CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, hiç kimsenin bu cumhuriyetin yurttaşlarını aşağılayıcı bir dil kullanamayacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde TBMM'de yaptığı bir konuşmada "Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz" diyen CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in sözlerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tepki gösterdi. Tanrıkulu, bir milletin diğer milletten, bir ulusun diğer ulustan üstün olmadığını söyledi. Tanrıkulu, "Biz CHP çatısı altında özgürlüğü, adaleti, kardeşliği ve eşitliği gerçekleştirmek için bu çatı altında siyaset yapıyoruz. Bu idealleri Türkiye'nin ideali yapma iddiasındayız. Bu idealin öncüsünün CHP olması gerektiği inancındayız. Öncüsü de yapacağız, bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ana dil bölmez, ana dil bütünleştirir. Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulduğundan bu yana ve 1980 darbesinden sonra çıkardığı yasalarla yurttaşlarımızın dilini yasakladığı için ana dillerini yok saydığı için bu sorun bu noktaya gelmiştir. Bunun bilinmesi lazım, bunun anlaşılması lazım, hiçbir dil diğer dilden, hiçbir kimlik diğer kimlikten, hiçbir halk diğer halktan, hiçbir milliyet diğer milliyetten, hiçbir ulus diğer ulustan üstün değildir. Bu anlayışlar 19. yüzyılda kalmıştır ve tarih bu anlayışları mahkum etmiştir. Bu anlayışların çatısı da Cumhuriyet Halk Partisi değildir. Sol ve sosyal demokrat politikalar izleyen ve yönünü sosyal demokrasinin evrensel değerlerine çeviren CHP'nin çatısı, kardeşliğin, eşitliğin, bir arada yaşamanın ve barışın çatısıdır. Böyle bilinmesi lazım, bütün yurttaşlarımızın da bütün partililerimizin de böyle bilmesi lazım" dedi.
Bir gazetecinin bazı partililerin İşçi Partisi'ne geçeceği iddiasını sorması üzerine Tanrıkulu, "CHP'nin çatısı büyük bir çatıdır. CHP çoğulcu bir kitle partisidir ama CHP'nin temel referansları vardır. O temel referansları az önce ifade ettim, sosyal demokrasinin evrensel değerleridir. Hiç kimse bu partinin çatısı altında ayrımcı, kutuplaştırıcı dil ve bu cumhuriyetin yurttaşlarını aşağılayıcı bir dil kullanamaz, bu anlam gelecek sözler söyleyemez. Bu çatı öyle bir çatı değil" diye yanıtladı.
(RB-YRT-AŞ-Y)

28.01.2013 15:03:05 TSI

Editör: Wan Haber