Taksim'de düzenlenen LGBT yürüyüşüne polis müdahale etti. Meydana gelen CHP ve HDP'li milletvekilleri müdahaleye engel olmak istedi.

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası kapsamında, İstiklal Caddesi'nde bugün yapılacağı duyurulan 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne izin vermeyen polis, toplanan gruplara müdahale etti.

Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar olan güzergahta bugün saat 17.00’de yapılması planlanan 23. LGBTİ Onur Yürüyüşü öncesi, Taksim ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Taksim Meydanı’na onlarca otobüsle çevik kuvvet polisleri getirildi. Meydan ve çevresinde çok sayıda TOMA’nın da güvenlik önlemi aldığı görüldü. Meydan’nın İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi girişleri polis tarafından kesildi.

Biber gazlı, boyalı mermili müdahale
Saat 17:00’de Taksim Meydanı’nda başlayacak olan Onur Yürüyüşü’ne polis engel oldu. Çevik kuvvet ve sivil polisler, yürüyüşe gelen grupları Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’ndan uzaklaştırdı. Bir grup ise, İstiklal Caddesi’nde toplanarak Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Önce dağılın uyarısında bulunan polis, daha sonra gruba tazyikli su sıkarak müdahale etti. Boyalı top mermisinin de kullanıldığı müdahale sonucu bazı göstericiler ara sokaklara dağılırken, bazı göstericiler ise işyerlerine sığındı. TOMA’nın önünde duran bir gösterici de polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

İstiklal Caddesi’nde ilk müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan göstericiler, aralıklarla tekrar toplandı. Polis bu gruplara da müdahale etti. Katılımcıların, yürüyüşü gerçekleştirmek için direnişi devam ederken; HDP ve CHP’li milletvekilleri de polis müdahalesine engel olmak için çaba gösteriyor.

Polis engelini aşan bir grup katılımcı, Galatasaray’dan Tünel’e doğru yürüyüşe geçti.

Öte yandan, Harbiye’de toplanan bir grup eylemci de trafiği kesti.

Ramazan ayı nedeniyle yasaklanmış
LGBTİ dernekleri, 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün, İstanbul Valiliği tarafından Ramazan ayı gerekçe gösterilerek, öncesinde hiçbir bildirim yapılmadan ve ansızın yasaklandığını duyurdu.

“Buradayız, alışın, gitmiyoruz!”
23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası Komitesi’nden yapılan açıklama şöyle:

“Taksim’de 17:00’de yapılacak olan 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü Valilik tarafından Ramazan ayı gerekçe gösterilerek öncesinde hiçbir bildirim yapılmadan ve ansızın yasaklanmıştır.

Polis on binlerce kişiye biber gazı, plastik mermi ve TOMA’lar ile saldırmaktadır.

Taksim’e ve İstiklal Caddesi’ne tüm giriş çıkışlar kapatılmıştır.

İstanbul Valisi Vasip Şahin’i Türkiye Cumhuriyeti anayasasına uygun davranmaya, saldırıyı derhal sonlandırmaya ve kamuoyu önünde açıklama yapmaya çağırıyoruz.

Tüm Onur Yürüyüşü katılımcılarını bulundukları pozisyonları korumaya ve yürüyüş planlandığı yerden başlayana kadar Beyoğlu’nda kalmaya çağırıyoruz.

Taksim’e gelemeyen ve özgür bir dünyaya inanan tüm dostları saat 18:00’da bulundukları her yerde tencere ve tavaları ile ses çıkarmaya davet ediyoruz.

BURADAYIZ, ALIŞIN, GİTMİYORUZ!

Aşk kazanacak!

#GelYanıma

23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası Komitesi” (ZETE, DHA)

Editör: Wan Haber