Türkiye genelinde elektronik reçeteye (e-reçete) bugün geçildi. Hekimlerin internet ortamında yazdığı reçeteler eczanelere gönderilecek. Vatandaş da ilacını doktorun vereceği 'e-reçete numarası' ile alacak. Konuyla ilgili olarak Samsun Tabip Odası ve Samsun Eczası Odası açıklamada bulundu.
E-reçete sistemi ile okunmayan reçetelerin önüne geçeceğini ifade eden Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, "E-reçete sistemine sonunda geçildi. E-reçete modern bilgisayar çağında son derece mantıklı bir seçimdi. Çünkü reçetede yazılan bazı yazıların okunmaması ve eczacılar tarafından zaman zaman yanlış ilaç verilmesine neden olması ve ilaçların içlerinin bilinmemesinin önüne geçilecektir. Bu sistemde hastanın eline reçete verilmiyor. Elektronik ortamda bilgisayar ortamına giriliyor ve bu tür karışıklıklarda ortadan kalkıyor. Sağlık hizmeti adın son derece olumlu ve modern bir gelişmedir. Sağlık Bakanlığında bu uygulamaya geçmesi adına kutluyoruz, iyi bir uygulamadır. Tabip Odası olarak da bu tür uygulamaları yaptırırken de hekimlere de göz ardı etmemelerini hatırlatıyoruz" dedi.
'E-reçete'ye geçmelerinde bir sıkıntı yaşamadıklarını fakat Medula sisteminin zaman zaman arıza yaptığını belirten Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, "Bizim için yenilikler ve güzellikler getiren bir uygulamadır. 'E-reçete'de bizim 15 yıldır yaptığımız işlemleri otomatik olarak bilgisayara işlenmiş bir vaziyette bize gelecektir. Bu arada oluşabilecek aksaklıkları minimuma indiren bir sistemdir. 'E-reçete'ye geçip geçmemekle ilgili bizim fazla bir sıkıntımız yok. Reçeteye geçilmesinin olumlu ve faydalı olacağını düşünüyoruz. Yalnız bizim en büyük sıkıntımız Medula sisteminin çalışmasıdır. Medula sistemi çalışmadığı zaman biz e-reçetede çok rahat hizmet veremeyiz. Maalesef biz bunu tamamlanmamış ve bitmemiş bir binaya benzetiyoruz. Çünkü geçen aya kadar ayda 10 15 defa kesintisiz hizmet verilemediğini ve çalışmadığını gözlemledik. Hastalar Medula sistemi çalışmadığı zaman beklemek zorunda kalıyorlar. Daha önceden hastalar manuel reçeteleriyle gelip eczacılar özverili bir şekilde yardımcı oluyorlardı. Artık hepsi bilgisayar sistemine dahil olacağı için ve ortada bir kağıt reçete olmayacağı için bir hasta mağduriyeti söz konusu olabilir. Bunun olmaması için Medula sisteminin düzgün hizmet veriyor olması lazım. Her şeyden önce bizim için tek problem budur. Çünkü hastayla karşı karşıya kalan her zaman biz oluyoruz. Bu güzel sistemin düzgün işleyebilmesi için her şeyden önce Medula sisteminin de düzgün çalışması gerekiyor. E-reçete sistemini sonuna kadar destekliyorum ama Medula sisteminin de sorunsuz bir şekilde çalışması gerekiyor" diye konuştu.
(GKH-SLH-Y)

15.01.2013 18:20:53 TSI

Editör: Wan Haber