Torbalı'nın Karakuyu Mahallesi'nde ikamet eden Gökhan Akbulut, 5 seneden beri gönül verdiği hayvanları doldurma sanatı olan tahnitle ilgileniyor. Avlanan hayvanlara adeta yeniden hayat veriyor.
Akbulut, tahnite gönül verdiğini, bu sanatı dünyanın en ünlü tahnitçileriyle aynı teknolojiyi kullanarak gerçekleştirdiğini belirtti. Tüm dünyada önemli bir sanayi olan Taxidermy (hayvan doldurma) sanatının Torbalı'da da dünya standartlarında yapılabildiğini göstermek ve insanlara bilgi vermeyi amaçladığını kaydeden Akbulut, küçük yaşlardan itibaren avcılıkla ilgilendiğini, avcılıkla uğraşanların vurdukları avı değerli gördüklerini ve bu yüzden avı saklama ihtiyacı duyduklarını dile getirdi.
Avlanan hayvanı saklamanın en güzel yönteminin doldurma sanatı olduğunu dile getiren Akbulut, şunları söyledi: "Doldurulmuş hayvanlara karşı ilgim vardı. Bundan 5 yıl önce bu hayvanlardan satan bir dükkana girdim ve almak istedim. Ancak fiyatta anlaşamadığım için alamadım. Sonra inat ettim ve bunun internetten nasıl yapıldığını araştırdım. Birkaç denemeden sonra başardım ve hayvan doldurmaya başladım. Artık ben de tam bir profesyonel olarak bu işi yürütüyorum."
Bu sanatın gelişmesinde av turizminin etkili olacağını kaydeden Akbulut, "Av turizmi ne kadar gelişirse, bu işin de meraklıları çoğalır, rekabet ortamı doğar. Rekabet ortamında da mükemmeliyet ortaya çıkar" diye konuştu.

100'Ü AŞKIN HAYVANI ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ
Beş yılda 100'ü aşkın hayvanı ölümsüzleştirdiği ve bu işin çok basit olmadığını anlatan Akbulut, "Hayvanın ilk önce derisini yüzüyorum. Hayvanın vücut ölçülerine bire bir uyum sağlayan gövdeleri veya mankenleri kullanarak hayvanın derisini mankene geçiriyorum. Kokmaması ve çürümemesi için gerekli ilaçlar kullanıyorum. Bu da çok komplike bir iştir. Çok karmaşıktır. Deri üzerinde yapılan işlemler bittikten sonra, deriyi mankene giydiriyoruz. Ardından göz pınarları, kulak, burun gibi yerler gerçeğe en yakın şekilde boyanıyor" dedi.
Gökhan Akbulut ayrıca, doldurulan hayvanların rutubetli ortamlardan uzuk tutulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
(CZ-ERG-Y)

08.02.2013 17:43:14 TSI

Editör: Wan Haber