Yeni yıla girmemize saatler kala Hakkari’de çekilen görüntüler herkesin yüreğini sızlatıyor. Bir süre önce Suriye’den çıkan savaştan kaçan 5 aile Hakkari Karşıyaka Mahallesinde bulunan harabe ve tek odalı toprak evde yaşam mücadelesi veriyor. 5 aileden olaşan 5 çocuk olmak üzere 20 kişilik Suriyeli aileler donmamak için battaniyelere sarılarak ısınmaya çalışıyor.


Kameraları görünce korkan Suriyeli ailelerin tedirgin olmaya başlaması üzerine gazeteciler tarafından teselli edilmeye çalışıldı. Yaşlı bir kadın ise soğuklardan hasta olduğunu belirtirken, kucağında bebeği olan bir anne ise çocuğunun donmaması için kucağında biran olsun bırakmaması ise dikkatlerden kaçmadı. Her kes yeni yılı coşkulu bir şekilde karşılarken Suriyeli ailelerin dondurucu soğuklarla mücadele etmesi ve mum ışığında zor şartlar altındaki hayata tutunma mücadeleleri gazetecileri duygulandırdı.


Suriyeli Eymen Nabu isimli Suriyeli vatandaş Suriye’nin Halep kentinden geldiğini belirterek, kaldıkları tek odalı evde su, elektrik sıkıntısı çektiklerini belirterek, paraları olmadığı gibi burada tanıdık kimselerinin ise olmadığını söyledi.


Suriyeli Eymen Nabu,”Biz zor şartlar altında yaşıyoruz. Burada kimseyi tanımadığımız için kimse bize sahip çıkmıyor. Suyumuz elektriğimiz yok. 3 aydır banyo bile yapamadık. Tahrip olan bir sobamız var ancak yakacağımız yok. Giyeceğimiz ve yiyeceğimiz yok. Burada adeta ölümle burun buruna yaşıyoruz. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.


İHA muhabirine Kürtçe olarak açıklamada buluna bir yaşlı kadın ise, soğuklardan hasta olduğunu söyledi. Yataklarının olmadığı için battaniyelere sarılarak sert zeminde uyuduklarını belirten yaşlı kadın bazen de yiyecek bulamadıkları için aç yattıklarını belirtti. Elektrik olmadığı için mum ışığı ile evi aydınlattıklarını belirten yaşlı kadın çaresizliğini defalarca tekrarladı.

Editör: Wan Haber