Kahramanmaraş Stratejik Düşünceler Topluluğu Başkanı Dr. Gökhan Gökşen, "Hiç kimse topluma mal olmuş bir ismi, bulduğu bir böceğe verme hakkını kendinde görmemelidir" dedi.
Gökşen, yaptığı yazılı açıklama ile düşmana ilk kurşunu atarak, milli mücadeleyi başlatan Sütçü İmam'ın isminin yeni bulunan bir böcek türüne verilmesine tepki gösterdi. Bugüne kadar düzenledikleri programlarla Sütçü İmam'ın anısını yaşatmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Gökşen, herkesin toplumu özel kılan değer yargılarına saygılı olması gerektiğini dile getirdi. Yıllarca akademik kariyer yapan hocaların Sütçü İmam adını bir böceğe vermelerinin kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Gökşen, şunlar kaydetti:
"Tek bir alanda eğitim verildiğinden uzun yıllar akademik ortamın dışına çıkmayan kişilerin toplum gerçeklerinden uzaklaştığını daha öncelerde yaşadık. Bilim adamlarının kendi toplumlarının değer yargılarından kopmamaları gerektiğine inanıyorum. Yaşadığımız ülkede Sütçü İmam'a değer veren, onun bir kahraman olduğunu düşünen ülke, vatan, din, bağımsızlık gibi insani bazı değer yargılarını onun şahsında bütünleştiren insanlar ne mutlu ki yaşamaktadır. Sonuçta sadece bir böcek olan canlıya bir kahramanın ismini vermek elbette dünyanın her yerinde tepkilere sebep olur. Bilimsel buluş kısırlığı içerisinde olan üçüncü dünya ülkelerinin refleksleriyle 'bula bula bir böcek bulduk bari ona büyük bir isim vererek büyütelim.' tavrı bölgesinde ve dünyada lider ülke olan Türkiye'nin, sayılı bilim kuruluşları arasında olduğunu düşündüğümüz üniversitemize dar gelmiştir."
Duyarlı vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının duruma tepki gösterdiklerini anımsatan Gökşen, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu ismi verenlerin kötü niyetli olmadığını düşünmek istiyorum. Ama sonuçta bilim tarihi için muhteşem bir buluş değildir. Sütçü İmam kadar önemli bir ismi taşıyacak bir meta değildir. Kendi bilimsel çalışma alanı içerisinde böcekler kıymetli olsa da toplumumuzun değer yargıları içerisinde böcek farklı bir anlam taşımaktadır. Sütçü İmam'ın bizim için ne ifade ettiğini keşke kendi üniversitelerinde bulunan sosyologlara, tarihçilere, edebiyatçılara, felsefeciler, ilahiyatçılara sorsalardı. Bütün camiayı temsil eden rektörümüz bu açıklamayı yapmadan önce diğer bilim adamlarının görüşünü de sorsaydı. İstişare edilmeden yapılan dar bir kesimle verilen kararlarda böylesine büyük kurumlarda yapılmamalıdır. Çünkü Sütçü İmam sadece bir okulun adı değildir. Hele bir böceğin adı asla olmamalıdır. Bilimsel olarak muhteşem büyük bir önem arz etmeyen buluşlar için asla düşünülmemelidir. Kahramanmaraş ile üniversite arasında ki duvarların aşacak bir isim olarak gördüğün rektörümüzün Kahramanmaraşlılardan ve STK'lardan gelen bu sese kulak vereceğine inanıyorum. Sözlerime son vermeden önce bu olayın yüreğimizde açtığı bir yarayı daha ifade etmek istiyorum. Acaba Sütçü İmam Fransızların, İngilizlerin, Amerikalıların kahramanı olsaydı onun adına neler yapılırdı?"
(YUT-ÖZ-Y)

30.11.2012 13:20:06 TSI

Editör: Wan Haber