Suriye'de yaşanan iç savaş sebebiyle iki Çerkez aile Bursa'nın Karacabey ilçesine yerleşti. Ana vatanları Kuzey Kafkasya'dan 148 yıl önce Suriye'nin Golan bölgesine sürülen ve Suriye'deki savaş yüzünden Karacabey'e gelen iki Çerkez aile ilçe halkın ilgisinden memnun.
Suriye'de Golan bölgesinde yaşayan ve 148 yıl önce ana vatanlarından göç ettirilen Çerkezler Suriye topraklarından da ayrılmak zorunda kaldı. Yaşanan şiddet olayları sebebiyle bin 400 Çerkez Suriye'yi terk ederken, yaklaşık 130 bin Çerkez Hama, Humus, Halep ve Şam'da ikamet ediyor. Ancak çatışmaların artmasından dolayı ülkeyi terk etmeye başlayan Çerkezler, ana vatanları Kafkasya'ya dönmenin yollarını arıyor. Rusya yönetiminden talepte bulunan ve şu ana kadar çok sayıda diplomatik teşebbüste bulunan Çerkezlerden 400'nün Kafkasya'ya gittiği, 700 civarında ailenin de Türkiye'de olduğu açıklandı.
Savaştan kaçarak Karacabey ilçesine Hayırlar köyüne ailesiyle birlikte gelen Selahaddin Muhammed Emin, bir hafta önce geldiklerini ve köy halkının ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Suriye de can güvenliklerinin olmadığına dikkat çeken Emin, "Suriye'de kimin kime vurduğu belli değil, herkesin canı tehlikededir. Özellikle çocuklarınız dışarı çıktığında acaba sağ salim dönebilecekler mi diye korku içindeydik. Suriye'den mümkün olduğu kadar çocuklarımızı uzaklaştırmayı çalıştık. Çerkez toplumu olarak sadece canımızı kurtarma derdindeyiz" dedi.
Suriye'deki savaştan Çerkezlerin zarar gördüğünü belirten Kafkas Derneği Federasyonu Güney Marmara Kriz Komitesi Başkanı Levent Turgut, "Türkiye'de yaşayan Çerkezler olarak bu duruma sessiz kalamazdık. Kafkas Derneği Federasyonu olarak hemen kriz yönetimi komitesi oluşturduk, bu kriz komitesi eşliğinde Türkiye'ye gelen ailelerin hangi bölgelerde barınacakları konusunda çalışmalarına başladık. Federasyona bağlı 61 dernek kendi bölgesinde çalışmalara başladı, öncelikle Çerkez köylerindeki boş bulunan evlere Suriye'den gelen aileleri yerleştirmeye başladık. Güney Marmara bölgesine şu an için 80 kişi yerleşmiş durumda" dedi.
(ET-MŞ)

05.02.2013 12:31:24 TSI

Editör: Wan Haber