Yunanistan'daki SYRİZA lideri Aleksis Çipras, "SYRİZA, Yunanistan'ı avro bölgesinden çıkarmayacaktır" dedi.
SYRİZA lideri Aleksis Çipras, ABD'de parti stratejisinin ana hatlarını anlattı. Washington'daki düşünce kuruluşu Brookings Institution'da konuşan Çipras, "Felaket tellalları, partimizin iktidara gelmesi halinde, Avrupa Birliği ve IMF ile yapılan borç anlaşmasını yürürlükten kaldıracağımızı, Yunanistan'ı avro bölgesinden çıkaracağımızı, Yunanistan'ın, medeni Batı ile bağlarını kopararak, yeni bir Kuzey Kore olacağını söyleyeceklerdir" dedi.
Çipras, "Küçükken, büyüklerimin bana, 'Amerika nezle olursa, Yunanistan zatürre olur' derlerdi. Bugün bazı siyasetçilerinizin ABD hükümetine, 'Yunanistan olmak istemiyorsanız, onları dinleyin' dediğini duyuyorum. Şu çok açık; ülkelerimiz yüzölçümü ve yapısal olarak farklı olabilir. Geçmişten gelen, üstesinden gelmek istediğimiz problemler var, bunu biliyoruz. Fakat küreselleşen bir dünyada çok daha güçlü hale gelen sıkı bağlantılar da var. Yani bizim yıkımımız sizi de etkileyecektir" ifadelerini kullandı.
Partisinin geleceğe yönelik bakışını da anlatan Çipras, SYRİZA'nın ABD'deki ilerici düşünürlerle karşılıklı çıkara dayalı bir diyalog oluşturmak istediğini söyledi. SYRİZA'nın her zaman olduğu gibi gelecekte de bir "Avrupa partisi" olmaya devam edeceğini söyleyen Çipras, "Umarım, bazılarının söylemeye çalıştığı gibi tehlikeli biri olmadığım konusunda sizleri ikna etmişimdir. Şunu açık bir dille ifade edeyim; SYRİZA, Yunanistan'ı avro bölgesinden çıkarmayacaktır" dedi.
Çipras'ın katıldığı seminerde ayrıca Brookings Institution Genel Müdürü William Antholis ile düşünce kuruluşunun ekonomi analisti Domenica Lombardi de birer konuşma yaptı.
Semineri Yunanistan'ın Washington Büyükelçisi Hristos Panagopulos dahil çok sayıda büyükelçi, akademisyen, analist ve gazeteci izledi.
SYRİZA, 2012'deki genel seçimlerde, yüzde 29.8 oy alan Yeni Demokrasi partisinin ardından oyların yüzde 26.8'ini alarak ikinci parti olmuştu.
(İHA-OK-D)

23.01.2013 11:36:29 TSI

Editör: Wan Haber