Birçok insanın ölümüne ve sakat kalmasına sebep olan tandırlardan kaynaklı yanıkların son zamanlarda ciddi artış gösterdiğini belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Abdullah Lenk, bu yanıkların yüzde 85’inin çocukların oluşturduğunu söyledi. Bölgeye hizmet veren yanık merkezine yurdun değişik illerinden hasta geldiğini ifade eden Lenk, “Merkezimize Ağrı, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt ve Muş’tan tandır yanıkları gelmektedir. Yurdun değişik illerinden gelen bu yanıkların yüzde 30’nu tandır yanıkları oluşturmaktadır. Bu yanıklar bazen ihmale bağlı olabilir veya bilmeden çocukların tandıra düşmelerinden kaynaklanabilir” dedi.
Hastane olarak tandır yanıkları konusunda gelen hasta ve yakınlarına eğitim de verdiklerini dile getiren Lenk, bölgede artık tandırlara bir çözüm bulunması gerektiğini ve tandır yanıklarının artık son bulmasını istediklerini söyledi.

“BİZ YANDIK, BAŞKALARI YANMASIN”
Yanık merkezde hastası bulunan Sevgi Şayak adlı vatandaş ise, ekmek pişiren eltisine çay götürdüğü sırada 6 yaşındaki oğlu Mihraç Şayak’ın tandıra düştüğünü belirterek, tandır yanıklarının bölgede yaşayan tüm kadınların sıkıntısı olduğunu söyledi. Artık tandırların yüksek bir yere yapılması gerektiğini ifade eden Şayak, “Bu sıkıntıyı sadece ben değil, binlerce çocuk ve annesi yaşıyor. Bizler bu nedenle tandırların artık yerin altından çıkarılıp yüksek bir yerde yapılmasını istiyoruz” dedi.
Tandırların yüksek bir yerde yapılmasının bu sorunu önleyeceğini ifade eden Sevgi Şayak’ın eşi Muhyettin Şayak da, oğlunun tandıra düşmesinden sonra tandırın üzerini toprakla kapattığını söyledi.
Dışarıda çocuklarının kavga ettiğini duyunca tandırın başından ayrıldığını ve bu sırada 5 yaşındaki oğlu Ahmet Enes Çağlar’ın tandıra düştüğünü dile getiren Sevim Çağlar da, “Ekmek pişirdiğim sırada dışarıda çocuklarımın kavga ettiğini duydum. Onlara bakmak için gittim. Kaynanam ve eltimin bağırmasıyla geri döndüğümde ise oğlumun tandıra düştüğünü gördüm. Oğlumun yerinde ben de düşebilirdim. Başım dönebilir, tansiyonum düşebilir, bayılabilirim. O çocuk olduğu için hemen çıkardılar. Ben olsaydım belki hiç çıkamazdım. Biz artık tandırların yüksekte yapılmasını istiyoruz. Saatlerce ayakta durmaya razıyız. Yeter ki bu kadar acı çekmeyelim” ifadelerini kullandı.
Merkeze bağlı Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde yaşayan Nazan Yıldız ise, “Ekmek pişirdikten sonra bahçede oynayan çocuklarıma bakmaya gittim. Bu sırada bir bağırma sesi duydum. Geldiğimde kızım Rümeysa’nın tandırda, ‘Anne’ diye bağırdığını gördüm. Hemen çıkardım. Elimde olsa tüm tandırları kaldıracağım. Biz yandık, artık kimse yanmasın. 16 gündür kızım ne kadar acı çektiyse ben de onun kadar acı çektim. Tandırların artık yüksek bir yere yapılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber