Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Ş.Ç.'nin hakkında "cinsel saldırı" ile "cinsel taciz" suçlamalarıyla açılan dava sürerken görevine iade edilmesine ve şikayetçi olan kadının, hakkında açılan soruşturmanın ardından başka bir okula gönderilmesine tepki gösterdi.

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan ve KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Arzu Erdoğan okuduğu basın açıklamasında yer alan bilgiler şu şekilde:

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki üç kadın çalışan, Müdür S.Ç.'nin kendilerine birden fazla kez tacizde bulundukları iddiasıyla Nisan 2012'de şikayette bulundu. Milli Eğitim müfettişleri konuyla ilgili soruşturma başlattı. Müfettişler, çalışanların büyük çoğunluğunun ifadesini alarak soruşturma dosyasını Cumhuriyet Savcılığı'na verdi. S.Ç., Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "cinsel taciz" ve "cinsel saldırı" suçlamaları ile 4 Haziran 2012'de gözaltına alındı ve tutuklandı. S.Ç. hakkındaki iddianamede "görevindeki nüfuzunu kötüye kullanarak birden çok cinsel saldırı" suçundan toplam dört yıl 8 buçuk ay ile 28 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması talep edildi.

İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti ve kaçma şüphesi bulunmaması nedeniyle 7 Haziran'da S.Ç.'nin tahliyesine karar verdi. S.Ç., davası devam ederken görevine iade edildi ve taciz iddiasında bulunan kadın çalışanlarla aynı yerde çalışmaya devam etti. Tacize uğradığı için şikayette bulunan üç kadından ikisi bu süre içinde iddialarından vazgeçmedi ancak baskı görmeleri nedeniyle şikayetlerini geri aldılar. Şikayetinden vazgeçmeyen bir kadın çalışan ise şikayetini geri alması için baskıya uğradı ve hakkında soruşturma açıldı.

Kadın çalışan, baskılar karşısında yer değişikliği istedi ancak isteğe bağlı yer değiştirme beklerken "devamsızlık, kurum amirine ve personellere sataşma" gerekçeleri ile başka bir okula tayin edildi.

"Kadının beyanı esastır" ilkesine vurgu yapan basın açıklamasında, tacize uğradığını iddia eden kadınların şikayetçi oldukları kişiyle aynı yerde çalışmaları ile ilgili tedbir alınmadığı belirtildi. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Bakan Fatma Şahin'in bu durumdan sorumlu oldukları vurgulandı.BİA

Editör: Wan Haber