AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'u ziyaret eden Suriye Süryani Ulusal Konseyi Başkanı ve Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Bassam İshak, Beşar Esad'ın her türlü deliliği yapabileceğine vurgu yaparak, "Biz Suriye rejiminin makul bir rejim olmadığını ve her türlü deliliği yapmaya müsait olduğunu biliyoruz. Her türlü olumsuzluğu bekleyebiliriz. İşte bu noktada Ruslarla diyalog halinde olmak önem kazanıyor. Esed rejiminin böyle bir delilik yapmaması için bir rol oynamaları daha mümkün görünüyor" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'deki Süryanilerin lideri konumundaki Suriye Süryani Ulusal Konseyi Başkanı ve Suriye Ulusal Konseyi Üyesi Bassam İshak ve Suriye'deki Süryani Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sait Maliki ile Türkiye'deki Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker'i kabul etti.
AK Parti Genel Merkezi'ndeki makamında gerçekleşen kabulde konuşan Suriyeli Süryanilerin lideri Bassam İshak, Suriye'de özgür demokratik ortamın oluşması için Suriye muhalefetine destek veren Türkiye'ye teşekkür etti. İshak, "Burada bulunmaktan gurur duyuyorum çünkü burası bizim için özel bir anlam ifade ediyor" diyerek, "Türkiye'deki çok partili demokratik yapıya imreniyoruz. Suriye'de benzer siyasi demokratik ortamın oluşmasını istiyoruz" diye konuştu.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bassam İshak, bir gazetecinin Esad'ın gitmesine ne kadar süre kaldığına dair bir öngörülerinin olup olmadığını sorması üzerine, "Bizim için Putin'in tavrından daha çok Başbakan Erdoğan'ın 'Esad düşecektir' ifadesi daha anlamlıdır. Biz Putin'e şunu söylemek istiyoruz. Suriye'de son söz her halükarda Suriye halkının olacaktır. Başka kimsenin olmayacaktır" cevabını verdi.
"Esad gitmeden önce bir çılgınlık yapıp, kimyasal silah kullanır mı?" şeklindeki bir soruya da cevap veren İshak şunları söyledi:
"Biz Suriye rejiminin makul bir rejim olmadığını, ahmak bir rejim olmadığını ve her türlü deliliği yapmaya müsait olduğunu biliyoruz. Her türlü olumsuzluğu bekleyebiliriz. İşte bu noktada Ruslarla diyalog halinde olmak önem kazanıyor. Esed rejiminin böyle bir delilik yapmaması için bir rol oynamaları daha mümkün görünüyor."

"SURİYE HALKINA YARDIMCI OLMAYA GAYRET EDİYORUZ"
Suriye Süryanileri'nin temsilcilerini kabul etmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin başından beri bölge halklarının tamamının barış içinde yaşamasından yana olduğunu söyleyerek, "Çünkü bu bölge halkları kıyamete kadar bu bölgede var olacaklardır. Ve inşallah barış ve esenlik içerisinde yaşayacaklardır" dedi.
Bölge sorunlarının çözülebilmesi için bölge halklarının diyalogla bu işi çözmesinden yana olduklarını ifade eden Kurtulmuş, "Maalesef bu aşamada böyle bir diyalog zemini kurulamamış olmakla birlikte, Suriye halkının direnişi, Suriye halkının onurlu mücadelesi inşallah Suriye'de siyasi bir sonucun alınmasına vesile olacaktır" diye konuştu.
Suriye'de nasıl bir yönetim olacağının kararını Suriye halkının kendisinin vermesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Irak'ta nasıl bir yönetim olacağının kararını Irak halkı, Libya'da nasıl bir yönetim olacağının kararını, Yemen'de nasıl bir yönetim olacağının kararını bölgenin halkları versin. Dolayısıyla halkların iradesine hiçbir şekilde müdahale etmeden, burada ne tür yönetimler oluşacaksa bu yönetimlerin oluşması için bizlerin saygı duyarak, bölge halkının iradesine saygı duyarak yardımcı olmamız gerekir. Dolayısıyla Türkiye'nin pozisyonu da Suriye konusunda budur. Suriye halkının iradesini bilerek bu iradeye yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Ve ümit ediyoruz ki en kısa sürede hür bir Suriye gerçekten kurulmuş olur" şeklinde konuştu.
Suriye Ulusal Konseyi'nde Süryanilerin temsil ediliyor olmasının da kendileri için bir sevinç vesilesi olduğunu ifade eden Numan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çünkü bu topraklarda uzun yıllar birlikte yaşadığımız farklı unsurlardan insanlar, yine bu toprakları birlikte yöneteceğiz. Dolayısıyla Süryani Kadim Kilisesi mensupları başından itibaren Osmanlı toplumunun da en sadık dostlarındandır. En iç içe yaşadığımız, birlikte yaşadığımız, dost olduğumuz, arkadaş olduğumuz, komşu olduğumuz fevkalade önemli ve fevkalade diri bir azınlıktır Osmanlı zamanında da. Ve hep ilişkilerimiz iyi olmuştur. Süryani kardeşlerimizin Suriye muhalefeti hareketi içerisinde etkin olmasından hem memnuniyet duyuyoruz, hem de gelecekteki Suriye yönetiminin içerisinde de temsil edilmelerini, yine Bassam İshak beyin ifade ettiği gibi kurulacak özgür partiler içerisinde de Süryani arkadaşlarımızın, Süryani komşularımızın temsil edilmelerini fevkalade önemli görüyoruz."

"SORUNUN ÇÖZÜMÜNE YAKLAŞILDIĞINI HİSSEDİYORUM"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konuşmasının sonunda ise Suriye'de akan kanın durması için bütün bölge ülkelerinin harekete geçmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Biz en kısa zamanda Suriye'de akan kanın durmasını, en kısa zamanda Suriye'de halkın istediği bir yönetimin iş başına gelmesini temenni ediyoruz. Bu çerçevede bütün bölge ülkelerinin Suriye sorunun çözümüne büyük katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin, Rusya'nın, İran'ın, Irak'ın, Suudi Arabistan'ın, Ürdün'ün bütün bölge ülkelerinin Suriye'deki akan kanın durdurulması noktasında biran evvel harekete geçmesi ve biran evvel sonuç almasını diliyoruz. Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapmaya gayret ediyor. Ancak sorunun çözümünde bütün bölge ülkelerinin katkı sağlaması kaçınılmazdır. Ben artık gelinen noktada bu katkının dünkü Sayın Putin'in buradaki demeçlerinden de anladığımız gibi sorunun çözümüne yaklaşıldığını ümit ediyorum, onu hissediyorum. Ve en kısa zamanda Suriye halkı gerçekten yaşadığı bu acı tablodan bir şekilde kurtulacak ve kendi iradesini kendi eline alacaktır."
(AT-ÖZ-Y)

04.12.2012 16:58:25 TSI

Editör: Wan Haber