Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin Kobani’ye açılan sınır noktasında Türkiye’ye girip ailelerini güvenli bölgeye bırakan bölge halkının IŞİD ile savaşa katılmak üzere bölgeye geri dönmesine asker izin vermeyince gerilim tırmandı, tırmanan gerilim çatışmaya dönüştü. Takviye polis birlikleri geldi, atılan biber gazları sonucu biri ensesinden olmak üzere iki kişi ağır yaralandı, HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, hastaneye kaldırıldı. Gerilim sürüyor.

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki sınır hattında kurulan çadır önünde toplanarak, Suriye’nin kuzeyinde Rojava’daki Kobani’ye geçmeye çalışan gruba askerler izin vermedi, dağılmaları yönünde uyardı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba askerler, takviye polis birlikleriyle birlikte biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.


Mürşitpınar’da DBP’lilerin kurduğu direniş çadır önünde toplanan ve zaman zaman sınırı aşıp Kobani’ye gitmek isteyen ve yapılan uyarılara rağmen dağılmayarak taş atan gruba güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Sınır hattı tamamen gaz bulutuna dönerken çocuk, kadın ve yaşlılar gazdan oldukça olumsuz etkilendi.

Atılan biber gazlarının isabet ettiği birçok kişi yaralanırken biri ensesinden olmak üzere iki kişi ağır yaralandı.

MİLLETVEKİLİ DE YARALILAR ARASINDA
HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu’nun da yaralanarak hastaneye kaldırıldığı aktarılıyor.

Aralarında HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici ve Aysel Tuğrul ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın da bulunduğu gruptakilerin bazıları atılan gazdan etkilendi. Gruptakiler, sınır hattında tel örgülerin altında oturma eylemi başlattı.

Çatışmalar şiddetli bir şekilde devam ederken, Urfa merkez ve ilçelerden de çok sayıda çevik kuvvet ekiplerinin Pirsûs’a sevk edildiği öğrenildi. Askeriyeye ait su tankerlerinin alanda bulunan TOMA’lara su takviyesi yapması müdahalenin devam edeceğini gösteriyor.

Suruç’ta bulunan ve Urfa’dan gönderilen ambulansların yeterli gelmemesi nedeniyle Mardin, Diyarbakır, Antep ve Şırnak gibi çevre illerden 25 ambulans daha bölgede görevlendirildi.

Suruç devlet hastanesine 100′e yakın yaralı getirildiği aktarılıyor. Hastanenin ve personelin yetmemesi dolayısıyla hastane bahçesine sahra çadırı kuruldu.

SURUÇ-MÜRŞİTPINAR YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Suriye sınırındaki Mürşitpınar yakınlarında kurulan çadırda toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan kalabalıkla güvenlik güçleri arasındaki gerginlik devam ediyor. Gerginlik sırasında zaman zaman duyulan silah seslerinin gruptan ateşlenen tabancalardan geldiği iddiaları üzerine güvenlik güçleri bölgedeki önlemlerini artırdı.

Gösteriler sırasında çadırda bulunan kalabalığın attığı taşların isabet ettiği taşlar 4 asker ile bazı gazetecilerin yaralanmasına yol açtı. Suruç-Mürşitpınar karayolu da grubun attığı taşlar nedeniyle ulaşıma kapandı. Gerginliğin halen devam ettiği bölgede yaşananlar üzerine Suriye tarafından Türkiye’ye sığınmacı alımına da ara verildi.

SINIRA MOBİL GEÇİŞ KAPISI KURULDU
IŞİD tehdidi nedeniyle binlerce insanın kaçtığı Kobani’den Türkiye’ye geçmek isteyen ancak sınır hattındaki gerginlik nedeniyle 3 saattir durdurulan geçişler, Yumurtalık Köyü’ne kurulan mobil geçiş kapısından yapılmaya başladı. Polis barikatları kurulan mobil geçiş kapısından girenler yanlarındaki çanta ve torbaları arandıktan sonra Türkiye’ye alındı. Sınırı geçenler yapılan aramanın ardından minibüs ve otobüslerle Suruç ilçe merkezine gönderildi. Öte yandan güvenlik güçlerinin sabah saatlerinden itibaren gerginliğe yol açan kalabalığı ise sınır hattından 5 kilometre uzaklaştırdığı aktarıldı. (DHA, ANF, DİHA, ZETE)

Editör: Wan Haber