Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehtap Tatar, 'Tanı lişkili Gruplar ve yatan hasta hizmetlerinin geri ödemesi' konusunda açıklamalarda bulundu.
Teşhis İlişkili Gruplar (TİG) bazlı bir modele geçilmesinin yeni dönemin öncelikli konularından biri olacağını belirten Hacettepe Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehtap Tatar, "Ancak bu konu, Sağlık Bakanlığı ya da SGK'nın kendi sistemleri içinde geliştirecekleri bir model olmaktan çok, birlikte geliştirecekleri bir model olmak durumunda. Her iki kurumun da beklenti ve gereksinimlerinin farklı olması, bu tür bir sistemi geliştirirken uzlaşma sürecinin de sancılı olacağını ortaya koymakta. 2013 yılında sağlık sisteminde tartışmaların odak noktasında bu konunun olacağını söylemek mümkün" dedi.
2012'de sağlıkta dönüşüm sürecinin 10. yılı olması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı'nın bu dönemde başarılanları ve başarılamayanları çeşitli platformlarda tartışacağını ve önümüzdeki 10 yılda sağlık sektörünün nasıl bir görünüm alacağını temel hatlarıyla ortaya koyacağını ifade eden Prof. Tatar, "Geçtiğimiz yıl, Sağlıkta Dönüşüm programı ile yapılması planlanan dönüşümün öngörülen tüm değişikliklerinin tamamlandığı bir yıl oldu. 2003'ten bu yana hizmet sunumunun ve finansmanının çeşitli düzeylerinde çok önemli değişiklikler olmasına karşın en temel değişikliklerden olan Sağlık Bakanlığı'nın yeniden yapılanması ve hastanelerin yeniden örgütlenmesi en sona bırakılmıştı" diye konuştu.
2012 yılında Kamu Hastane Birlikleri'nin kurulması ve hastanelerde yeni bir dönemin başlaması ile Sağlıkta Dönüşüm programında öngörülen reformların tamamlandığını söyleyen Tatar, şunları kaydetti:
"Hastanelerde yeni dönemin neler getireceğini ve bu dönüşümün hizmetlerin sunum ve finansmanına katkılarını görmek için bir süre geçmesi gerekli. Ancak mevcut haliyle beklenen en önemli değişim, hastane yönetimlerinin dinamik bir yapıya kavuşup kurumun performansından sorumlu hale gelmesi."

"ODAK NOKTASI SİSTEMİN İYİLEŞMESİ"
Sağlıkta Dönüşüm programının temel taşlarının tamamlanmış olmasının, gelecek yıllarda artık yapısal reformlardan çok, mevcut sistemin daha iyi işlemesine odaklanılacağını gösterdiğini ifade eden Tatar, "Bu süreçte belki de en öncelikli olarak üzerinde durulması gereken konulardan birincisi sistemin performansında verimlilik artışlarının nasıl sağlanabileceğini ortaya koymak, ikincisi ise sağlık hizmetlerinin finansmanında maliyet temelli bir modele geçmek. Bugüne kadar SGK ve SUT ile ilgili olarak yapılan tartışmaların hemen hepsinde gelinen son nokta, SUT ile belirlenen fiyatların sağlık hizmetlerinin gerçek maliyetini karşılamadığı yönünde oldu. Bazı sağlık hizmetlerinde bu iddianın doğruluğu ya da yanlışlığını ortaya koyacak bilimsel çalışmalar yapılmasına karşın SUT fiyatlarının geneli ile ilgili olarak bir çalışma henüz yapılmadı" şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yeni yapılanma döneminde, Bakanlığa ayrılan global bütçenin hastaneler arası dağılımında maliyet temelli bir yaklaşımın benimsenmesinin kaçınılmaz hale geldiğini savunan Tatar, "Hastane yöneticileri, hastanelerinin performansını geliştirme ve verimlilik alanlarını belirleyerek bu alanlarda gelişme sağlayabilmek için somut olarak hizmetlerinin maliyetini ve bunun gelirleri ile ilişkisine ait verileri kullanmak durumunda. Bu çalışmanın yapılması ise, tek başına hastanelerin kendi verdikleri hizmetin maliyetini belirlemeye yönelik çalışmalar olmasından çok, Sağlık Bakanlığının global bütçeyi dağıtırken maliyet temelli bir modeli benimsemesi ile mümkün" açıklamasında bulundu.
(PS-YHY-OK-Y)

31.01.2013 17:04:33 TSI

Editör: Wan Haber