Bölge Gazetesi'nden Bişar Ulutaş'ın haberine göre; Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, eski valilerden Münir Karaloğlu'nun Van'dayken, ilin takımı olan Belediye Vanspor'un maçlarını izlemezken, Bursa'da ise hiçbir maçı kaçırmadığını ifade etti. Takva, "Van'da görev yaparken, 'Aman beni bu spora bulaştırmayın, ben karışmam, anlamam' diyen adam, Bursa'da her maça gidiyor. Bu kadar iki yüzlülük olmaz" diye konuştu.


Vanspor'lu Erkan'ın kendisini ziyaretinde konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, 2008-2013 tarihleri arasında Van'da valilik yapan Münir Karaloğlu'nu sert şekilde eleştirdi.

Türkiye'de herhangi bir takım tutmadığını, yıllardır Barcelona hayranı olduğunu ve bu takımı takip ettiğini dile getiren Takva, şehir takımlarının başarılı olması için mutlak suretle sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi.


Oğlunun bir dönemler Belediye Vanspor'un 16 yaş altı takımında oynadığını, kendisinin de zaman zaman gönüllü desteklerde bulunduğunu anlatan Takva, "Oğlum bir aralar Belediye Vanspor'un alt yapısında top koşturdu. Üniversiteyi kazandıktan sonra bırakmak zorunda kaldı. Ben de deprem öncesi bir ara bu takıma gönüllü destekte bulundum" diye konuştu.

 

"BENİ SPORA KARIŞTIRMAYIN DİYEN ADAM BURSA'DA SPORLA HEMHAL OLUYOR"
Van TSO Başkanı olduktan sonra Belediye Vanspor'un yönetimine dâhil olmak istediklerini, ancak güvenemediklerini belirten Takva, "Şimdi bile kim isterse Van Büyükşehir Belediyespor'un yönetimine girebilir. Ama bu bir risktir. Bu işe girdikten sonra yalnız kalabiliyorsunuz. Bakın benim şu an 35 tane saygın meclis üyem var. Onlar 'biz bu takımı destekleriz' derse, bu işe gireriz. Bakın biz Van TSO yönetimine seçildikten sonra, Vanspor yönetimiyle birlikte dönemin valisi Münir Karaloğlu'ndan dört kez randevu istememize rağmen, bize randevu verilmedi. Sadece gidip yeni yönetim olarak kendisini ziyaret edecektik. Belediye Vanspor'a belki bir manevi destek isteyecektik. Adam bizimle görüşmüyor, Vanspor yönetimiyle görüşmüyor. Bir ara kendisini görüp, 'Siz niçin bize randevu vermiyorsunuz?' dedim.  Vali Karaloğlu, 'Aman beni bu spora bulaştırmayın, ben karışmam, anlamam, girmem' dedi. O adam şimdi her hafta Bursaspor'un maçlarını takip ediyor. Bu kadar iki yüzlülük olmaz. Bak burada basın mensubu arkadaşlar da var. Siz de şahitsiniz. Her gün Bursaspor'un ya kampındadır, ya maçındadır. Burada ses kaydı var söylüyorum. Bir merkezi hükümetin buradaki en büyük adamı, vali bu kentin sahibidir. Yani bize böyle bir tavır koyan adamın, şimdi gittiği farklı bir şehirde sporla hemhal olmasını nasıl yorumlayacağız? Bu tür deneyimler ister istemez bizi bu alanın dışına itiyor. Ben, bu kentin ekmek su gibi profesyonel bir takıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" dedi.
 

TAKVA'DAN İŞADAMI ABDURRAHMAN YÖRÜK'E TEŞEKKÜR...
Van TSO Başkanı Necdet Takva, Belediye Vanspor'da görev yaptığı zaman dilimi içinde takıma destek olunması için gittiği bazı kapılardan eli boş döndüğünü, bazı iş adamlarının ise fedakârlıkları ile karşılandığını anlattı. Takva, "Bir eleştirim de eski başkanlardan birinedir. Onu da söyleyeyim. Biz dedik ki, 'gel bu takımı destekle'. O da, 'Biz aile şirketiyiz, istişare edeceğiz, falan-filan…' Takıma maddi destek sunması için gittik, takıma 5 bin TL vermedi. Oysa biz ona sadece 5 bin TL yazmıştık. Ama bir işadamımıza gittik. Belki de hiç olmayacaktı, ama fedakar davrandı. Onun ismini vereceğim. Abdurahman Yörük…  İşadamı Abdurrahman Bey önce bana, 'Benim bu yıl işlerim çok iyi değil Necdet, ama ben yine bir durumuma bakayım, sana döneceğim' dedi. Bir hafta sonra bir gazete içinde 50 bin TL gönderdi. Para bana teslim edildi. Beni aradı, 'Bunu bulabildim. Olsaydı daha fazla katkı sunardım' dedi. İşte böylesine samimi, istekli insanlar olduğunu biliyoruz. Ama herkesin katkısı ile bu şehrin takımını iyi yerlere getirebiliriz" dedi.


Erkan Avseren'e yönelik, 'Sizin Van'a gelmeniz ve birçok kişiyi etrafınızda birleştirmeniz, bu şehrin takımına olan desteği de artırır. Yönetici arkadaşlara bu tecrübelerinizi anlatın. Umarım faydalı olur" ifadelerini kullandı.

Çözüm sürecinin yaşandığı bir zaman diliminde Süper Lig'de Van'ın bir takımının bulunduğu hayalinin bile büyük bir güzellik olduğunu belirten Takva, "Keşke bu süreçte bir takımımız Süper Lig'de oynamış olsaydı" dedi.

Vanspor'lu Erkan ise Van'da sporda yaşanan sıkıntıların Batı illerinde de benzerlik gösterdiğini söyleyerek, "Bakın benim ve Bilic arasında 30 metre var. Ama aramızda dağlar kadar fiyat farkı var. Beşiktaş'ın alt yapısındaki çocukların yatacak yeri yok. Kahvaltı yok. Arkadaşlar Nevzat Demir Tesisleri'nden söz ediyorum. Seçilenler de futboldan anlamayan kişiler. Onun bunun adamı, torpilli. Bu yanlış. Bugün Türkiye'de de o yüzden kaybediyoruz. Bakın ben 14 yaşındayken Fenerbahçe alt yapısına seçilmeme rağmen adam beni gönderdi. Ben ağladım. Yılmaz Yücetürk'e gittim, durumumu anlattım ve onun yardımı ile takıma girebildim. O yüzden dediğim gibi sorunlar her yerde aynı. Bu sorunlar birlik beraberlikle çözülür" ifadelerini kullandı.


Ziyarette; Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı M.Emin Tuğrul, KOSGEB Bölge Müdür Yardımcısı A.Hadi Arvas, İşadamı İlhan Kaya ve Van TSO yöneticileri de hazır bulundu.
Ziyaret, çekilen toplu fotoğrafla son buldu.

Editör: Wan Haber