Suriyeli Doktorlar Genişletilmiş 2. İstişare Toplantısı, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz'ın da katılımıyla Bülbülzade Vakfı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı.
Açılış konuşması Bülbülzade Vakfı Suriye Koordinatörü Mahmut Kaçmazer tarafından yapılan toplantıya; Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Anadolu Platformu YİK Başkanı Ramazan Kayan, Bülbülzade Vakfı Başkanı Turgay Aldemir, AFAD Müdürü Sinan Atakan ve çok sayıda Suriyeli doktor ve eczacı katıldı.
Suriyelilere 'misafirimizsiniz' diyerek hitap eden Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, "Bu anlamlı günde hepinizi selamlıyorum ve toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sizler bizim misafirimizsiniz. Zulüm ile abad olunmaz. Tarihte kendi kavimlerine zulüm eden nice kral, devlet başkanı yok olup gitmiştir. Türkiye doğusu ile batısı ile kuzeyi ile güneyi ile yanı başımızda olan olaylara sessiz kalamazdı. Sizlere yardım etmek bizim boynumuzun borcudur. Biz sizlere komşuluğumuzun ve kardeşliğimizin gereği olarak, insanlığı ayakta tutmak için yardımcı ediyoruz. Bazı ülkeler gibi gizli niyetlerimiz yok. Devletimiz tamamen insani niyetlerle Suriye halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etmesi gerektiğine inanıyor. Yaptığımız yardımları devletimizin bütçesinden yapıyoruz. Çevremizdeki ülkelerden kesinlikle yardım görmüyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki kamplarda 160 bin kişinin yaşadığını, kamp dışında şehirlerde yaşayan Suriyelilerle beraber bu rakamın 270 bini geçtiğini belirten Vali Dalmaz, "Artık Suriyeli kardeşlerimiz devlet hastanelerinde muayene olabilecekler, masraflar devletimiz tarafından karşılanacak. Suriyeli hastalarımıza ilaç yazılabilecek, başka hastanelere sevk edilebilecekler. Suriye koordinasyon merkezimiz hizmete girdi. Artık bütün Suriyeliler pasaportları ile gidip kayıt yaptırdıktan sonra Gaziantep için ikamet alabilecekler. Çalışma izni ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Çocuklarımızın eğitimden geri kalmamaları için çalışma yapıyoruz. 32 yataklı darulşifa diyebileceğimiz hastane sonrası iyileşme sürecindeki Suriyeli hastalara doktor gözetiminde hizmet veriliyor" diye konuştu.
Toplantıda kısa bir konuşma yapan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, belediye olarak Suriyelilere her konuda destek olmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Mevlid Kandilini idrak ettiğimiz bu günümüzün hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bilmenizi isterim ki Gaziantep'teki tüm kardeşleriniz olarak sizin dertlerinizle dertleniyoruz" dedi.
Toplantıda söz alan Bülbülzade Vakfı ve Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanı Turgay Aldemir ise, şunları kaydetti: "Acılarınız acımızdır, gazileriniz gazilerimizdir, Türkiye halkı olarak her fırsatta yanınızdayız. Bugün burada hep beraber geleceğe dönük 'neler yapabiliriz'i konuşacağız. Türkiye'nin sivil toplum tecrübesini Suriye'deki kardeşlerimizle paylaşmak ve Suriye'ye aktarmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Suriyeli avukatlarla da bir araya gelip bir çalışma yapacağız. Gençlerimizi de Suriyeli gençlerle buluşturup kaynaştırmak istiyoruz. Özellikle bu çalışmalara canı yürekten katkı sağlayan Koordinatör Valimiz Veysel Dalmaz'a ve Suriye Koordinatörümüz Mahmut Kaçmazer'e teşekkür ediyorum."
Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kayan da özgürlüğün önemine vurgu yaparak, "Mevlid Kandili gibi anlamlı bir günde bir araya gelmek bize kardeşliğimizi hatırlatıyor. Suriye meselesi, musibetlerinin yanında bize acı da olsa çeşitli hikmetler doğurdu. Özgürlüğümüzün ne kadar önemli olduğunu ve dünyevileşmenin yoğun olduğu bu dönemde bize ahireti ve kardeşliğimizi hatırlattı. Türkiyeli kardeşlerinizin yüreği sizinle, aklı sizinle. Özellikle medya üzerinden yapılan spekülasyonlara karşı uyanık olmamız gerek" şeklinde konuştu.
Toplantı, soru-cevap kısmının ardından hep beraber yemek yenmesi ile sona erdi.
(HD-SO-Y)

24.01.2013 14:57:26 TSI

Editör: Wan Haber