Bakanlar Kurulu kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından Türk Kızılayı'na verilen tonlarca unun sevkiyatı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı törenle, Suriye'ye uğurlandı.
Çatışmalar nedeniyle halkın açlık tehlikesiyle karşı karşıya geldiği Suriye'ye ekmeklik un yardımı yapılması için düğmeye basan Türkiye hükümetinin, Bakanlar Kurulu kararına istinaden Türk Kızılayı'na hibe ettiği 50 bin ton buğday karşılığı 35 bin ton unun sevkiyatı hızla devam ediyor. İlk partide 75 ton unu bölgeye sevk eden Türk Kızılayı ikinci partide bölgeye TIR'larla 625 ton unu Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.
TIR'ların uğurlanması için Gaziantep İstasyon Meydanı'nda düzenlenen törene katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sınırın hemen ötesinde bulunan Suriye'de bir insanlık trajedisinin yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Orada bir zulüm, bir vahşet yaşanıyor. Milyonlarca insan bu zulümden, bu vahşetten, trajediden etkileniyor. 60 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği, hunharca öldürüldüğü bilgisine sahibiz. Milyonlarca insan göç etti. Bunlardan Türkiye'de sadece kamplarda misafir edilenlerin sayısı 150 bini aştı. Bunlar bizim komşularımız. Bunlar da bizimle aynı kültürü, aynı tarihi, aynı inancı paylaşan kardeşlerimiz. Olabildiğince de maddi-manevi katkı sağlamak, yaralarını bir şekilde sarmaya, yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Millet olarak bizim vasfımız, karakterimiz budur. Bir insanlık vazifesi olarak görüyoruz, bir vicdan borcu olarak görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Başbakanımızın talimatıyla aldığı kararla 50 bin ton buğday, yaklaşık 35 bin ton buğday unu Türk Kızılayı'na Suriye'ye ulaştırılmak üzere teslim edilecek. Suriye'nin içinde yaşayan, bir yerlere gidemeyen, ama kendi bulunduğu yerde ekmek kuyruklarında bombalanan insanlara ulaştırılmak üzere Türk Kızılayı'na teslim edildiği ve bunun ilk partisinin yola çıkışıyla ilgili tören için bir aradayız."
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, bölgedeki sıkıntının iki yıldır devam ettiğini hatırlatarak, "İki yıldan beridir komşumuz Suriye'de bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Bugüne kadar zannediyorum 60 bin üzerinde Suriyeli vatandaş hayatını kaybetti, on binlerce vatandaş ise yaralandı. 100 binin üzerinde insan ise, orada gördükleri zulüm nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar. Bugün ülkemizde de kamplarda 150 binin üzerinde Suriyeli kardeşimiz yaşamaktadır. Yine kamp dışında da zannediyorum, 100 bine yakın insan kendi imkanları ile gelip, yerleştikleri çeşitli illerimizde hayatlarını sürdürmektedirler. Bugün Gaziantep'teki kamplarımızda da İslahiye, Karkamış ve Nizip'teki kampımızda 25 bine yakın Suriyeli kardeşimiz yaşıyor. Kamp dışında da yaklaşık 10 bin civarında Suriyeli ilimizde barınmakta. Tabi devlet olarak kamplarda kalan kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ama kamp dışında kalanların ihtiyaçlarını ilimizdeki yardımsever vatandaşlarımız, başta belediyelerimiz, sivil toplum örgütleri, her türlü desteği sağlıyor" şeklinde konuştu.
Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da bölgede yaşanan krizi anlatarak, "Tarihinde yardımın ve o kendi kökeninden gelen güzel geleneğin tezahürü olarak, komşu Suriye halkına Türkiye Cumhuriyeti'nin bir yardımıyla bugünkü töreni gerçekleştiriyoruz. Evet, orada çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntılara Türkiye Cumhuriyeti olarak, kucağını açan insanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum" dedi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ise, bölge insanına her anlamda ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Türk Kızılayı olarak, devletimizin yanında yardımcı rol oynamaktan ve bu çorbada bizimde tuzumuzun bulunmasından dolayı son derece mutluyum. Suriye'nin içerisinde savaştan dolayı gıda maddeleri ikbal yolları kesildiğinden, can ve mal emniyeti kalmadığından dolayı, Suriye vatandaşlarının hepsi bir açlık tehlikesi altındadır. Her türlü malzeme ve insani yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Bizler Türk insanları olarak, yanı başımızda böyle muhtaç bir halkımız, böyle muhtaç bir millet varken, inancımız gereği rahat olamıyoruz."
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Eker ve beraberindekiler, un yüklü olan TIR'ları selamlayarak uğurladı.
(HD-SO-Y)

10.01.2013 15:20:27 TSI

Editör: Wan Haber