Kilis'teki konteyner kentte kalan Suriyelilerin, yarın yapılacak muhtarlık ve idare meclisi seçimleri için aday sayısı 60'a yükseldi.
Ülkelerinden uzakta Kilis'te bulunan Suriyeliler, ilk kez demokratik şekilde mahalle muhtarı ve idare meclisi seçimleri için yarın sandık başına gidiyor. Kilis'te, Öncüpınar konteyner kentinde yaşayan kayıtlı 13 bin 467 Suriyeli sığınmacı, demokrasilerin temel şartı olan özgür seçimlere ilişkin ilk deneyimini, yarın düzenlenecek olan mahalle muhtarı ve idare meclisi seçimleriyle yaşayacak.
30 yaşını doldurmuş Arapça okur-yazar 60 Suriyeli aday, muhtar ya da aza olabilmek için 18 kişilik idare meclisine girmeye çalışacak.
3'ü kadın 1'i engelli 20 muhtar adayı bulunurken, aza seçimlerine de 40 kişi aday oldu. Aza seçilmek için ise, 13 kadın aday bulunuyor. Böylece muhtar ve aza olmak için aday olan kadın sayısı, 16 olarak belirlendi.
Suriye vatandaşlarının demokrasiyle tanışması ve bu alanda deneyim kazanmasına olanak tanımayı amaçlayan bu seçimlerde, Kilis Öncüpınar konteyner kentinde kayıtlı 18 yaş üstü Suriyeliler oy kullanabilecek. Oy kullanma sürecinde her sandıkta bir başkan, seçmen kütüğü sorumlusu, tercüman, polis ve muhtar adaylarının belirleyeceği bir sandık temsilcisi görevlendirilecek. Seçim sonucunda oluşacak 18 kişilik idare meclisi, kendi içinden meclis başkanını ve 5 kişilik yönetim kurulunu seçecek. Güvenlik, sağlık, eğitim, din ve alt yapı alanlarında seçilecek bu beş kişiden her biri, kendi alanında valilik ile koordineli şekilde yürütülecek çalışmalarda söz sahibi olacak.
Konteyner kent, 2 bin 53 adet konteyner evin yer aldığı 6 mahalleden oluşuyor. Sığınmacılar, yarın 09.00 ila 16.00 saatleri arasında oy kullanacak.
(MAD-MAD-SO-Y)

16.01.2013 10:50:53 TSI

Editör: Wan Haber