Mersin Tabip Odası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), yeni doğan bebeklere uygulanan tarama testinde bebeğin dini ile evlilik içi mi, evlilik dışı mı olduğunun sorgulanmasının her türlü etik ve bilimsel değerlere aykırı olduğunu belirterek, bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istedi.
Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı ve MAHDER Başkanı Gürbüz Şen, Sağlık Bakanlığı'nın yeni doğan bebeklere uygulanan tarama testi formuna din ve evlilik içi, evlilik dışı maddelerinin eklenmesine tepki gösterdi. Konuya ilişkin Tabip Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Kırıcı ve Şen'e, Tabip Odası Genel Sekreteri Mehmet Antmen de eşlik etti. Toplantıda bebeklere uygulanan tarama testinin Türkiye de dahil tüm dünya ülkelerinde yapıldığını ifade eden Kırıcı, "Bebek doğduğu anda ve 5-6. günlerinde annesinde bir metabolik bozukluk varsa bu çocuğu ileride sakatlığa götürebilen bir hastalık. Buna göre taramanın yapılması da çok bilimsel, çok da aile ve toplumun geleceği açısından önemli bir tarama. Ama Sağlık Bakanlığı son dönemde bu tarama formuna çocuğun dininin ve evlilik içi, evlilik dışı olup olmadığının sorgulandığı bir ekleme yaptı. Biz, Mersin Tabip Odası ve MAHDER olarak buna karşıyız. Çünkü bunun bir bilimselliği yok" dedi.
Uygulamayla yeni doğan bebeklerin de 'fişlenmeye' başlandığını öne süren Kırıcı, "Anne ve babalar 'Bebeğin kalıtımsal hastalıkları için dinin ne alakası var' diyerek tepki gösteriyorlar. Diyebiliriz ki, sağlık.net 2 uygulaması ile fişleme yeni doğanlara kadar yaygınlaştırıldı. Kamu, üniversite, özel ya da muayenehane ayrımı yapılmaksızın sağlık kurumlarında uygulanmaya başlanan fişleme politikasına yeni doğmuş bebekler de eklendi" diye konuştu.
Bilimsel ve etik değerlere göre formda yer alan bebeğin hangi dinden olduğu, evlilik içi mi, dışı mı olduğu gibi soruların metabolizma bozukluğunu belirlemekle alakası olmadığını kaydeden Kırıcı, Sağlık Bakanlığı'nın attığı bu son adımın kişilerin inancını sorgulama ya da özel yaşamlarına müdahale etme amaçlı olduğunu öne sürdü. Bu girişimin hiçbir bilimsel değerin sınırları içerisine giremeyeceğini vurgulayın Kırıcı, "Bizler, her türlü etik ve bilimsel değerlere aykırı olan bu uygulamanın bir an önce kaldırılmasını, bebeklerin tarama amaçlı kan örneği alımlarının eski formlara uygun olarak devam edilmesini ve Sağlık Bakanlığı'nın bundan sonra atacağı her adımın, kişilerin inancı ve özel yaşamı ile ilgili doğrudan bilgi edinme yerine, daha nitelikli, etik ve bilimsel değerlerle hazırlanmış, meslek odalarının onayı alınmış, ilgili tüm demokratik kurumlara danışılmış bir şekilde topluma sunulmasının çok daha doğru olduğunu belirtiyor ve Sağlık Bakanlığı'nı bir kez daha uyararak bu uygulamadan biran önce vazgeçmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
(KYM-CC-Y)

15.02.2013 15:20:15 TSI

Editör: Wan Haber