KOSGEB, DAKA, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler işbirliği ile organize edilen seminer, Van TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva, AB Türkiye Delegasyonu, AB'nin KOBİ'lerle ilgili politikalarına dikkat çekmek ve Türkiye'de girişimciliği desteklemek üzere 16-20 Kasım KOBİ Haftası’nda bir dizi etkinlik düzenlediğini belirtti. 20 ilde düzenlenen etkinlikler ile delegasyonun AB bilgi merkezlerinin girişimcilere yol göstereceğini anlatan Takva, “2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan Avrupa KOBİ Haftası çerçevesinde KOBİ'ler için 37 ülkede eşzamanlı etkinlikler düzenlenmektedir. Bu kampanya mevcut girişimcileri faydalanabilecekleri destekler konusunda bilgilendirmeye ve daha çok sayıda insanı kendi işini kurmaya teşvik etmeye yardımcı olmaktadır” dedi.

“KOBİ’LER EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ”
Van ekonomisinin de temel direğinin KOBİ’ler olduğunu ifade eden Takva, gerek hizmet sektöründe gerekse imalat sektöründe KOBİ’lerin başrol oynamakta olduklarını belirtti. Özellikle kent özeli için çok da parlak bir dönemden geçmemekte olduklarını anlatan Takva, “KOBİ’lerimiz finansmana erişim, kapasite artırımı, yenilikçi ve inovatif gelişmelerden yeterince faydalanmamaktadır. Van TSO olarak özellikle üyelerimiz olan KOBİ’lere yönelik çalışmalarımızla bu sorunların giderilmesi noktasında çalışıyoruz. Ancak bu sorun genel politikalarla giderilecek önemli bir sorun. Bu nedenle özellikle bölgemizde KOBİ’lere pozitif ayrımcılık tanınmalı, KOBİ’lere özel destekleme yöntemleri hazırlanmalıdır. Bu çerçevede bakıldığında aslında KOBİ’ler dünya ekonomisinin de yönlendiricileridir. AB'deki işletmelerin yüzde 99'unu temsil eden KOBİ'ler, ekonominin bel kemiğini teşkil etmektedir. Son beş yılda ortaya çıkan iş imkanlarının yüzde 85'ini sağlayan KOBİ'ler, özel sektördeki toplam işgücünün üçte ikisini istihdam etmektedir. AB, KOBİ ve işletmeleri ekonomik büyüme, yenilikçilik, istihdam yaratımı ve sosyal uyum için anahtar faktörler olarak görmektedir. KOBİ'ler AB ekonomisi için olduğu kadar Türk ekonomisi için de önemlidir. Oluşturulan istihdamın büyük bir kısmını sağlamakta (yüzde 76), toplam işletme sayısının yüzde 99.8'ini teşkil etmekte ve bir bütün olarak ekonominin yüzde 54'üne tekabül etmektedir. Türkiye'de KOBİ'ler ihracatın yüzde 59.3'ü ve ithalatın yüzde 39.9'unu üstlenmektedir. Bugün yapılacak seminerimize değerli katkılar sunacak konuşmacılarımıza ve destek veren tüm kuruluşlara teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından seminere geçildi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan DAKA Programlama Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Bade Altunel, KOBİ’lere DAKA destekleri konusunda açıklamalarda bulunurken, KOSGEB İl Müdürü Bilal Emre Yörük ise, KOSGEB yapısı ve destekleri konusunda bilgiler verdi. KOSGEB Başkanlık Müşaviri Metin Karaçay da KOSGEB destekleri ile ilgili açıklamalarda bulunurken, son olarak YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Saydan ise KOBİ’lerde inovasyon konusu hakkında bilgilendirme yaptı. Katılımcılar konuşmalarını slayt sunum eşliğinde yaptılar.

Editör: Wan Haber