Fenerbahçe Ocak Ayı olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda konuşan Fenerbahçe Genel Sekreteri Talat Yılmaz, sarı-lacivertli kulübün borç durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Fenerbahçe Genel Sekreteri Talat Yılmaz, yönetim kurulunun faaliyet raporunu okuyarak, şunları söyledi:
"Taraflı tarafsız tüm sporseverlerin etrafında birleştiği bir efsane, camiamızın değerli bir üyesi, Sayın Lefter Küçükandonyadis'in ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Allah rahmet eylesin. Bir camia, kahramanlarının, sanatçılarının, ilim adamlarının ve sporcularının değerlerini nesilden nesle taşıdığı sürece güçlenir. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, bu vizyon ve aidiyetle, hatıralarımızın ve tarihimizin anlamı olan sporcularımızı yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz; Biz sporcularımıza değer veriyoruz. Onlara ulaşmaya, onların yanında olmaya çalışıyoruz. Küçük Fikret olarak bildiğimiz Fikret Kırcan evinde, Puşkaş lakabıyla tanınan Ergun Öztuna kaldığı huzurevinde sarı kanaryanın kanatları onlara uzanıyor. Bu bağlamda, Yaşamevi Projemiz için birkaç alternatif üzerinde çalışıyoruz."
Tesislerle ilgili olarak da bilgiler veren Yılmaz, "Florya Şenlikköy'de kulübümüze tahsis edilen arsaya bir yüzme havuzu ve üyelerimiz için dinlenme tesisi kazandırılması adına yaptığımız proje çalışması devam etmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile proje konusunda mutabık kalınması halinde, 2013 yılı bütçesine yatırım ödeneği konulacaktır. Sosyal tesislerimizi yenileme ve iyileştirme çalışmaları da bir yandan devam ediyor. Todoriye kış bahçesi yapıldı, futbol altyapının soyunma odaları yenilendi, basketbol-voleybol salonlarının yerleri değiştirildi, zeminleri yenilendi, Fikirtepe'deki zemin çalışması tamamlandı-fiziki kullanım alanları yeniden düzenleniyor, Dereağzı çim sahası yenilendi bu bağlamda Mönchengladbach ve Sivasspor takımları antrenmanlarını burada yaptı. Kenan Evren Lisesi arazisinin kulübümüze tahsisi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile imzalanan sözleşme koşulu, 3 okul ve 1 spor salonu yapmamız gerekmekteydi. İki okulun inşaatları önceki yıllarda tamamlandı. Okullar eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedirler. Üçüncü Okul Sancaktepe'de inşa edilmiş ve geçici kabul aşamasındadır. Kapalı Spor Salonunun Ataşehir Mevlana Lisesi bahçesinde temel hafriyatına başlandı, mayıs ayı sonunda bitmesini bekliyoruz. Sözleşme gereği taahhütlerimizi yerine getirdikten sonra Kenan Evren Lisesi arazisi kulübümüze teslim edilecektir. Kenan Evren Lisesi'nin arazisinin en doğru ve kulübümüze en yüksek faydayı getirecek şekilde değerlendirilmesi için Yönetim Kurulumuzdan 3 arkadaşımız ve gayrimenkul projeleri konusunda uzmanlığı bulunan iki kulüp üyesinden oluşacak bir komisyon kurulacaktır. Marka değerimize katkı sağlayacak, çevreye saygılı, şehrimize ve Kadıköy'e faydalı projenin ilk adımından, imza aşamasına kadar yoğun bir çaba sarf edilecektir" dedi.

2020 YAZ OLİMPİYATLARI'NA DESTEK
2020 Yaz Olimpiyatları'nda Fenerbahçe Ülker Sports Arena ve Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun olimpiyat oyunlarına tahsisinin yapılacağını anlatan Yılmaz, "2020 Yaz Olimpiyatları'nın aday kentlerinden biri olan İstanbul için ciddi atılımlar, sunumlar yapılmaktadır. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, Fenerbahçe Ülker Sports Arena ve Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun olimpiyat oyunlarına tahsisi yönündeki tüm taahhütleri yerine getirmiş bulunmaktayız. Devletin yardımı olmaksızın, sadece Fenerbahçe'nin kaynaklarıyla yapılan bu tesislerin Türk Milleti'nin emrine tahsis edilmesinden gurur duyarız; tesisleşmenin ne denli önemli olduğu sanırım artık daha iyi anlaşılmaktadır. Tarih ve kültür başkenti İstanbul'umuza, olimpiyatların çok yakışacağını inanıyoruz. Futbol takımımızın şirketleşmesi, şirketleşmenin beraberinde getirdiği zorunluluklar, şirketimizin halka açık olması dolayısıyla yeni SPK Kanunu, yeni Türk Ticaret Kanunu ve UEFA Kulüp Lisans-Mali Fair Play Kuralları futbol kulüplerine güçlü bir denetim sistemi getirmiş, futbol takımlarının gelirlerinden, amatör şubelerin mali açıdan desteklemesi zorlaşmıştır. Ülkemizin, olimpik oyunlarda ve uluslararası müsabakalarda başarılı olabilmesi ise ancak amatör sporların desteklenmesi ile mümkündür. Ülkemizin adını duyurma yolunda her tür imkanı sağlayan ve özveriyle çalışan kulüpler bu anlamda da teşvik edilmelidir" diye konuştu.

