Şanlıurfa'nın Akçakale Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyeli mülteci kadınlar, biçki-dikiş kursuyla hayata tutunmaya çalışıyor. Yaklaşık 100 kadının devam ettiği biçki-dikiş kursuna, çok rağbet gösteriliyor.
Akçakale Kaymakamlığı ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile faaliyet geçen kurs sayesinde, Suriyeli kadınlar hayata tutunmaya çalışıyor. Biçki-dikiş kursunda Suriyeli mülteci kadınlara; biçki-dikiş, el becerileri, tasarım ve kendi yöresel kıyafetlerini dikebilme becerisi kazandırılıyor. Kadın öğreticinin kontrolünde gerçekleştirilen kurs, adeta Suriyeli mülteci kadınlara umut oluyor. Günün tamamını kursta geçiren mülteci kadınların, üzerlerinden savaşın ve tedirginliğin izlerini atmaya çalıştıkları görüldü.
Kursiyerlerin gün geçtikçe çoğaldığını ve kendilerini geliştirmeye gayret gösterdiğini dile getiren kurs öğretmeni Oya Dek, kursiyerlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Şu anda kursta çok iyiler. En azından moral açısından zaman geçirmek açısından daha mutlular. Kayıtlı 85 öğrencimiz var. Bebe nevresimleri, çarşaflar, yastıklar, kıyafetler, yöresel kıyafetler var. Geldiklerinde hiçbir şey bilmediklerini gördük. Ancak şimdi yavaş yavaş öğrenmeye ve makineyi tanımaya başladılar. Şimdi kendi başlarına dikiş dikmeyi, kendi başlarına düşündüklerini yapabiliyorlar. Artık gösterdiğimi anında dikebiliyorlar. Yetenekleri yeterli seviyede diyebilirim. Kursa talep oldukça, Kaymakam beyin talebiyle bu kurs devam edecektir. Şu an kursumuzda çalışmalar devam ediyor. İstekleri çok fazla. Galabiye dedikleri yöresel kıyafetleri var, onu dikebiliyorlar. Çadırdaki eksikliklerini gideriyorlar, çadırdaki çarşaflarını karşılıyorlar."
Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat ise yaptığı açıklamada, "Akçakale Kaymakamlığı olarak Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde barınan tüm Suriyeli mültecilere normal hayatın tüm koşullarını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için de biz ve yönetim olarak elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz" dedi.
(MD-SO-Y)

11.12.2012 16:13:23 TSI

Editör: Wan Haber