2008 yılından bu yana düzenlenen, değişen ekonomi ve piyasa koşullarında bölgesel ve uluslararası fırsatların, yeni iş alanlarının ve sektörel gelişim fikirlerinin gündeme geldiği "İş'le Buluşmalar" toplantılarının 31'incisi Şanlıurfa'da yapıldı. Toplantıda konuşan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E. Sabri Ertekin, "2023 hedeflerine ulaşabilir, hatta az da olsa geçebiliriz" dedi.
Şanlıurfa'da düzenlenen "İş'le Buluşmalar" toplantısına; Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, Coca Cola Avrasya ve Afrika Grubu Danışmanı Cem Kozlu, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Sait Melik, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı E. Sabri Ertekin, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, ŞUGİAD Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ile çok sayıda Şanlıurfalı iş adamı katıldı.
ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin yaptığı konuşmada, ilin sosyoekonomik yapısı ve 2023 yılı hedeflerine ilişkin detay bilgileri paylaştığı slayt sunumunu yaptı. Sunumunda ilin çok büyük potansiyelleri barındırdığını vurgulayan Ertekin, bu potansiyellere rağmen ilin istenen gelir seviyesinde olmadığını söyledi. Başkan Ertekin, konuşmasına şöyle devam etti:
"2023 hedeflerine giderken, tarımsal alanların etkin şekilde kullanımıyla birlikte modern tarım üretimlerine geçilerek ve ürün deseninin değiştirilerek, ayrıca üretilen ürünlerin işlenerek piyasaya sunulmasıyla mevcut tarımsal geliri 35 milyar TL'ye çıkarmamız mümkün. Bunun yanı sıra; turizm, hizmet, hayvancılık, sanayi ve ticaret sektörlerimizde gerçekleştireceğimiz yeni yatırımlarla, ilimizin mevcut imkanlarını arttırıp bu rakamı yakalayarak, belirlenen 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaşabileceğimizi hatta az da olsa geçebileceğimizi söyleyebiliriz. İş yapmak isteyen çaresini, iş yapmamak isteyen ise bahanesini bulur."
"Bir cazibe merkezi konumunda olan Şanlıurfa'ya tüm yatırımcıları bekliyoruz" çağrısında bulunan Ertekin, "İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kendilerine Organize Sanayi Bölgesi'nde tekstil adası yapacakları bir arazi vereceğiz. Bu projemiz gerçekleşirse, 5 bin kişi iş istihdamı sağlamış olacağız" dedi.
Teşvik paketi sayesinde, çok sayıda büyük firmanın Şanlıurfa'da yatırım yaptığını belirten Ertekin, "Bu teşvik paketi ilimiz için çok faydalı oldu. Fakat biz istiyoruz ki mevcut işletmeler de SGK ve gelir vergisi desteğinden yararlansın. Rekabet durumunu oldukça etkileyen bu durumun biran önce düzenlenmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Suriye'de yaşanan karışıklıklara da değinen Ertekin, "Suriye'deki olaylar, Türkiye'nin sınır kentlerinin ekonomilerine ciddi sıkıntı verdi" diye konuştu.
(RÇ-SO-Y)

05.12.2012 16:05:33 TSI

Editör: Wan Haber