İzmir'in Gaziemir ilçesinde, faaliyette bulunduğu sürede ürettiği kurşunların atıklarını toprağa gömdüğü iddia edilen fabrikada inceleme yapan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ekibi, son durumu bir açıklamayla değerlendirdi. Açıklamada, öncekilerle uyumlu olarak herhangi bir anormalliğin gözlenmediği belirtildi.
Atıl durumdaki kurşun döküm fabrikasında yapılan incelemeler sonucunda, radyasyon bulgusuna ulaşılamadığı belirtilerek, çevrede oturanların nefes alma ve öksürük gibi sıkıntılarının, öncelikli olarak kimyasal tehlikeli maddeler kapsamında ele alınması istenmiş, vatandaşlar araziye sokulmaması yönünde uyarmıştı.
Araziye ölçüm istasyonu kurulduğunu resmi sitesinden duyuran TAEK, şu açıklamayı yaptı:
"İzmir ili Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi'nde bulunan atıl durumdaki Aslan Avcı Döküm Sanayi ve T.A.Ş.'ye ait kurşun döküm fabrikasıyla ilgili olarak bir süredir yazılı ve görsel basında yer alan haberler kamuoyunun malumudur. Konuyla ilgili kamuoyunda oluşan hassasiyet dikkate alınarak, 11 Aralık 2012 tarihinde adı geçen fabrika sahasının girişine çevresel radyasyon izleme sistemimizin parçası olarak bir radyasyon ölçüm istasyonu kurulmuş olup otomatik yapılan ölçüm sonuçları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezimiz'e anlık olarak iletilmektedir. Söz konusu ölçüm istasyonundan alınan veriler, kurumsal web sitemizde (www.taek.gov.tr) yayınlanmaktadır. Alınan ölçüm değerlerinde, fabrika sahası dışındaki radyasyon seviyelerine ilişkin önceki açıklamalarımızla uyumlu olarak, herhangi bir anormallik gözlenmemektedir."
(AH-YHY-Y)

12.12.2012 18:29:02 TSI

Editör: Wan Haber