Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) düzenlenen ve moderatörlüğünü Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci’nin yaptığı toplantıya, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ve Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ile basın mensupları katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, geçen sene Van’da düzenlenen forumun ikinci ayağının İran’da gerçekleştiğini belirtti. Katılımın yüksek olduğu forumun genel anlamda şeffaf geçtiğini ifade eden Takva, “Van’ın ön plana çıkması taleplerinin orada bütünüyle dillendirilmesi oldukça fayda sağlayacak diye düşünüyorum. Oradaki farkındalığımız, İran’ın bundan sonraki tüm ilişkilerinde Van’ın bir aktör olacağına inanıyorum. Ben zamanlama açısından ve Van’ın ağırlıklı olarak bu forumda yer almasının yaratmış olduğu etkileri kısa zamanda somut ve pratikte de hissedeceğimize inanıyorum. Ben Van’ın aktörlerinin ön plana çıktığı bir forum olması hasebiyle de İran’ın ilgi ve alakasının bundan sonra Van üzerinden oluşacağı kanaatindeyim” dedi.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ise, “12 adet toplantının düzenlendiği forumda, uluslararası ve bölgesel konular ele alındı. Buna dair bilimsel ve tartışmalar yürütüldü. Biz daha çok forumda finansal ve ekonomi sektörel fırsatlar için uluslar arası ve bölgesel koşulların yaratılmasında Van’ın önemini ön plana çıkarmaya çalıştık. Forumda özellikle dostluk ve ekonomik işbirliklerini fırsata çevirme kapılarını, birbirimizin üstüne kapatmamamız gerektiğini, aksine kapıları ardına kadar açmamız ve bunun insanlarımızın yaşamında ekonomiye dönüşmesi için gerek İran hükümetinin gerekse hükümetimizin gerekli adımların atması gerektiğini ifade ettik” diye konuştu.

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de, “Biz orada özellikle Van ve bölgeyi ön plana çıkarmaya çalıştık. Bundan sonraki süreçte İran çok büyük bir ticaret alanı olarak önümüzde duruyor. Biz eğer burada iyi bir pozisyon alırsak, gelecekte biz bu işin merkezinde oturabiliriz. Çok verimli bir toplantı oldu. Bizde orada elimizden geldiğince ilimizi en güzel şekilde temsil ettik” ifadelerine yer verdi.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, beklentilerin çok üstünde bir sonuçla döndüklerini vurgulayarak, “İran ile Türkiye arasındaki toplam ticari hacim 13 milyon dolardır. Bunun 4 milyon doları Türkiye tarafının, 9 milyon doları da İran tarafınındır. İran’dan biz enerji alıyoruz. Biz enerjiyi üreten bir ülke olmadığımız için dolayısıyla bu enerji de alınmak zorunda. Bizde bu enerjiyi en uygun yerlerden biri olan İran’dan alıyoruz. İran ile ticari hacmini artırmanın bir yolu enerji alışımızı arttırmak ve bunun karşılığında da yine diğer ürünleri satmaktır. Ama bizim sattığımız ürünler aynı zamanda İran’ın da; ya bugün bize satmak istedikleri ya da yarın satmayı düşündükleri ürünlerdir. Bu nedenle biz ne kadar müzakere edersek edelim, İran’a başka bir teklifle gitmedikten sonra bu rakamı artırma şansımız çok fazla yok” dedi.

Türkiye’nin hiçbir sektörde İran’ın ithalatında birinci sırada yer almadığını ifade eden Demirci, “Biz İran’ın ithalatında Almanya ve İngiltere’den sonra üçüncü sırada yer alıyoruz. Demek ki biz Almanya ve İngiltere’yle hem kalite hem de fiyat konusunda rekabet edemiyoruz hem de bizim üretim hacmi noktasında da başarılı değiliz. Bu nedenle bu ürünlerin İran ithalatındaki payı da azalıyor. Halbuki İran ve Türkiye’nin ithalatında artan sektörler var. Bunlardan bir tanesi medikaldır. Bunun gibi sektörleri tek tek çıkarıp İran ile bir işbirliği içinde ticaretini yapma, üretme gibi ortak projeler geliştirmek lazım” şeklinde konuştu.

Toplantı daha sonra soru-cevap bölümü ile sona erdi.

 

Editör: Wan Haber