Türkiye-İran arasında yer alan ve hem bölge için hem de ülke geneli için ticaret ve turizm açışından önemli bir yere sahip olan Van'ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı, altyapı yetersizliği ve iki ülke arasındaki yol yapım çalışmalarıyla ilgili görüşmeler sonuç vermediği için bir türlü işler hale gelemiyordu. Zaman zaman kısıtlı olarak yapılan geçişler ise, bugüne kadar beklentilere cevap olamadı.

GÜMRÜK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Özellikle Van TSO'nun girişimleri ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyonu için çalışma başlattı. Çalışmalarda Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Vanlı Fatih Çiftçi'nin de rolünün büyük olduğu belirtiliyor.

Sınır kapısında yerinde yapılan denetimlerden ve incelemelerden sonra bir plan çıkarıldı. Plan çerçevesinde ilk başta önceki gün kapının yapım ihalesi yapıldı. Edinilen bilgilere göre, 15 ay içinde tamamlanması planlanan ihaleye 40 firma davet edildi ve bu firmalardan 8 tanesi teklif verdi.

İhaleyi alacak firmanın yakın bir tarihte sınır kapısında çalışma başlatması bekleniyor.

"İRAN PAZARINA İHTİYAÇ VAR"

Başından beri sürecin içinde olan ve bir yerde Kapıköy Sınır Kapısı'nın ihale aşamasına gelmesinde büyük bir payı bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 3 yıldır bunun uğraşını verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin, Van'ın ve bölgenin sınır kapısından hayati önemde etkileneceğini belirten Takva, şunları söyledi:

"Biz Van TSO olarak, başından beri Türkiye'nin İran pazarına ihtiyacı var diyorduk. Van'ın da, bölgenin de ihtiyacı var diyorduk. Bunun için de kapının modern bir alt yapıya ihtiyacı olduğunu söylüyorduk. 3 yıldır bunu durmadan tekrarlıyorduk. Her gün odamızın meclisinde bunu tartışıyorduk. Tabi Ankara ile diyalog gerekliydi. Fatih Çiftçi'nin Bakan yardımcısı olarak atanması kendimizi daha iyi ifade etmemizin de önünü açtı ve elimizi güçlendirdi. Kendisine bir sunum yaptık ve sonuç olarak sınır kapısının modernizasyonu ve kapının işler hale getirilmesi konusunu uygun gördüler. 24 saat açık kalacak bir kapı olması konusunda samimiyet gösterdiler. Bakan Yardımcısı Çiftçi bunu samimiyetle yaptı. Dün akşam da, saat 22.00 sıralarında telefonla görüştük. İhalenin yapıldığını söylediler. 40 firma davet edilmiş, 8 tanesi teklif vermiş. Bakan Yardımcısı Çiftçi’nin yanı sıra TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katkıları büyük oldu. Kendilere teşekkür ediyorum."

4-528.jpg

"2017'DE FAALİYETTE OLACAK"

İhale kapsamında çalışmaların 15 ay içinde tamamlanacağını ve 2017 yılı sonlarına doğru kapının işler hale geleceğini belirten Takva, şöyle devam etti:

"İhaleyi alan firma önümüzdeki günlerde çalışma takvimini açıklayacak. 2016 yılı içinde çalışmalar başlatılıp 2017 sonlarına doğru bitecek. Tabi İran tarafına da düşen sorumluluklar var. Bitirilmesi gereken 16-17 kilometrelik bir yol var. İki tane köprü var, onlar acilen yapılmalı. Onlar da kendi taraflarını modernleştirmeli. Şimdiye kadar diyalog kapısı görevi görüyordu, ama artık sınır ticaret merkezlerini aşan bir yaklaşım olmalı."

"50 YILIN EN İYİ PROJESİ"

Kapının açılmasıyla birlikte, geçişlerin yüzde 100 artacağı iddiasında bulunan Takva, şöyle dedi:

"Kapıköy Sınır Kapısı Türkiye ve İran'ı birbirine bağlayacak en büyük kapı olacaktır. Van için de, son 50 yılın en büyük projesidir diyebiliriz. Kapıda yapılacak yeni çalışmalar, geçişleri yüzde 100 artıracaktır. " dedi.

"ZARAR ETMEYECEK, GARANTİ VERİYORUZ!"

Bazı kesimlerin kapının zarar edeceği yönünde kuşkular taşıdığını anlatan Van TSO Başkanı Takva, bu tarz düşünenlere şu cevabı verdi:

"Oda olarak büyük bir çaba gösterdik ve süreci izliyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı Türkiye'nin en modern kapılarından biri olacak. Son 20 yılın en önemli gündem maddesi ve Van halkının beklentisiydi. Şimdi yaklaşık 50 milyonluk bir yatırım ile sonuçlanacak. Kapıköy Sınır Kapısı zarar etmeyecek, Van TSO olarak bunun garantisini veriyoruz. Ülkemize ve Van'ımıza hayırlı olsun."

Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber