Suriye’de kuşatma altındaki Kobani kentindeki çatışmalar sürerken, dün sınırı aşan bir havan topu mermisi Suruç ilçesinin Küçükkendirli Mahallesi’ndeki bir eve isabet etti.

4 kişinin yaralandığı olaydan sonra Valilik Küçükkendirli, Büyükkendirli ve Mürşitpınar mahallelerinin boşaltılması kararını verdi.

Son günlerde sınırı aşan mermilerin Türkiye tarafına düşmesi ve dün de 4 kişinin yaralanmasının ardından Şanlıurfa Valiliği sınır hattında bulunan ve güvenlik riski taşıdığı saptanan Küçükkendirli, Büyükkendirli ve Mürşitpınar mahallelerinin boşaltılmasına karar verdi. Suriye tarafından ateşlenen bir havan topu mermisi dün sınırı aştı ve 13.20 civarında Suruç’un Küçükkendirli Mahallesi’ndeki bir eve isabet etti. 

‘SENARYOLARIMIZ HAZIR’

Patlamada, şarapnel parçaları ve kırılan duvardan seken taşlar evde bulunan 4 kişiyi yaraladı. Yaralananlar otomobillerle Suruç Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinde 3 mahallenin boşaltılmasına ve bu bölgedeki okulların ikinci bir emre kadar tatil edilmesine karar verildiğini bildirdi. Vali Küçük, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Senaryolarımız hazır. Gelişmelere bağlı olarak hareket tarzımızı belirleyeceğiz” dedi. Küçük, insanları sınır hattından uzak durmaları yönünde uyararak, şöyle konuştu: “Karşıda bir savaş var. Tepelerde de olsa insanların bulunmamaları gerekiyor. Çünkü havan topu düşebilir veya uzun menzilli silahların mermileri gelebilir. Vatandaşlarımızdan ricamız,  güvenli bölgelere çekilsinler. Güvenlik güçlerimiz sınır etrafında gerekli güvenlikleri almış durumda.” Güvenlik güçleri mahallelerde yaşayanlara kararı tebliğ ederek, tahliyelerin bir an önce yapılmasını istedi. Yetkililer mahallelerde yaşayan ve gidecek yerleri olmayan kişilerin geçici süreyle resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirileceğini bildirdi.

OBÜSLE YANIT

Top mermilerinin Suruç’ta bir eve isabet edip 4 kişiyi yaralamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) angajman kuralları çerçevesinde Suriye tarafına karşılık verdi. Askeri kaynaklar, daha önceki olaylarda olduğu gibi Suriye tarafında atış yapılan yerlerin koordinatlarının anında tespit edildiğini ve yakınlardaki karakollarda konuşlu 155 milimetrelik obüs toplarıyla hemen yanıt verildiğini söylediler. Yetkililer, koordinat ölçümü yapılırken, karşı taraftan ateşlemenin kim tarafından yapıldığına bakılmaksızın misliyle yanıt verildiğini vurguladılar. Tacizlerin sürmesi halinde, yine aynı yöntemle misliyle yanıt verilmeye devam edileceği bildirildi. 

Editör: Wan Haber