Tuğrulca, projenin teorik ve pratik olmak üzere iki ayağının olduğunu söyledi. Malatya tarihiyle ilgili teorik çalışmaların anlatılacağı konferanslar dışında, pratikte ise bahsedilen tarihi ve kültürel mekanlara geziler düzenleyeceklerini aktaran Tuğrulca, "Katılımcılardan tek isteğimiz ayda bir yapılan toplantılara süreklilik göstererek katılmalarıdır" dedi.
Malatya'nın kentsel gelişim sürecini haritalar üzerinde anlatan Tuğrulca, Malatya'nın ilk yerleşkelerinin Fırat vadisinde yoğunlaştığını söyledi. İlk yerleşik hayatın başladığı neolitik dönemde insanların yerleşmeye daha elverişli ovaları ve su kenarlarını tercih ettiğine dikkat çeken Tuğrulca, "İnsanlar hayatlarını kolaylaştırdıklarından dolayı nehir kenarlarını tercih etmişlerdir" diye konuştu.
Eski Malatya'nın milattan önce 100 yıllarında Romalılar tarafından kurulduğunu, Malatya merkezin 1839 yılında ana yerleşke olarak kabul edildiğini kaydeden Tuğrulca, 1999 depreminden sonra Malatya'nın Beydağı eteklerine doğru kaydığını vurguladı.
Fırat vadisindeki yerleşkelerden de bahseden Tuğrulca, "Aslantepe'nin dışındaki höyüklerin hangisinin ya da hangilerinin 'kent' özelliğine sahip olduğu konusunda yapılmış bir araştırmaya rastlanılmamıştır" şeklinde konuştu.
Programın sonunda katılımcılar, Malatya tarihiyle ilgili bilinmeyenleri bu proje sayesinde öğreneceklerini vurgulayıp memnuniyetlerini ifade ederek, Tuğrulca'ya konuyla ilgili sorular da yöneltti.
(NA-SO-Y)

04.02.2013 16:40:44 TSI

Editör: Wan Haber