Gaziantep İl Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından, "Çadır kentler dışında kalan Suriyeli vatandaşların durumları" ile ilgili toplantı yapıldı.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Gaziantep Vali Erdal Ata kamu ve kuruluşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantıda, Suriye'deki iç karışıklıklardan Türkiye'ye gelen ve çadır kentler dışında kalan sığınmacıların durumları görüşüldü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Vali Erdal Ata, yeni konteynır kentin yapıldığını belirterek, "İslahiye de ilk kampımızı kurmuştuk. Daha sonra Karkamış, arkasından Nizip'te kurduğumuz üç tane çadır kentte, 24 bin civarında Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Nizip'te bir konteynır kent kuruyoruz. Onu da tahminen 31 Aralık itibariyle bitirmeyi planlıyoruz. Orda da 5 bin civarında sığınmacı barındırma şansımız olacak" dedi.
Suriyeli sığınmacıların kamp dışında yaşayanların sorunları ve alınacak tedbirleri konuşmak üzere toplandıklarını ifade eden Vali Ata, " Bugün ki toplantının asıl amacı kamplarda kalanlar değil. Kamp dışında, il merkezinde, il dışında, ilçelerde, kısmen de olsa köylerde kalan sığınmacıların sorunlarını ve alınabilecek tedbirleri konuşacağız. Bizim tespitlerimiz çok farklı tabi bize gelen rakamlar. Emniyet müdürlüğü ve Jandarma'nın tespit ettiği rakamlar düşüktür. Ama tahmin ediyorum bunların dışında yaşayanlar olduğu için çok net bir şekilde, şu kadar kişi yaşıyor diye kesin bir rakam veremiyoruz. Buradaki bazı hayır kurumları, vakıfların, dernekleri de davet ettik. Onların elinde bir takım rakamlar var. Bizim açımızdan en önemli sorun kampta yaşayanların biz her türlü devlet olarak ihtiyacını karşılıyoruz. Ama kamp dışında yaşayanların bize Büyükşehir Belediye Başkanı ile beraber, yedi, sekiz kişilik bir grup gelmişti. Bunların eğitim, barınma gibi ihtiyaçları var. Diğer taraftan okul sürelerinin dolması gibi birçok talep ve ihtiyaçları var" diye konuştu.
'Hazıra dağ dayanmaz' atasözünü hatırlatan Vali Ata, ellerindeki mal varlıklarıyla geçinen bazı sığmacıların her türlü yardıma muhtaç hale geleceğini anlatarak, "Gelen bu sığınmacıların bir çoğunun ekonomik durumu iyi belki kendi imkan ve ihtiyaçları karşılaya bilecek durumları var. Ama büyük bir bölümü gelirken yanlarında getirdikleri birikimleri ne varsa alabilecekleri paralarla gelmişler. Belki 3 veya 6 ay bunların ihtiyaçlarını, kendi imkanlarıyla karşılayabilecekler. Ama ondan sonra bu insanlar 'Hazıra dağ dayanmaz' diyerek bir atasözü vardır. Hazır ellerindeki kaynak bittikten sonra her türlü yardıma muhtaç hale gelecekler. Bildiğim kadarıyla belediyemiz, vakıflar bir takım hayır kurumları bunlara yardım yapıyor. Bizim amacımızda bundan sonraki süreçte yapılacak olan bu yardımları tek merkezden organize edilerek yapılması tüm ihtiyaca sahiplerine ulaşabilmesi ve onların ihtiyaç duyduğu asgari düzeyde temel ihtiyaç malzemeleri ve diğer hizmetlerin eşit oranda bunlara sunmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Gaziantep Vali Koordinatörü Veysel Dalmaz ise, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek, toplantı sonucunun çadır kent dışında yaşayan sığınmacıların sorunlarının çözülebileceğini söyledi.
Sığınmacıların sorunlarının çözümü için yapılan toplantının devamı basına kapalı olarak gerçekleşirken, sorunların çözümü için kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin nasıl bir rol alacağı ve alınması gereken tedbirlerin görüşüldüğü öğrenildi.
(FS-HD-Y)

10.12.2012 17:05:19 TSI

Editör: Wan Haber