Özel bir şirket CEO'sunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sürücü belgesi sınavlarını yapmaya talip olmasına, Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu'ndan tepki geldi.
Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyon Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sınavların sadece devlet tarafından yapılması gerektiğini, vatandaşların vicdanının ancak devletin yaptığı sınavla rahat edeceğini savundu. Özel şirketlerin bu tür taleplerinin her zaman olabileceğini söyleyen Yılmaz, "Ancak sınav demek ölçü demektir, adalet demektir. Eğitim hizmetini özel sektör yapabilir. Sınav ve denetimi devlet yapar. Şu anda bütün sınavlar devlet tarafından yapılırken, sürücü direksiyon sınavları neden özel sektör tarafından yapılsın. Eksikler olabilir, hatalar olabilir ama kesinlikle sınavları devletin yapması gerekir. Eksikleriyle birlikte vatandaş devletin yaptığı sınavı kabul eder. Ama özel sektörün yaptığı sınav vicdanları rahatsız eder. Özel sektörün sınav yapması kamu vicdanı açısından doğru değil" dedi.
Sınava giren kişilerin sınav ortamında kendilerini rahat hissedebilmeleri ve becerilerini birebir sergileyebilmelerinin sınav komisyon üyelerinin pedagojik formasyon sahibi ve eğitim psikolojisini bilen kişilerden oluşması ile mümkün olabileceğini belirten Yılmaz, "Milli Eğitim Bakanlığı bu donanım ve alt yapıya sahip yegane kurumdur" diye konuştu.

"TORPİL ORTAMI OLUŞUR"
Özel sektörün sınav yapmasıyla birlikte oluşacak olumsuzlukları sıralayan Yılmaz, şunları söyledi:
"Şimdi özel sektör sınav yapmaya başlarsa eğitimi de veren özel sektör, sınavı da yapan özel sektör. Bu defa özel sektörler arasında hoş olmayan, insanların adalet duygusunu rencide edecek şekilde ilişkiler doğabilir. Adam kayırmalar, kurum kayırmalar yapılarak torpil ortamı oluşturulabilir. Bunlar ciddi anlamda haksız rekabete neden olur. Bu açıdan da doğru bulmuyoruz."
Özel sektörün sınav yapmasının ayrıca insanları maddi açıdan da zorlayacağını savunan Yılmaz, "Sınavın şu andaki maliyeti sürücü belgesinin toplam maliyetinin yüzde 10'u civarındadır. Ancak özel sektöre geçildiği zaman sınav maliyeti ciddi anlamda artacaktır. Yüzde 60 ila 70'lere varacaktır. Bu büyük bir faturadır. Bu fatura da, vatandaşın sırtına bindirilecektir. Bu açıdan biz sınavların özelleştirilmesine karşıyız, herkes kendi işini yapsın" diye konuştu.
(CC-Y)

14.02.2013 12:50:50 TSI

Editör: Wan Haber