Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, 2008 yılı yatırım programında yer alan Biga ilçesi Ahmetler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne ait Toplu Süt Sağım Ünitesinde incelemelerde bulundu.
Merkezi Sağım Ünitesi ile ilgili bir değerlendirme yapan Akkuş, "Merkezi Sağım Ünitesinde hijyenik ortamda bir defada 24 baş hayvan yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde sağılmaktadır. Bu sayede köyde üretilen sütün hijyenik koşullarda organizeli olarak satılıp üreticinin eline daha fazla gelir getirmesinin yanında, üreticiler sağım zamanı için günlük yaşamlarından önemli bir kısmını ayırmak zorunda kalmamaktadır. Hayvan sayıları ve ortalama süt miktarları kayıt altına alınarak, hayvanların sağlığı ve sütün hijyeni kontrol altında tutulmaktadır. Kadınlarımızın ahırdan çok aile ve çocuklarıyla birlikte daha fazla zaman geçirebilmesi yanında günlük yaşama katkıda bulunmaları da sağlanmaktadır. Sütün hava ile temas etmeden doğrudan soğutma tankına gitmesi ve oradan da süt ürünleri üreten firmalar tarafından soğuk zincirle satın alınması ve sonuçta kaliteli süt ürünü olarak sofralarımızda yer alması sağlıklı yaşam açısından önemli bulunmaktadır. Böylesine önemli tesislerin ilimizde yaygınlaşmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.
Ahmetler Köyü'nde bulunan çiftçiler de bu uygulamadan çok memnun olduklarını belirterek, "Bu sayede hayvansal ürün üretimine bir düzen geldi. İşletmede sağımı yapılan süt sığırlarımıza ait her türlü kayıtlar tutuluyor. Ortalama günlük 3 ton süt üretiliyor" dediler.
(GD-YS)

29.01.2013 10:47:12 TSI

Editör: Wan Haber