Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, ilçenin tarihi ve kültürel varlıkları bakımından zengin olduğunu belirterek, "Tarihi Talas'ın altının neredeyse komple yer altı şehri olduğunu görüyoruz" dedi.
Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi'nde Harman Mahallesindeki vatandaşlarla değerlendirme toplantısı düzenlendi. Mahalleliyle bir araya gelen Başkan Rifat Yıldırım yapılan tarihi çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Sıcak çay ikramıyla samimi sohbete dönüşen toplantıda Başkan Yıldırım, tarihi dokudaki çalışmalarının hepsinin birbirini tamamlar nitelikte olduğunu belirterek, amaçlarının tarihi Talas'ı gün yüzüne çıkartarak turizme kazandırmak olduğunu söyledi. Başkan Yıldırım, Talas'ta cami ve kilisenin yan yana olduğunu ifade ederek, zamanın hoşgörüsünü anlattı. Tarihi dokudaki restorasyon çalışmalarını süreç olarak değerlendirmenin doğru olacağını kaydeden Başkan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Talas tarihi ve kültürel zenginlikleriyle turizm kenti. Birçok yerde örnek gösterilen cami ve kilise Talas'ta yan yana. İşlerin gerisinden değil önünden gidiyoruz ve en önemlisi belediye kaynaklarını kullanmadan işleri yürütüyoruz. Bu anlamda taşı taşın üzerinden indirtmiyoruz. Yıkmak yok. Hep birlikte vatandaşlarımızla beraber bu tarihi değerlerimizi ayağa kaldırıyoruz. Bunun için vatandaşlarımıza örnek olması için her mahallemizdeki bir konağı ayağa kaldırıyoruz. Bunu sadece konaklarla sınırlandırmayıp sanat sokağı gibi küçük ölçekte 100 yıl öncesine ait sokak projeleriyle geliştiriyoruz. Belediye olarak artık tarihi restorasyonlarda tecrübe kazandık ve tarihi doku çalışmalarımız kurumlarda örnek gösterilmeye başlandı. Artık biz tarihi Talas'ın altının neredeyse tamamına yakının yer altı şehri olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımız artık bize tarihi yapıları koruyup kolladığımız konusunda güvenmekte ve kendileri de tarihi yapılarını ayağa kaldırmaya başladı. Böylelikle hem belediye olarak hem de vatandaş olarak tarihimize sahip çıkıp ayağa kaldırıyoruz. Ayrıca bu yapıların Erciyes Master Projesi kapsamında ihtiyaç duyulacak konaklama alanları bakımından da hazır hale gelmesine çalışıyoruz. Bu bakımdan da yaptığımız tarihi restorasyon çalışmalarıyla da insanımıza istihdam da sağlayacağız"
(AÖ-Y)

06.02.2013 14:03:00 TSI

Editör: Wan Haber