Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü ve Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Erkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 25 gıda firmasının teşhir etmesini önemli bir geliştirme olduğunu belirterek bu şekilde üreticilerin kendine çekidüzen vereceklerini söyledi.
Doç. Dr. Erkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan taklit ve karıştırma ürünlerinin halkın sağlığını tehdit ettiğini ve gıda ürünlerine karıştırılan bazı maddelerin kanserojen etki yaptığını söyledi. Özellikle kıvam arttırıcı olarak yoğurtlara katılan ve Arjantinden getirilen domuz jelatini ile hem haksız kazanç sağlandığını hem de halkın dini duyguları ile oynandığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Erkan, süt ürünlerinin insan beslenmesinde önemli bir gıda maddesi olduğunu belirterek "Antibiyotik ve kimyasal madde kalıntısı süte bulaştığında zaten yoğurt elde edilmez. Ancak yoğurda bile daha kıvamlı olsun diye jelatin, raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri katılabilmektedir. Bu katılan katkı maddelerinin bazıları insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bunun yanında mesela nitrat ve nitritler izin verilen miktarın fazlası kullanılınca kanserojen etkiler yapabilmektedir. Özellikle zeka gelişimi ve fiziksel gelişim için elzem olan süt yağının yerine bitkisel palm yağı yada hiçbir besleyici değeri olmayan margarin yağların konulması uzun vadede halkın geleceği ile oynamaktır. Ayrıca Müslüman bir ülkede tüketilmeyen domuz jelatini gibi ürünlerin katkı olarak kullanılması halkın maddi olarak sömürülmesinin yanında dinen de istenmeyen bir olgudur. Bayatlamış küflenmiş peynirlerin tekrar eritilip tüketime sunulması zehirlenmelere neden olabileceği gibi birikim yapan küf toksinleri ile ilerde kanserlere neden olabilmektedir" diye belirtti.
Denetimin sıkılaştırılması ve teşhir edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Dr. Dr. Mehmet Emin Erkan bunun üreticilerin kendine çekidüzen vermesini sağlayacağını anlatarak "Ürün alırken hesap sorulabilinecek, denetlenebilecek markaların tercih edilmesi avantajdır. Tüketici bilincinin oluşturulup kaliteli ürünlerin tercihi sağlanmalıdır" diye konuştu.
(MSÇ-MET-Y)

10.12.2012 16:29:01 TSI

Editör: Wan Haber