"ÖDENMEMİŞ HERHANGİ BİR VERGİ BORCUMUZ BULUNMAMAKTADIR"
Sarı-lacivertli kulübün mali durumu hakkında da bilgiler veren Yılmaz, "Kulübümüz ve 9 şirketinin 2012 yılında 75 milyonu aşkın tahakkuk etmiş vergisi bulunmaktadır. Tahakkuk ettirilen vergiler vadelerinde ödenmektedir. Vadesi geçtiği halde, ödenmemiş herhangi bir vergi borcumuz bulunmamaktadır. Amatör sporların desteklenmesi adına devlet, bu rakamı, alacağı olarak bir tarafa yazmalı, diğer taraftan, reel olarak, amatör şubelere yapılan tüm harcamalar mahsuplaşma yoluyla vergiden düşürülmeli ve böylelikle Kulüpler desteklenmelidir. Yani futbol dışı branşlar, binlerce sporcu desteklenecektir. Olimpik, paralimpik ve uluslar arası oyunlarda dereceye giren sporculara ve onları yetiştiren kulüplere vaat edilen ödüller maalesef çok gecikerek ödenmekte, hatta ödenmemektedir. Bazı sporcuların, devletin öngördüğü bu ödülün tamamını alabilmek için, kendi adlarına kulüp kurma yoluyla, 'istismarda' bulunmaları sebebiyle, gerçek anlamda spora hizmet eden kulüplere verilen ödül oranı 'a düşürülmekte, ciddi kurumsal yapıya sahip kulüpler cezalandırılmaktadır. Buna karşın biz hala ödüllerimizin ödenmesini beklemekteyiz. İddia Oyunları, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesine çok ciddi katkı sağlamaktadır. (yaklaşık 300-350 milyon kadar) Yaptığımız araştırmada, Spor Toto Süper Lig takımlarının taraftar sayıları ve marka değerlerinin, bu oyunlardaki tercih/oynama oranına doğrudan etki yaptığını gördük. Biz, kulüp olarak, bu pastadan sadece 5-6 milyon lira civarında gelir elde etmekteyiz. Oynanma oranlarıyla ilişkilendirilerek yapılacak bir dağıtımda, gelirimiz 25-26 milyona tekabül edecektir. Her kulübün hak ettiği katkıyı alması adına, bu dağıtımın oynanma oranları dikkate alınarak yapılmasını istiyoruz" ifadesinde bulundu.

"U15 TAKIMIMIZA DÜNYA GENÇLİK FAİR-PLAY ÖDÜLÜ'NÜ KAZANDIRDI"
'Naklen yayın gelirlerinin dağıtımında adaletin sağlanması konusunda ısrarcıyız' diyen Yılmaz, "Seyredilme oranları dikkate alınmalı ve bu adaletsizlik de artık giderilmelidir. Altyapı ile başlayalım çünkü onlar tüm Fenerbahçelilere çok büyük bir gurur yaşattı. U15'ler Eskişehirspor ile oynadığı maçta rakip 10 kişi kalınca maçın temsilcisine başvurarak maça 10 kişi devam etmek istedi ve bu güzel istek, takımımıza Dünya Gençlik Fair-play Ödülü'nü kazandırdı! Daha önce de rakipleri 10 kişi kaldığında bu tür bir uygulamaya giden takımlarımıza ve bizi Fair-play Ödülü ile gururlandıran takımımıza bir kez daha tebrikler" şeklinde konuştu.

ANTALYA KAMPI
Fenerbahçe'nin Antalya'daki devre arası kamp dönemiyle ilgilide açıklamada bulunan Yılmaz, "Profesyonel futbol takımımız, Sayın Aykut Kocaman'ın önderliğinde Antalya'da çok verimli bir kamp dönemi geçirdi. Devre arası kampını bizler yönetim kurulu olarak yakından takip ettik. Gözlemlerimiz, Spor Toto Süper Lig, UEFA Avrupa Ligi ve Türkiye Kupası'na dair beklentilerimizin yerinde olduğunu bir kez daha gösterdi. Ligin 2. yarısında yüzümüzü güldüreceğine inandığımız takımımızın ve teknik ekibimizin sonuna kadar arkasındayız. Çünkü geçmişte yaşadıklarımız ve edindiğimiz başarılar, geleceğimizin en büyük teminatıdır" dedi.
(BH-RFK-S)

19.01.2013 14:01:02 TSI

Editör: Wan Haber