66. Verem Haftası nedeniyle düzenlenen seminere vatandaşlardan katılım olmayınca, Halk Eğitimi Merkezi'nde bulunan kursiyerler, seminer salonuna alındı.
Suşehri Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda verilen seminere, Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dr. Begüm Üredi konuşmacı olarak katıldı. Seminerde slaytlar eşliğinde konuşmasını sürdüren Dr. Begüm Üredi, ''Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık, havalandırması iyi olmayan ev koşulları, yoksulluk, kötü beslenme, şeker hastalığı, vücut direncini azaltan hastalıklar, sigara içmek, verem hastalığına yakalanma olasılığını artırır. Verem hastalığı akciğer zarı, lenf bezleri, beyin zarı, kemikler, böbrekler, kalp zarı ve diğer bir çok organda görülebilir. Verem hastalığının belirtileri ise 2-3 haftadan daha uzun süren öksürük, balgam çıkartma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısıdır. 2-3 hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes, Verem Savaş Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Verem hastalığının tedavisi için ilaçların düzenli olarak kullanılması esastır, ilaçların bir gün bile aksatılmaması gerekli'' dedi.
Seminerde, mantar zehirlenmeleri konusunda da bilgiler veren Dr. Begüm Üredi, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmelere neden olabileceğini bildirdi. Dr. Üredi, ''Mantar zehirlenmeleri özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır" dedi.
Bu arada, Suşehri Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki seminere vatandaşlardan katılım olmayınca, Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki kursiyerler salona alındı.
(SY-ZB-Y)

09.01.2013 11:23:46 TSI

Editör: Wan Haber